Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Reisverhaal: Oh oh Heraklion

Door: Mariska van der Weide

In november gaan we 5 dagen naar Kreta met 32 studenten uit het tweede jaar van de mbo-opleiding zelfstandig medewerker travel & hospitality van het ROC Mondriaan de school voor toerisme en recreatie uit Den Haag. We verblijven in Heraklion, de hoofdstad van het eiland. Het is geen seizoen meer en in de bekende badplaatsen is alles dicht. Maar in Heraklion niet, deze stad is ook in de winter een leuke bestemming.

mbo-opleiding zelfstandig medewerker travel & hospitality van het ROC Mondriaan

De voorbereidingen van de reis lopen voorspoedig. Met een team van 8 studenten bereid ik de reis voor. We maken het draaiboek, alle reserveringen, bedenken spellen en opdrachten, maken de kamerindeling en geven voorafgaand aan de reis een informatiebijeenkomst. Dit team noemen we het L&O team (leiding & organisatie). Samen met drie andere collega’s heb ik de leiding tijdens de reis.

ROC Mondriaan op Kreta

De eerste dag vliegen we rond een uur of twee naar Heraklion waar we na aankomst inchecken in het hotel Castello City. Dit hotel is net buiten de oude stadsmuur, bij de Chanioporta gelegen. Het centrum van de stad is op loopafstand. Vorig jaar zijn we hier ook geweest en het is zaak dat we geen overlast veroorzaken druk ik de groep op het hart. We eten een traditionele maaltijd bij restaurant Chanioporta dat vrijwel tegenover het hotel ligt. Na het eten maken we een wandeling door de stad en krijgen de studenten een uurtje vrije tijd om een terrasje te pakken. Het is prachtig zacht weer en de stad is levendig. Er zijn veel jonge mensen op straat. Ik ken Heraklion vanuit mijn jonge jaren toen ik er woonde maar de stad is echt opgeknapt sindsdien. Er zijn mooie voetgangerszones, leuke barretjes en winkeltjes.

Knossos en het museum

De volgende dag staat een bezoek aan Knossos op het programma. Je kunt niet Kreta  bezoeken en deze belangrijke opgraving overslaan. Het is immers een doel van de reis om de studenten ook Kreta te laten zien door de ogen van een andere doelgroep als zij zelf zijn. Onze reisleidster Ragni uit het L&O team verteld in de touringcar van Cretan Holidays het verhaal van Minos en de Minotaurus. Bij Knossos krijgen de verschillende teams die we gevormd hebben een enveloppe met opdrachten. D.m.v. de opdrachten komen de studenten iets te weten over de bezienswaardigheid. Na het bezoek aan Knossos bezoeken we het archeologische museum van Heraklion. We zijn blij verrast over hoe goed de studenten hun best doen met de opdrachten.
’s Middags is er een spel georganiseerd door de L&O. De teams moeten allerlei locaties in de stad af om opdrachten te maken. Daarbij komen ze in contact met locals, proeven bougatsa, dansen de sirtaki en zingen met een koptelefoon op zelfs in het Grieks. Na het spel is er wat vrije tijd en de studenten haasten zich naar het hotel op een middagdutje te doen. De docenten vragen zich af of dit wel zo’n goed idee is aangezien we nu wel erg uitgeslapen studenten voor het avondprogramma hebben.

Mezedes

In de avond lopen we met elkaar richting de binnenstad en vlakbij het Leeuwenplein zijn een aantal kleine straatjes met restaurantjes waar je heerlijke Griekse mezedes (tapas) kunt eten. De studenten krijgen allemaal wat geld en gaan in groepjes met elkaar eten. Als de studenten klaar zijn met eten tafelen de docenten nog wat na. Om 24.00 uur verzamelen we de studenten om naar huis te lopen met elkaar. De studenten zijn behoorlijk uitgelaten. Ze hebben een leuke bar ontdekt. Zingend en dansend lopen we naar het hotel.

