Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Top 10 uitstapjes vanaf Chalkidiki

Door: Wendy Nikolidakis - De Griekse Gids

TIP: Vakanties naar Chalkidiki »

Ga je of wil je op vakantie naar het mooie Griekse schiereiland Chalkidiki? De prachtige natuur, de mooie witte stranden en de helderblauwe zee zijn enkele grote troeven van dit gebied. Daarnaast kun je vanaf hier met een huurauto een prachtig deel van Griekenland ontdekken. Er zijn zeer leuke en gevarieerde uitstapjes mogelijk vanaf Chalkidiki.

Top 10 uitstapjes vanaf Chalkidiki

1. Thessaloniki

Thessaloniki is een levendige stad waar veel te zien en te doen is. De stad ligt op 116 km van Nikiti (Sithonia Chalkidiki) en op 88 km van Afytos (Kassandra Chalkidiki). In Thessaloniki zijn veel historische monumenten. In de stad moet je zeker de Witte Toren en het standbeeld van Alexander de Grote op het paard bezoeken. Vanaf de Witte Toren loopt de boulevard langs het water. Hier zijn veel ouzeri’s, cafetaria’s en restaurants en het grote Aristoteles plein, met veel grote terrassen. In Thessaloniki zijn ook veel belangrijke bezienswaardigheden te zien uit de tijd dat de Romeinen de stad bezetten, zoals de beroemde triomfboog aan de Egnatia weg en de Rotonda. 'Last but not least' kun je ook leuk winkelen in Thessaloniki.
 

Thessaloniki
De stad Thessaloniki met het standbeeld van Alexander de Grote
 

2. Meteora

Meteora ligt op het Griekse vasteland op ongeveer 241 km ten zuidwesten van Thessaloniki. Als je in Chalkidiki op vakantie bent, is het vanaf Nikiti 341 km rijden. Het is dan aan te raden om een hotelovernachting in Meteora te doen, zodat je de tijd hebt om de kloosters te bezoeken en om de volgende dag weer uitgerust terug naar Chalkidiki te rijden. Het is dus wel een flink eind rijden, maar dan heb je wel iets bijzonders gezien in je vakantie. Meteora is een van de meest opvallende en indrukwekkende monumenten van de wereld, beschermd door de UNESCO. Door eeuwenlange wind - en watererosie hebben de rotsformaties hun specifieke en moeilijk bedwingbare uiterlijk gekregen. In 1336 stichtte de monnik Athanasios, afkomstig van de berg Athos zijn Groot Metéoron, het hoogst gelegen (623 m) en belangrijkste klooster dat hier zou gesticht worden. Daarna zijn er nog 23 andere kloosters bij gekomen hoog op de rotsen.
 

Meteora
Meteora

3. Afytos

Afytos, is een erg leuk vissersdorp in het oosten van Kassandra (departement Chalkidiki). Het dorp ligt 75 kilometer ten zuidoosten van Thessaloníki.  Vanaf Afytos is er een schitterend uitzicht naar de baai van Kassandra . Afytos is een traditioneel dorp met karakteristieke stenen huizen en vele smalle straatjes en steegjes. Op het dorpsplein staat de kerk van Agios Dimitrios en in het dorp bevindt zich een volkenkundig museum. 
 

Afytos Chalkidiki
Afytos Chalkidiki
 

4. Kavourotrypes

De mooie stranden van Kavourotrypes  liggen in het oosten van het schiereiland Sithonia. Deze stranden worden beschouwd als de mooiste van Chalkidiki. De turquoise gekleurde zee is prachtig! Kavourotrypes, ook wel Portokali beach of Orange beach genoemd, ligt ongeveer 22 kilometer ten zuidwesten van Vourvourou en 6 kilometer ten noorden Sarti. Kavourotrypes zijn meerdere kleine zandstranden in een rotsachtig landschap dat omgeven is door fraaie, groene heuvels met dennenbomen.
 

