Zia (Kos)

Zia. Het traditionele bergdorp Zia ligt 14 kilometer ten zuidwesten van Kos stad. Het is het bekendste bergdorp van het eiland Kos. De afgelopen decennia is dit dorp erg toeristisch geworden. Zia is erg kleurrijk en er zijn hier veel gezellige winkeltjes, restaurants en taverna’s. Sommige van deze restaurants horen tot de beste in Griekenland en hebben allerlei prijzen gewonnen. Je kunt hier allerlei lokale specialiteiten proeven. Ook zijn er in Zia veel souvenirwinkeltjes en gezellige straatjes om te wandelen.

Zia is te bereiken vanaf Kos stad voorbij het Asklepieion en dan via een kronkelende weg door de bossen op de hellingen van de berg Dikeos. Deze route is schitterend, je waant je soms in Oostenrijk of in Zwitserland. Je kunt naar Zia ook via de provinciale weg die naar het vliegveld leidt en dan ter hoogte van Tigaki links afslaan en via Zipari naar Zia rijden. Eenmaal op de bergen is het uitzicht naar de vruchtbare groene vlakte schitterend.

Zia hoort tot de gemeente Asfendiou, een cluster van bergdorpen op ongeveer 14 km van Kos stad. Deze dorpen zijn: Zia, Zipari, Asomatos, Evangelistria, Lagoudi en Agios Dimitrios en al deze dorpen liggen op de hellingen van het Dikeon gebergte. Van deze dorpen is alleen Zipari geen bergdorp en dit dorp ligt op de provinciale weg Kos stad – vliegveld.

In Zia kan je helemaal naar boven wandelen, wat erg leuk is. Je komt dan bij het mooie kerkje uit en bij verschillende leuke restaurantjes. Bij het restaurantje "De Watermolen" kan je huisgemaakte "lemonade" drinken (vers gemaakt citroen/limoen sap). Heel lekker en verfrissend, een aanrader. Er is ook een echte, oude watermolen te bekijken. Het zaakje is enorm mooi gedecoreerd, helemaal in Griekse stijl. Prachtig en kleurrijk. Ook is het uitzicht van hierboven prachtig. Loop je nog verder naar boven, dan kom je bij het eigenlijke dorp Zia uit, waar de mensen wonen.

Bekijk hier ons weblog artikel: 5 redenen om naar Zia op Kos te gaan

Foto's Zia - Zia in beeld

Zia - Eiland Kos -  Foto 11 - Foto van De Griekse Gids Zia - Eiland Kos -  Foto 16 - Foto van De Griekse Gids Zia - Eiland Kos -  Foto 20 - Foto van De Griekse Gids Zia | Bergdorp Kos | Griekenland foto 21 - Foto van De Griekse Gids Omgeving bergdorp Zia - Foto van gerben okkema Kos - Foto van mirjam Zia - Eiland Kos -  Foto 12 - Foto van De Griekse Gids Zia - Eiland Kos -  Foto 19 - Foto van De Griekse Gids Zia | Bergdorp Kos | Griekenland foto 13 - Foto van De Griekse Gids zonsondergang - Foto van meltemi Zia - Eiland Kos -  Foto 51 - Foto van De Griekse Gids Zia - Eiland Kos -  Foto 14 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Zia»


Een wandeling in Zia (Kos)

Videofilmpje Zia Kos - ©De Griekse Gids


Gemiddelde temperaturen Zia Kos

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Kos: Waar ligt Zia?

Waar ligt Kos
De kaart / landkaart van Zia


© De Griekse Gids 2000-2020