Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Top 10 van Kos stad

Tekst en fotografie: De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis

Kos-stad lijkt wel een openluchtmuseum! Waar je maar kijkt is er wel iets moois of interessants te zien of te doen. In Kos stad kun je ook nog eens uitstekend met de fiets overal naartoe, want er zijn fietspaden. Zowel fietsend als wandelend kun je deze levendige stad Kos goed verkennen. We presenteren de 10 top van Kos-stad, op het eiland Kos. Wil je, buiten de prachtige stad nog veel meer van het eiland Kos zien, dan raden we je aan om ook het artikel 15 tips voor je vakantie Kos te lezen

Bekijk eilandhoppen met Kos

1. Het kasteel van kos stad.

Het Neratzia kasteel in Kos-stad werd gebouwd door de Johannieterorde (Order of Saint John). Het kasteel bevindt zich op een smal schiereiland ten oosten van de Mandraki Haven en ten noorden van de boulevard. Door de strategische ligging diende dit kasteel als verdediging van de haven en de stad. Bij de bouw werden stenen gebruikt van de ruïne van het Asklepeion.

Kasteel Kos stad
Kasteel Neratzia in Kos-stad

2. De plataan van Hippocrates in Kos stad

De Plataan van Hippocrates bevindt zich vlakbij het Kasteel van Kos stad. Deze oude boom is vernoemd naar de Griekse arts Hippocrates. Hij zou onder deze boom zijn leerlingen hebben onderwezen in geneeskunde, aldus de legende.  De plataan van Hippocrates staat op het Platía Platanou, naast de Gazi Hassan moskee en is ongeveer 500 jaar oud. Het is waarschijnlijk een nazaat van de boom die hier ruim 2400 jaar geleden zou hebben gestaan.

De boom van Hippokrates Kos stad
De beroemde boom (plataan) van Hippokrates in Kos stad

3. De Gazi Hassan Moskee en de Defterdar Moskee in Kos stad

Er zijn twee opvallende moskeeën in Kos stad. De Defterdar moskee stamt uit het jaar 1725 en wordt niet meer als zodanig gebruikt. Deze moskee bevindt zich aan het Eleftheria Plein. In de moskee zijn winkeltjes en er is een cafeetje. De Gazi Hassan Pasha moskee bevindt zich bij de Plataan van Hippocrates en werd gebouwd in 1786 met de steun van Pasha Gazi Hasan Pasa, de toenmalige gouverneur van Kos. De Gazi Hassan moskee is momenteel gesloten. Beide moskeeën hebben opvallende minaretten die van vele plekken in de stad te zien zijn.

Gazi Hassan Moskee Kos stad
De Defterdar Moskee in Kos stad - Foto van vóór de aardbeving op 21 Juli 2017

Gazi Hassan Moskee Kos stad
De Gazi Hassan Pasha-moskee en de Plataan van Hippocrates in Kos stad -  Foto van vóór de aardbeving op 21 Juli 2017

4. Het Romeinse Odeon  in Kos stad

Het Romeinse Odeon in Kos stad werd gebouwd in de tweede eeuw na Christus. Het is een oud muziektheater dat stamt uit het Romeinse tijdperk, waar o.a. en muziekwedstrijden werden gehouden. Het bood plek aan 750 toeschouwers. In het jaar in 142 was er een grote aardbeving die het Odeon beschadigde en in de loop van de tijd is het gebouw vervallen. In 1934 renoveerden de Italianen het Romeinse Odeon weer. Vanaf Kos-stad is het een kwartiertje lopen naar dit mooie, maar kleine Romeinse theater.

Romeinse Odeon Casa Romana Kos stad
Het Romeinse Odeon in Kos stad

5. Oude Agora Kos stad

Midden in Kos Stad vind je de oude Agora. Deze archeologische vindplaats is overdag gratis geopend voor het publiek. In het straatje naast de archeologische vindplaats bevinden zich vele terrasjes van restaurants. Hier kun je dineren en tegelijkertijd van het unieke uitzicht genieten.  

Gymnasium Kos stad
De Oude Agora in Kos stad

6. Het Gouveneurspaleis - politiegebouw in Kos stad

Hoewel je er tijdens je vakantie liever niet binnenkomt, is het opvallende, witte gebouw van de Politie in Kos stad in de buurt van de haven wel degelijk een bezienswaardigheid. Het voormalige gouveneurspaleis is gebouwd in de tijd dat de Italianen op Kos heersten.


Het politiebureau in Kos stad

7. De Fish Taverna in Kos stad

Het bekende straatje in Kos stad (Riga Fereou), waar restaurant "Fish house taverna" is gevestigd. Je vindt het straatje vlakbij de haven. Dit plekje wordt zeer veel gefotografeerd, omdat het zo fotogeniek is. De typisch Griekse, blauwe tafeltjes en gekleurde stoelen, het wit geverfde huis en alle mooie decoraties maken dit een zeer populaire plek in Kos stad. Je kunt trouwens erg lekker eten bij dit restaurant en niet alleen vis. In Kos stad zijn overigens vele restaurants, taverna's pita-gyros tentjes en terrasjes te vinden.
 

Fish Taverna Kos stad
De mooie Fish Taverna in Kos stad

8. De hedendaagse Agora - Markthal van Kos stad

In de markthal, de Agora van Kos stad vind je allerlei levensmiddelen, vers fruit, olijfolie, groenten, Griekse wijn, ouzo en souvenirs. Het is een mooi en opvallend gebouw waar de Griekse vlag trots op wappert. Buiten de Markthal op het plein is het altijd erg gezellig en levendig op de terrasjes.

Agora markthal in Kos stad
Agora, markthal in Kos stad

9.  De boulevard en haven in Kos stad

Langs de haven kun je gezellig over de boulevard van Kos stad wandelen. Ernaast loopt het fietspad, waar dankbaar gebruik wordt gemaakt door de vele fietsers op Kos.In de haven liggen vele toeristenbootjes waarmee je leuke dagtrips kunt maken.

Boulevard haven Kos stad
Boulevard en haven Kos stad

10. Het archeologisch museum in Kos stad

Het archeologisch museum aan de Plaeia Eleftheria in Kos stad herbergt oude eilandvoorwerpen, van sculpturen tot mozaïeken. Het gebouw heeft twee verdiepingen en is een beschermd monument uit de Italiaanse bezettingsperiode (1912 - 1943) en het werd gebouwd in 1935. Het museum heeft een rijke collectie uit de oudheid tot het laat-Romeinse tijdperk. Op de begane grond en in de centrale ruimte van het museum zijn de belangrijkste sculpturen en mozaïeken te zien. De westelijke hal herbergt beelden uit het hellenistische tijdperk, waarvan de meeste in het Odeon zijn gevonden. In de noordelijke hal staat een imposant standbeeld van Hippokrates. Nadat het museum vier jaar gesloten is geweest is het na de verbouwing in 2017 weer geopend voor publiek.

Archeologisch museum in Kos stad
Het Archeologisch museum in Kos stad


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Kos, meer dan fietsen!
Kos, meer dan fietsen!
Fietsen op eiland Kos!
Fietsen op eiland Kos!
5 redenen om naar bergdorp Zia op KOS te gaan
5 redenen om naar bergdorp Zia op KOS te gaan
15 tips voor je vakantie op Kos
15 tips voor je vakantie op Kos

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024