Spetsofai, Grieks recept met pittige worst en paprika's

Spetsofai recept uit Griekenland

Spetzofai (σπετζοφάϊ) is een klassiek Grieks gerecht met pittige worst, gecombineerd met kleurrijke zoete paprika en een pittig-zoete tomaten/wijnsaus.  Het is een gemakkelijk te maken gerecht dat in minder dan een uur op tafel staat. Als je van pittig houdt, dan kun je hete pepertjes toevoegen. Als je niet van pittige gerechten houdt, dan kun je ze natuurlijk weglaten.

"Spetsofai is een smakelijk gerecht met Griekse worst: loukaniko"

Spetsofai is een stevig en smakelijk gerecht en komt traditioneel veel voor in de regio Pilion in Thessalië Griekenland en je kunt het in verschillende variaties in heel Griekenland tegenkomen. Elke regio en zelfs elke familie geeft weer zijn eigen draai aan het recept. Spetsofai kan worden gegeten als meze, maar ook heel goed als hoofdmaaltijd. Hier vind je het basis recept voor Spetsofai. Je kunt naar eigen smaak variëren door bijvoorbeeld het toevoegen van ui, knoflook, laurier of extra pepertjes. Maar bedenk ook: 'less is more". Het onderstaande recept is bij ons alvast een groot succes.

Spetsofai
Spetsofai

Wat heb je nodig voor Spetsofai (4 pers)

Hoe maak je Spetsofai:

Snijd de worst in plakjes en de verschillende kleuren paprika's in grove stukken. In een flinke hapjespan bak je eerst de worst in 3 eetlepels olijfolie. Wanneer de worst gebakken is, kun je de paprika's toevoegen. (Als de worst al voldoende gebakken heeft, kun je ook de worst even uit de pan halen en op en bord leggen.)

Nu bak je de paprika's in dezelfde pan en olie ongeveer 15 tot 20 minuten gaar. Als je de worst aan de kant had gelegd, voeg je die nu weer toe. Vervolgens voeg je de tomatenpuree toe en laat je even meebakken. Voeg daarna de rode wijn toe en laat het even verdampen.

Voeg de tometenblokjes toe. Nu kan de honing, zout, peper en gedroogde chilipepertjes (of gemalen pepertjes)  erbij. Roer het goed door elkaar en doe dan de deksel op de pan. Voeg een klein glas water toe. Laat het nu nog ongeveer een kwartier tot twintig minuten zachtjes pruttelen onder af en toe roeren.

Serveer dit heerlijke gerecht met wat feta en brood.  Je kunt er ook rijst of kritharaki pasta bij serveren.

Bekijk hier onder het recept met stap - voor - stap foto's.

Video - Spetsofai maken

 



Recept: hoe maak je spetsofai?

Hier volgt het recept met de foto's.

ingrediënten spetsofai
Ingrediënten spetsofai

Spetsofai recept
De worst in plakjes snijden

Spetsofai maken
De paprika's in flinke stukken snijden

Spetsofai
De worst bakken

spetsofai paprika's
Spetsofai: paprika's erbij en even bakken (Eventueel de worst even op een bord leggen)

Spetsofai recept
Tomatenpuree en vervolgens de wijn erbij

Spetsofai recept
Tomatenblokjes erbij

Spetsofai recept
Rigani (oregano) erbij

Honing bij de spetsofai
Honing bij de spetsofai

Spetsofai recept
Spetsofai laten sudderen

Spetsofai recept
Spetsofai recept - Serveer dit heerlijke gerecht met wat feta en brood.
Je kunt er ook rijst of kritharaki pasta bij serveren. Kali Oreksi!


Ook lekker!

Mezedes - Griekse hapjes - tapas
Mezedes - Griekse hapjes - tapas
Briam - Griekse Groenten in de oven
Briam - Griekse Groenten in de oven
Loukoumades - Griekse oliebolletjes
Loukoumades - Griekse oliebolletjes
Dolmadakia - Dolmades - gevulde wijnbladeren
Dolmadakia - Dolmades - gevulde wijnbladeren