Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Kerst- en nieuwjaartradities in Griekenland

Tekst en foto's: Maya Cornelissen van Omilo

Het is weer bijna Kerstmis! Athene ziet er feestelijk uit en bereidt zich voor op de feestdagen. In Athene sluiten de winkels,bars en restaurants bijna nooit tijdens de kerstdagen, wat het extra gezellig maakt. Zelfs op kerstdag gaat iedereen “uit” en zitten alle terrasjes stampvol.  De kerstperiode is een leuke tijd om een city-trip naar Athene te boeken, de Griekse kerst- en nieuwjaarstradities mee te maken, naar Griekse concerten te gaan, uitbundig te feesten en eventueel Grieks te leren.
 


 

Rond de nieuwjaarsdagen organiseert OMILO steeds een Griekse taal- en cultuur- cursus in Athene. Het OMILO-team is dus nu volop bezig met de voorbereidingen: tavernes reserveren, concerten vastleggen, lessen voorbereiden, cursusmateriaal maken, wandelingen in Athene uitstippen. De studenten (meestal tussen 25 en 70 jaar oud) komen uit verschillene landen en hebben allemaal  een ding gemeenschappelijk : hun “ GRIEKENLAND HOBBY”! Of ze nu beginners zijn in de Griekse taal of reeds gevorderd, ze zijn allemaal verliefd op Griekenland, om verschillende redenen !
 


 

Wat is er nu zo anders in Griekenland tijdens de kerstperiode? Eerst en vooral, de sfeer en de muziek! In december hoort men overal de typische “kalanta” of kerst- en nieuwjaarsliederen. In Griekenland wordt veel gezongen!  Elke Griek kent de Kalanta en ze worden door de kinderen op 24/12 van deur tot deur gezongen!
 


Het nieuwjaarslied is dan weer helemaal anders en even mooi! Ook op 31/12 wordt de hele morgen gezongen, eveneens door de OMILO-studenten, maar dan in het klaslokaal!
Het blijft echter niet bij deze twee liederen! Iedere streek in Griekenland heeft zijn eigen tradities en muziek.
 


 

Het Griekse eten is zoals altijd even lekker en ook aan zoetigheden geen gebrek!
Op 1 januari, of tijdens de eerste weken van het nieuwe jaar , wordt de “Vasilopita” aangesneden. Gedurende de hele kerstvakantie worden ook de overheerlijke “melomakarona” and “kourabiedes”koekjes gegeten!
De andere gerechten, cultuurverschillen en kersttradities verklappen we niet, maar moet u zelf eens ontdekken!
Misschien volgend jaar toch eens kerst of nieuwjaar in Griekenland vieren?
 


 

Bent u tijdens de december-maand toch liever gezellig thuis? Geen nood,  nog 4 maanden en het is alweer Pasen! Het paasfeest is voor de Grieken trouwens veel belangrijker dan kerstmis en is het meest gevierde feest. Weer een maand met zeer veel tradities en u raadt het al, ook dan biedt de OMILO school weer een cursus aan. Het OMILO-team kijkt er al naar uit om samen met haar studenten de “megali evdomada” en paaszondag te vieren! Deze keer niet in Athene, maar in het prachtige stadje Nafplion.

Maar eerst dus nog even van de gezellige maand december genieten!

Vanuit Athene, alvast prettige feestdagen en een “Gelukkig Nieuwjaar”!
 

Kales giortes kai kali xronia
Καλες γιορτες και καλη χρονια

www.omilo.com
facebook & twitter: omilohellas


Lees ook deze populaire artikelen

Christusbrood, een Griekse kerstraditie
Christusbrood, een Griekse kerstraditie
Kerstmis in Griekenland: Christouyenna
Kerstmis in Griekenland: Christouyenna
Tip: 5 Griekse gerechten voor het kerstdiner
Tip: 5 Griekse gerechten voor het kerstdiner
Griekse feestdagen
Griekse feestdagen

Griekse Gids Reizen Eilandhoppen De Griekse winkel to Magazaki Griekse restaurants Tui Sunweb Eliza was here Huis kopen Kreta Griekenland Vaccinaties op Reis Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021