Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Interview met Dimitris, van Kelari Kostopoulos

Door Jorgos Nikolidakis

Hoe lang woont u al in België?
Ik woon sinds 1962 in België

Waar komt u oorspronkelijk vandaan uit Griekenland?
Ik ben geboren in Pyrgos Orestiada gelegen in de provincie Evros (Noord-Oosten van Griekenland.

Wat is de reden dat u in België kwam wonen?
Ja, ik denk dat armoede een zeer grote rol heeft gespeeld of de belangrijkste reden was in de emigratie van Grieken in de jaren ’60. Mijn vader had zich ingeschreven voor de mijnen van België en kwam zo in Genk terecht. Een jaar later volgde mijn moeder met haar 3 kinderen.

foto

Vertel iets over uw bedrijf Kelari Kostopoulos?
Kelari Kostopoulos is gelegen te Houthalen(B), op de Koolmijnlaan 44.
Kelari betekent Wijnhuis of kelder. Oorspronkelijk was het idee om enkel en alleen maar wijnen in te voeren vanuit Griekenland. Maar nog geen jaar later kwam de vraag naar meerdere producten en uiteindelijk ben ik mij enkel gaan toespitsen op artisanale producten van kleine coöperatieven. Twee jaar later heb ik een afdeling Traiteur aan toegevoegd. Hier kunnen onze klanten telefonisch hun bestelling plaatsen en op het gewenste tijdstip komen zij hun eten warm of koud afhalen.

Hoe kwam u tot het idee om dit bedrijf te starten?
Met mijn eerdere functie als bedrijfsleider in een industriële bakkerij gingen wij met onze klanten bij Griekse restaurants eten en telkens was het de zelfde en terechte opmerking van “Dimitri, het eten was voortreffelijk maar jullie wijnen laten het erg afweten.” Zo heb ik dan gedurende 2 jaar een studie gedaan over de Griekse wijn en ben ik in Kavala terechtgekomen bij Domaine Biblia Chora en Simeonidis Winery. In Drama heb ik Estate Gennima Psihis van Giorgos Manolesakis aangetrokken. Dit waren mijn eerste wijnhuizen.
Ondertussen hebben de Bio-wijnen van Tzivani uit Evia, Karamitros Wines uit Karditsa (Midden Griekenland), Afrodis Blink (schuimwijn uit Eratini Pieria) en Sokos Wines uit Thiva bij Attiki mijn assortiment verrijkt.

Hoe was het om een eigen zaak te beginnen?
Het was moeilijk want je moet de niet-Grieken, maar ook de Grieken zelf, overtuigen dat deze wijnen geen Retsina is. Voor sommigen is Retsina drinkbaar maar de meerderheid sluit zich aan bij de betere wijnen. En de prijzen van de hogere gamma die we invoeren zijn ietsjes duurder dan de gewone huiswijn.

Welke Griekse producten zijn populair onder uw klanten? Welke wijnen en waarom?
Onze olijfolie verschilt van onze buurlanden.  Eens geproefd blijven ze een positief indruk achterlaten.  Kalamata olijven, feta, huisgemaakte ovengerechten, Tzatziki en Tarama zijn het populairst. Onder de wijnen is vooral Biblia Chora en Tzivani zeer geliefd. Toevallig zijn het 2 Bio wijnproducenten maar ze hebben beide een volle wijn, kruidig mooie aroma’s met een zeer mooie en lange afdronk. Ouzo Kavala is mijn geliefde Ouzo. Temeer dat deze ouzo geen alcohol nasmaak heeft. Zeer voornaam!  Een ouzo drink je het liefst puur, vooral zonder ijs, maar desgewenst vergezeld met een glas ijskoud water.

foto

Waarom is de Griekse wijn erg goed?
Het terroir en het klimaat speelt een zeer belangrijke rol in de kwaliteit van een wijn.  En uiteraard de oenoloog.  De laatste 15 jaar is de Griekse wijn van betere kwaliteit omdat men ingezien heeft dat men alle troeven in handen heeft: een prachtig terroir, een mooi klimaat, mooie cepages en de kennis van net afgestudeerde Grieken die hun diploma in de beste scholen oenologie van Frankrijk behaald hebben. Ja, de echte kennis ontbrak nog om een goede wijn te maken. Gevolg is dat de meeste wijnen die men uitvoert voor 75 % van goede kwaliteit is.
De wijnen uit mijn assortiment zijn van eerste persing wat betekent dat voor 55% van de druif geplet wordt en dit zonder steel of pit in. Geen hoofdpijnen van zware tannine en ze bevatten minder dan het toegelaten sulfietgehalte.

