Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Griekse muziek

Door: Anneke Kamerling

Ik ben dol op Griekse muziek! De heldere bouzouki klanken, de vrolijke of juist melancholische melodieën, het opzwepende ritme, de oosterse invloeden en de doorrookte stemmen; ze maken de Griekse muziek tot een uniek muziekgenre binnen Europa.
 

bouzouki
 

Muziek in de Griekse oudheid

Al sinds de oudheid is muziek een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven van de Grieken. Ons woord 'muziek' heeft zijn oorsprong in het Grieks, het is afgeleid van het Griekse μουσική, wat letterlijk 'de kunst van de Muzen' betekent. De Muzen waren de negen dochters van de oppergod Zeus. Zij waren de belichaming van inspiratie op het gebied van met name kunst en creativiteit.
 

De negen Muzen zijn:

Erato (de Muze van de hymne, het lied en de lyriek)
Euterpe (de Muze van het fluitspel)
Kalliope (de Muze van het heroïsch epos, de filosofie en de retorica)
Kleio (de Muze van de overlevering van de geschiedenis)
Melpomene (de Muze van de tragedie)
Polyhymnia (de Muze van de sacrale poëzie en de gewijde liederen)
Terpsikhore (de Muze van de dans en de lyrische poëzie)
Thaleia (de Muze van de komedieen de idyllische poëzie)
Ourania (de Muze van de astronomie)
 

Griekse muziek muzen


Er waren in de oudheid verschillende tempels aan Muzen gewijd. Zo’n tempel heette in het Grieks Μουσείον, waar ons woord 'museum' weer van is afgeleid. De belangrijkste Muzen tempel stond op de Helikon, een 1748 m hoge berg (niet ver van de plaats Livadeia), met een heilige bron, de Hippocrene, die door de Muzen werd beheerd en waaruit de inspiratie rijkelijk vloeide: de inspiratiebron. In het in de buurt gelegen Thespiae werd om de vier jaar een groot feest ter ere van de Muzen georganiseerd, met uiteraard veel muziek, zang en dans.

Volgens de oude Grieken was muziek een geschenk aan de mensheid van de goden en ze kenden de muziek een groot aantal functies toe, zoals o.a. het oproepen van emoties, een genezende werking en verbetering van het geheugen. De oude Grieken hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de muziek. Ze vonden instrumenten uit als het luchtorgel en de monochord en het oudst bekende complete lied is een Grieks graflied.
 

Hedendaagse Griekse muziek

Genoeg over de oudheid. Vandaag de dag speelt muziek nog altijd een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Griek.
 

Dimitra Galani
 

Ook de hedendaagse Griekse muziek heeft geschiedenis geschreven.

Wie kent er niet "De dans van Zorba" en "Who Pays The Ferryman"?
Wereld beroemd is de Rembetika, de Griekse 'blues'. De liederen gaan over alle facetten van het leven, zoals liefde, heimwee, verdriet, pijn en nostalgische gevoelens. Later, ten tijde van het kolonelsregiem, kwamen er protestliederen bij. Verder zijn er de Laïka, het populaire lied dat voortkwam uit de Rembetika, de Dimotika, een mix van invloeden uit oost en west, de Nissiotika, eilandmuziek en tegenwoordig ook Griekse rock, moderne ballades en de zogenoemde 'Skilarika' (σκυλί = hond, dus wat wij 'hondengejank' zouden noemen), oftewel de muziek die in de nachtclubs ten gehore wordt gebracht en waar vaak de Tsifteteli (een soort buikdans) op gedanst wordt.
 

Het-boekje afspeellijst op spotify

Alvast in de vakantiestemming komen, of de vakantiestemming wat langer vasthouden?
Op vakantie genieten van Griekse muziek met een koel drankje op het strand of in de huurauto?
Luister naar de 'het-boekje' afspeellijst op spotify!
Deze playlist bevat een aantal nummers van zowel bekende als minder bekende Griekse artiesten; traditionele bouzouki muziek, ballades en rock.
 

spotify


Διασκεδάστε!

 


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

17 November belangrijke datum in Griekenland
17 November belangrijke datum in Griekenland
Feestdagen op Karpathos
Feestdagen op Karpathos
De Griekse taal
De Griekse taal
Veel Griekenland in Parijs te zien
Veel Griekenland in Parijs te zien

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024