Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Het versteende woud van Lesbos

Door: Wendy Nikolidakis - De Griekse Gids

Het Versteende Woud van Lesbos is het grootste park van de wereld met versteende bomen. Het is een van de mooiste en meest zeldzame geologische monumenten wereldwijd. Het versteende woud ligt in het westen van Lesbos, aan de weg in de richting van Sigri. Ongeveer 6 km voor Sigri is er een afslag naar het bijzondere Versteende woud. Het versteende woud of "The petrified forest" is 20 miljoen jaar geleden ontstaan, toen vulkanisch materiaal het bos bedekte en versteende. Het versteende woud is een uniek natuurmonument, dat is ontstaan in de prehistorie. Door een vulkaanuitbarsting werden de bomen bedolven onder vulkanische as.

In 2019 is het Versteende Woud op Lesbos helaas gesloten. We hebben gebeld met het museum dat wel open is en gevraagd wanneer het park weer open gaat, maar daar kon men ons helaas geen antwoord op geven. Wel is het museum in Sigri dagelijks open en daar zit ook een stukje versteend woud bij waar je door kunt wandelen. Hier kun je zien hoe het woud is ontstaan en van alles te weten komen over de vulkanische activiteiten in dit natuurgebied. 

De bomen van het versteende woud zijn twintig miljoen jaar oud en men heeft hier fossiele bomen en planten gevonden, zoals de sequoia boom, die je tegenwoordig alleen nog maar in tropische en subtropische klimaten kunt vinden. Hieruit concluderen wetenschappers dat Lesbos in de prehistorie een tropisch klimaat had. De Griekse staat heeft de grote ecologische, geologische en paleontologische waarde van het versteende woud erkend en heeft het gebied "een beschermd natuurmonument" verklaard.


Wandelpad in het Versteende Woud park op Lesbos

Door de vulkaan uitbarstingen zijn zeer grote bomen met wortel en al versteend. Het grote aantal staande versteende boomstammen en hun volledig ontwikkelde wortelsystemen is een bewijs dat de bomen in hun oorspronkelijke positie versteend zijn en niet zijn overgebracht naar hier. Het is dus een autochtoon versteend bos. Wandelend door het park van het Versteende Woud, zagen we allerlei indrukwekkende staande en liggende boomstammen van verschillende lengtes. In het park is er een korte en een lange wandelroute.

Het "Natural History Museum of the Lesbos Petrified Forest" heeft bevindingen van bijzonder wetenschappelijk belang aan het licht gebracht. De samenstelling van de versteende flora toont aan dat het versteende woud van Lesbos in een subtropisch klimaat groeide. Het gebied maakte deel uit van een gemengd bos. Verschillende fossiele soorten die zijn geïdentificeerd, zijn kaneelbomen, laurier, populier, walnoot, beuk, els, plataan, esdoorn, vele soorten eiken enz. Ook zouden er gefossiliseerde palmen zijn. De vele vulkanische uitbarstingen zorgden ervoor dat de bomen bedolven werden onder verschillende aslagen en in de loop der tijd is het woud versteend. Hierdoor zijn de bomen perfect bewaard gebleven. De groeiringen, bladeren en zaden zijn duidelijk te onderscheiden. De meeste bomen liggen echter nog steeds onder de vulkanische as bedolven.
 

Het versteende Woud van Lesbos is het grootste van de twee belangrijkste versteende wouden in de wereld, het andere is het Nationaal park Petrified Forest in Arizona, maar dat is een stuk kleiner. 


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

5 redenen om in oktober naar Griekenland te gaan!
5 redenen om in oktober naar Griekenland te gaan!
Een huis kopen in Griekenland
Een huis kopen in Griekenland
Voor het eerst naar Kreta!
Voor het eerst naar Kreta!
Portara, bij de prachtige stad Naxos
Portara, bij de prachtige stad Naxos

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024