Waarom is de Griekse wijn niet zo populair in België als de wijnen van andere landen?
De marketing ontbreekt. De kosten hiervoor wegen zwaar. Maar vooral de  restauranthouders van de eerste generatie, die willen een goedkoop product zodat deze samengaat met de prijs van het eten.  De wijnkennis ontbreekt zodat zij hun klant niet altijd kunnen begeleiden met de keuze van de wijn aangepast met het eten. De prijs wordt bewust laag gehouden zodat de klant tevreden naar huis kan gaan. Uitgebreide wijnkaart met gerenommeerde wijnen ontbreekt.   Er is echter stilaan een opmars van veranderingen te merken bij sommige jonge restaurants.  Geen al te grote menukaart meer. Gyros verdwijnt van de kaart. Meer met producten van goede herkomst werken en deze durven te vermelden op de kaart.  Ze vechten om hun imago te verbeteren en aan te passen.  We hebben het hier over een restaurant en niet over een snackbar welteverstaan. Maar een van de belangrijkste aspecten in de vooruitgang van onze Griekse restaurants is onze klant. In hoeverre is hij bereid om voor “een Griek” gelijk ze ons noemen te betalen. In welke categorie plaatst hij ons?
De supermarkten zoeken een goedkope wijn. De wijnen die wij produceren zijn net iets boven hun budget zeggen ze. Maar er wordt niet op de kwaliteit verder gegaan.  Onze producenten zijn meestal van kleine productieomvang en kunnen de kosten net aan zodat dit even de verkoopprijs benadeeld.
Onlangs had ik een degustatie voor de Confrèrie van wijnclub Tastevin in Edegem en Gentbrugge.  150 wijnkenners en sommeliers hadden zich hiervoor ingeschreven. Een drie uur durende presentatie en geschiedenis van de Griekse wijn.  Enkel de bespreking na degustatie van de wijnen werd niet door mij gedaan maar door de aanwezigen zelf. Het was heel bijzonder  hoe dat deze mensen onze wijnen bespraken en in welke categorie zij deze plaatsten.  Ze vonden dat onze wijnen het zeker waard zijn om langs de beste Franse te staan.

foto
Foto Nea Peramos (Dimitris Kostopoulos)

Welke wijn vindt u het lekkerst en bij welk soort eten raadt u het aan? Heeft u ook andere tips?
Voor de witte wijnen zal ik het op een Biblia Chora White, Assyrtiko & Sauvignon Blanc van Domaine Biblia Chora houden met Asperges en wit vlees of vis.
Voor de rode zou ik de Plagios Red, Agiorgitiko & Merlot van het zelfde wijndomein prefereren samen met goed gekruid rood vlees met gestoofde groenten.

Wat was uw meest bijzondere ervaring met het werk dat u doet?
Op een wijnbeurs in Leuven vroeg een oudere dame mij:
“De quel pays sont votre vins monsieur?” De la Grèce, antwoord ik.
“AiAi Ai, mal a la tête”, zegt ze.
Ik heb haar overtuigd om een Chardonnay te proeven. En toen ze die geproefd had vroeg ze van welke Franse streek dit kwam.  Uit Kavala mevrouw, Noord-Griekenland.  Ze was ten stelligste verbaasd dat dit een Griekse wijn was.

Kunt u een leuk anekdote vertellen dat in uw zaak heeft plaats gevonden?
Het interieur van mijn winkel is zodanig ingericht dat het je een heel aangenaam en rustig gevoel geeft bij het betreden ervan.  Het meubilair is natuurlijk en er hangen twee oude lusters.  Er stapt een heer binnen en vraagt in het gebroken Nederlands of ik een van de lusters verkoop met de Albanese twee hoofdige arend.  Verstomd zeg ik hem dat dit een Griekse winkel is en dat ik mijn interieur niet verkoop.  Hoe is dit geen meubel winkel? zegt hij.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de branche? Wat is de impact van de economische crisis in Griekenland op Griekse producten?
De ontwikkelingen: Toen ik acht jaar geleden begon moest ik de producenten zoeken maar nu komen ze tot ons.  Er komen om de maand delegaties uit Griekenland via Griekse politiekers van de EEG om hun product of streek te promoten.  De verantwoordelijke Economische en Commerciële Zaken van de Ambassade begeleidt de invoerders.  Er worden zakenreizen tot stand gebracht via de Ambassade en de Griekse ministerie van handel tot de plaats van productie. De producten hebben een mooiere verpakking gekregen en genieten van een mooiere uitstraling.  Er wordt meer op de kwaliteit gelet dan op de kwantiteit.
De crisis impact: De kleinere producenten die een productie-eenheid hadden opgestart met leningen moeten zwoegen voor hun kosten te betalen.  Dagelijks worden wij aangesproken en aangeschreven om hun te helpen met hun producten te verkopen.  Maar we kunnen niet alles verkopen. Sommigen kunnen hun verpakkingen niet meer aankopen of hun arbeiders betalen.

