Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Kerst- en nieuwjaartradities in Griekenland

Tekst en foto's: Maya Cornelissen

Het is weer bijna Kerstmis! Athene ziet er feestelijk uit en bereidt zich voor op de feestdagen. In Athene sluiten de winkels,bars en restaurants bijna nooit tijdens de kerstdagen, wat het extra gezellig maakt. Zelfs op kerstdag gaat iedereen “uit” en zitten alle terrasjes stampvol.  De kerstperiode is een leuke tijd om een city-trip naar Athene te boeken, de Griekse kerst- en nieuwjaarstradities mee te maken, naar Griekse concerten te gaan, uitbundig te feesten en eventueel Grieks te leren.


 

Wat is er nu zo anders in Griekenland tijdens de kerstperiode? Eerst en vooral, de sfeer en de muziek! In december hoort men overal de typische “kalanta” of kerst- en nieuwjaarsliederen. In Griekenland wordt veel gezongen!  Elke Griek kent de Kalanta en ze worden door de kinderen op 24/12 van deur tot deur gezongen!

Het nieuwjaarslied is dan weer helemaal anders en even mooi! Ook op 31/12 wordt de hele morgen gezongen. Het blijft echter niet bij deze twee liederen! Iedere streek in Griekenland heeft zijn eigen tradities en muziek.

Het Griekse eten is zoals altijd even lekker en ook aan zoetigheden geen gebrek! Op 1 januari, of tijdens de eerste weken van het nieuwe jaar , wordt de “Vasilopita” aangesneden. Gedurende de hele kerstvakantie worden ook de overheerlijke “melomakarona” and “kourabiedes” koekjes gegeten! De andere gerechten, cultuurverschillen en kersttradities verklappen we niet, maar moet u zelf eens ontdekken! Misschien volgend jaar toch eens kerst of nieuwjaar in Griekenland vieren?


 

Bent u tijdens de december-maand toch liever gezellig thuis? Geen nood,  nog 4 maanden en het is alweer Pasen! Het paasfeest is voor de Grieken trouwens veel belangrijker dan kerstmis en is het meest gevierde feest. Weer een maand met zeer veel tradities.

Maar eerst dus nog even van de gezellige maand december genieten!

Alvast prettige feestdagen en een “Gelukkig Nieuwjaar”!
 

Kales giortes kai kali xronia
Καλες γιορτες και καλη χρονια


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Griekse feestdagen
Griekse feestdagen
Christusbrood, een Griekse kerstraditie
Christusbrood, een Griekse kerstraditie
Tip: 5 Griekse gerechten voor het kerstdiner
Tip: 5 Griekse gerechten voor het kerstdiner
10 manieren om kerstmis en nieuwjaar te vieren alsof je in Griekenland bent!
10 manieren om kerstmis en nieuwjaar te vieren alsof je in Griekenland bent!

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024