Land en bevolking

Na een korte nacht.. sommige studenten vinden het wel erg gezellig. Gaan we na een goed ontbijt op weg naar Zuid-Kreta. De dag staat in het teken van land en bevolking. Reisleidster Lisa verteld ons enige wetenswaardigheden. Als eerste stop bezoeken we het nonnenklooster van Kalivianni. Dit klooster straalt een serene rust uit. De studenten hebben vragen voor de non die we tegenkomen. “Komt u wel eens buiten het klooster?”, “ Mogen de weesmeisjes ook vriendjes meenemen naar huis?”. Zo’n leven kunnen zich deze studenten maar moeilijk voorstellen.

Cretan Vibes

Na het bezoek aan het klooster ontmoeten we buiten de poort Marianna. Marianna is een jonge vrouw die sinds een jaar een eigen bedrijfje is gestart. Het bedrijfje verzorgt foodtours en kookworkshops op het landgoed van haar familie. Wij krijgen een rondleiding en uitleg over de olijvenoogst, de kassen en aansluitend bezoeken wij het eenvoudige landhuis van de familie. De hele familie is aanwezig en er is veel te veel eten gemaakt voor ons. Sommige studenten proeven alles maar er zijn er ook bij die dit eten niet lusten. Na afloop van het bezoek krijgen we allemaal een flesje extra virgin olijfolie van eigen productie. Omdat het uitzonderlijk  mooi weer is besluiten we om naar Matala te rijden. Op dit mooie strand is het momenteel heel rustig. We kopen snel wat badkleding en nemen een duik in de blauwe zee. De studenten willen graag langer blijven maar dat zit er helaas niet in. We moeten verder naar de stad Rethymnon.

Matala

Docentenhunt

In Rethymnon aangekomen organiseren we een docentenhunt. De docenten gaan vooruit en sturen iedere keer foto’s van locaties in de groepsapp. De teams moeten proberen de docenten te vinden. De oude binnenstad van Rethymnon, met de vele steegjes is uitermate geschikt voor dit spel. Wij hebben ons stiekem vermomd en lachen ons dood. Toch worden we gepakt door een van de teams waarna we lekker eten bij Othonas.

Oost-Kreta

Na het ontbijt bezoeken we het Grecotel Amirandes en krijgen we een rondleiding door dit mooie luxe hotel. Het hotel is al gesloten voor de winter en men is bezig met opknappen. De studenten krijgen toch een goede indruk van de luxe en service van de Grecotel keten en dit hotel in het bijzonder. We stoppen kort in het bekende Chersonissos en maken een wandeling over de boulevard. Bijna alles is gesloten. Wat een verschil met het levendige Heraklion. We rijden verder langs de bekende badplaatsen Stalis en Malia naar het oosten naar het district Lassithi. Door het dorp Elounda rijden we naar Plaka waar we een vissersbootje nemen naar het eiland Spinalonga. Het is weer heerlijk zonnig en de studenten klimmen naar de top van het eiland waar zij een prachtig uitzicht hebben. Op school hebben de studenten bij het vak destination al les gehad over deze excursiebestemming en het verhaal van de leprakolonie. Als we terugkomen eten we in taverna Spinalonga, op het menu staat moussaka, pastitsio, kipsouvlaki of vegetarische jemista (gevulde tomaten). Dan snel terug naar Heraklion want vanavond (dinsdag) zijn de winkels open tot 21.00 uur. Na het shoppen bouwen we met de hele groep een feestje bij een bar die de studenten al eerder deze reis zelf hebben ontdekt. En een feestje bouwen kunnen ze.


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Elafonisos paradijslijk eilandje onder de Peloponnesos
Elafonisos paradijslijk eilandje onder de Peloponnesos
Rondreis op de Peloponnesos - deel 1
Rondreis op de Peloponnesos - deel 1
Rondreis Griekenland: Meteora, Athene, Epidavros, Nafplion en Methoni
Rondreis Griekenland: Meteora, Athene, Epidavros, Nafplion en Methoni
Peloponnesos: Monemvasia, Leonidio en Archaia Epidavros
Peloponnesos: Monemvasia, Leonidio en Archaia Epidavros

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024