Spetsofai (σπετζοφάϊ) is een klassiek Grieks gerecht met pittige worst, gecombineerd met kleurrijke zoete paprika en een pittig-zoete tomaten/wijnsaus. Het is een gemakkelijk te maken gerecht dat in minder dan een uur op tafel staat. Als je van pittig houdt, dan kun je hete pepertjes toevoegen. Als je niet van pittige gerechten houdt, dan kun je ze natuurlijk weglaten.
"Spetsofai is een smakelijk gerecht met Griekse worst: loukaniko"
Spetsofai is een stevig en smakelijk gerecht en komt traditioneel veel voor in de regio Pilion in Thessalië Griekenland en je kunt het in verschillende variaties in heel Griekenland tegenkomen. Elke regio en zelfs elke familie geeft weer zijn eigen draai aan het recept. Spetsofai kan worden gegeten als meze, maar ook heel goed als hoofdmaaltijd. Hier vind je het basis recept voor Spetsofai. Je kunt naar eigen smaak variëren door bijvoorbeeld het toevoegen van ui, knoflook, laurier of extra pepertjes. Het onderstaande recept is bij ons een groot succes.
Spetsofai
Wat heb je nodig voor Spetsofai (4 pers)
Hoe maak je Spetsofai:
Snijd de worst in plakjes en de verschillende kleuren paprika's in grove stukken. In een flinke hapjespan bak je eerst de worst in 3 eetlepels olijfolie. Wanneer de worst gebakken is, kun je de paprika's toevoegen. (Als de worst al voldoende gebakken heeft, kun je ook de worst even uit de pan halen en op en bord leggen.)
Nu bak je de paprika's in dezelfde pan en olie ongeveer 15 tot 20 minuten gaar. Als je de worst aan de kant had gelegd, voeg je die nu weer toe. Vervolgens voeg je de tomatenpuree toe en laat je even meebakken. Voeg daarna de rode wijn toe en laat het even verdampen.
Voeg de tomatenblokjes toe. Nu kan de honing, zout, peper en boukovo (gemalen pepertjes) erbij. Roer het goed door elkaar en doe dan de deksel op de pan. Voeg een klein glas water toe. Laat het nu nog ongeveer een kwartier tot twintig minuten zachtjes pruttelen onder af en toe roeren.
Serveer dit heerlijke gerecht met wat feta en brood. Je kunt er ook Griekse rijst of kritharaki pasta (orzo) bij serveren.
Bekijk hier onder het recept met stap - voor - stap foto's.
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
Hier volgt het recept met de foto's.
Ingrediënten spetsofai
De worst in plakjes snijden
De paprika's in flinke stukken snijden
De worst bakken
Spetsofai: paprika's erbij en even bakken (Eventueel de worst even op een bord leggen)
Tomatenpuree en vervolgens de wijn erbij
Tomatenblokjes erbij
Rigani (oregano) erbij
Honing bij de spetsofai
Spetsofai laten sudderen
Spetsofai recept - Serveer dit heerlijke gerecht met wat feta en brood.
Je kunt er ook rijst of kritharaki pasta bij serveren. Kali Oreksi!