Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 



  Griekenland weblog

Paardenbloemen cocktail maken

Door: Millicent Ioannidis-Voermans

Wat ze zelfs in Griekenland nog niet doen, is het verwerken van de bloemen van de paardenbloemplant. Ik heb op een zonnige middag (een van de weinige die we tot nog toe hebben gehad) mijn dochter en haar vriendinnetje de wei ingestuurd om een flinke mand paardenbloemen te plukken. Ik had ergens dit recept van paardenbloemen siroop  gezien en besloot dit eens uit te proberen.


paardenbloem1
Siroop van paardenbloemen en citroen

Mijn Griekse echtgenoot was erg achterdochtig, want zei hij in Griekenland gebruiken ze alleen het blad van de plant. Mijn oma deed ook nooit iets met de bloemen, voor mijn man is zijn  oma een graadmeter voor wat goed en slecht is. Dit maakte mij nog nieuwsgieriger naar dit recept en ging meteen aan de slag.

Met een bedenkelijk gezicht kwam mijn man af en toe de keuken in ( hij had ondertussen met zijn moeder gebeld en zij was ook erg benieuwd naar het resultaat). Tot onze grote verbazing smaakt de siroop naar een heerlijke frisse honing!!!! Je kunt het op veel manieren gebruiken maar bij mijn man (die nu helemaal om is) is een groot glas c met goed koud water aangemaakt en wat extra citroensap erin favoriet. Een scheut in de Griekse yoghurt met noten is ook heerlijk net als  in de koffie of thee in plaats van suiker of honing.

De kinderen schenken het graag over hun pannekoeken en poffertjes, en mijn Griekse schoonmoeder gaat het bij  de baklava en ravani uitproberen. Waar je normaal gesproken suikersiroop met honing gebruikt. Ik zelf heb ontdekt dat het ook heerlijk  is om een scheutje  siroop in een glas prossecco of een andere frisse mousserende wijn te schenken. Een citroentje aan de rand van het glas en een  bloemetje erin maken het een stijlvolle hippe cocktail!!


paardebloem3
Verrassend lekker!

Recept 200 gram  goedgewassen paardenbloemen zonder steeltje met 1,5 liter water aan de kook brengen. Laag zetten en 10 minuutjes zachtjes laten koken. Giet door een zeef en breng met  het sap van  twee uitgeknepen citroenen,  een uitgeknepen sinaasappel en 500 gram (riet) suiker aan de kook. Laat dit nog eens 10 minuten zachtjes doorkoken. De siroop is nu klaar, giet het als het nog goed heet is in schone potten, draai het deksel goed vast en zet een half uurtje op hun kop weg. Zo zijn ze enkele maanden houdbaar!

*Milicent Ioannidis-Voermans is eigenaar van Millies Thuiskeuken Zie ook www.milliesthuiskeuken.nl

grote-banner-glossy-4<br/>


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Rondreis: Met eigen auto via Italië naar Igoumenitsa, Parga en Lefkas
Rondreis: Met eigen auto via Italië naar Igoumenitsa, Parga en Lefkas
Tip: Riviera Barbati op Corfu
Tip: Riviera Barbati op Corfu
Het onbekende Evia - Eleonas Hotel
Het onbekende Evia - Eleonas Hotel
Eilanden van het Noordelijk Egeïsch Zeegebied
Eilanden van het Noordelijk Egeïsch Zeegebied

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024