Gaat u vaak met vakantie naar Griekenland? Waar gaat u het liefst met vakantie naar toe en waarom?
Ja, ik ga twee tot driemaal naar Griekenland en dit in combinatie met mijn werk. Het is fijn als je uw vakantie met uw werk kunt combineren.  Het vaste land trekt mij meer aan dan de toeristische hoekjes van Griekenland. Dan heb ik het over Kavala. Kavala is gelegen op 150km van Thessaloniki. Rechtstreekse vluchten naar Kavala via German Wings uit Keulen en Ryanair via Charleroi of Weeze naar Thessaloniki.
Mijn lievelingsplek is meer bepaald Nea Peramos waar wij het meeste van onze vakantietijd doorbrengen. De Amolofoi, of de duinen en de kilometers lange zandstranden maken van deze streek een fijne vakantielocatie, kindvriendelijk. Prachtige restaurants, tavernes. Hectaren wijngaarden en de beste wijndomeinen zijn er gevestigd.
Even verder op 15 km ligt het Pangeon gebergte waar je rustig kan wandelen. Richting Drama bij Filipi kom je de site van koning Filipos II, vader van Alexander de Grote, tegen. Vanuit Kavala 18km kan je de boot naar het eiland Thassos nemen.

foto
Foto Nea Peramos (Dimitris Kostopoulos)

Wat vindt u het mooiste van Griekenland en... het minst mooi?
Het mooist: Het klimaat, de gastvrijheid die je praktisch nergens anders tegenkomt. De rust en de aroma’s van de rigani op de velden. De bloei in de maand mei, prachtige bloemen en de zon die u energie geeft om weer verder te gaan.
Het minst: vind ik, zoals iedere toerist, de toiletten op de autosnelwegen. Het getoeter op de wegen en de parta pente m..

Wat doet u het liefst in uw vrije tijd?
Ik ben voorzitter van een Griekse vereniging MESEMA (Morfotikos Ekpolitistikos Syllogos Ellinon Metanaston Aoutalen ofwel Cultuur Vereniging Griekse Emigranten Houthalen. De Griekse cultuur boeit mij enorm en ik zet mij veel in om deze zo goed mogelijk verder te geven, vooreerst aan mijn kinderen en kleinkinderen en nadien aan mijn naaste medeburgers.
En als PR van de Griekse Gemeenschap van Houthalen geef ik in dit kader ook Griekse danslessen iedere dinsdagavond in de Griekse Gemeenschap.

Wat zijn uw plannen of wensen voor de nabije toekomst?
Je komt op een bepaalde leeftijd dat je uw plannen graag wilt uitgevoerd hebben en dat wat je opgebouwd hebt wil laten doorgaan door uw kinderen.  Ygeia, Gezondheid, als je dat hebt dan kan je alles trotseren.

Heeft u een gouden (culinaire) tip voor onze lezers?
Mocht je in Nea Peramos zijn ga dan eens langs bij “to Kafeneio tou Kostantaki”, de gezelligste taverna met unieke mezedakia.  Een aanrader…

Website Kelari Kostopoulos
www.grieksewijnen.be
 


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Interview met Annerieke Oudshoorn op Samos
Interview met Annerieke Oudshoorn op Samos
Interview met Ger van der Waal, beheerder van Griekenlandforum Oríste
Interview met Ger van der Waal, beheerder van Griekenlandforum Oríste
Een interview met Jackie op Zakynthos
Een interview met Jackie op Zakynthos
Interview met Marcel Fens: fotograaf en klassiek historicus
Interview met Marcel Fens: fotograaf en klassiek historicus

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024