Kavourotrypes
Kavourotrypes

 

5. Ouranopolis

Ouranoupolis is een toeristisch stadje vlakbij de grens van Agion Oros (Mount Athos) in het oosten van Chalkidiki.  Het is een traditioneel stadje waarbij de oude bouwstijl van de huizen bewaard is gebleven. Dit stadje wordt gedurende het hele jaar door toeristen bezocht en dat komt door de locatie die gelovigen aantrekt, maar ook omdat het gebied erg mooi is en veel mooie stranden heeft. Aan het strand van Ouranoupoli kun je bootjes huren om de dichtbijzijnde eilandjes (Amouliani en Drenia ) bezoeken, daarnaast zijn er dagtrips (minicruises) rondom de kust van Athos en de eilandjes.
 

Strand bij Ouranopolis
Strand bij Ouranopolis


6. Boottocht- minicruise langs Athos

Vanaf Ouranopolis een boottocht- minicruise langs Athos maken. (Agion Oros) De berg Athos wordt vaak de heilige berg genoemd. Dit is een monnikenstaat, die meer dan 1000 jaar lang volgens de levensstijl en de godsdienstigheid van de Byzantijnen leeft. Vroeger waren er 40 kloosters en 4000 monniken, nu zijn er echter maar 20 kloosters en het aantal monniken is gedaald tot 1700. Deze 20 kloosters van Athos zijn verspreid over de hele lengt van het schiereiland, dat ongeveer 50 km bedraagt. Een bezoek aan de Heilige Berg Athos is alleen voor mannen toegestaan. De boottocht langs Athos is voor zowel vrouwen als mannen en zo kun je een glimp opvangen van de bijzondere en mooie kloosters.

 

Athos - Griekenland
Het Heilige Klooster Xenofontos, Athos

 

7. Arnea

Arnea (Arnaia) is een traditioneel Grieks bergdorp ten noorden van de berg Cholomontas in Chalkidiki. Het ligt in een groene natuur met veel dennenbomen. Het ligt 40 kilometer ten noordoosten van Polygyros op 600 meter hoogte. De elegantie en de schoonheid van dit dorp zijn indrukwekkend. De huizen zijn werkelijk schitterend en kleurrijk. De huizen zijn in Macedonische stijl zijn gebouwd en geplaveide straatjes en steegjes zijn pittoresk. Arnaia staat ook bekend om de weverij, de productie van honing en de muzikaliteit

 

Arnaia
Arnea

 

8. Stageira (wetenschappelijk park)

Stageira is een bergdorp in Chalkidiki dat op de zuidelijke berghellingen van de berg Stratonikos ligt op 500 meter hoogte. Het heeft de naam gekregen van het oude Stageira dat de geboorteplaats was van de beroemde Griekse filosoof Aristoteles. Oud Stageira bestond reeds in de 7e eeuw voor Christus . Bij aankomst in het dorp zie je het wetenschappelijke park, waar een standbeeld van Aristoteles staat. In het park, dat sinds 2003 bestaat, zijn allerlei wetenschappelijke instrumenten te zien. Zo is er bijvoorbeeld een zonnewijzer, optische schijven, een pentafoon, een draaikolk, telescopen te zien. Vanaf het park, dat in een prachtige natuur ligt, is een mooi uitzicht op zee.
 


Wetenschappelijk park Stageira met het beeld van Aristoteles

 

9. Porto Koufo

Porto Koufo ligt 142 kilometer van Thessaloniki en is de grootste natuurlijke haven van Griekenland. Het is het meest zuidelijke dorp van het schiereiland Sithonia (departement Chalkidiki). Het uitzicht op de baai van Porto Koufo is indrukwekkend. Rondom de baai zijn hogere rotsen, de baai lijkt dan ook eerder op een meer dan op een baai. Het hele gebied staat bekend om de vele goede visrestaurants.
 

Porto Koufo
Porto Koufo - Chalkidiki

 

10. Agia Paraskevi warmwaterbronnen

Agia Paraskevi is een traditioneel dorp dat op een heuvel ligt in het uiterste zuidoosten van het schiereiland Kassandra (departement Chalkidiki). Het dorp ligt te midden van een schitterende, groene omgeving met veel dennenbomen. In het dorp zijn een aantal traditionele restaurants en cafés. Agia Paraskevi is vooral bekend om de warmwaterbronnen die vijf kilometer verderop liggen, bij het kustdorpje Loutra. De watertemperatuur is tussen de 38°C en de 39°C en de geur van zwavel is hier erg sterk.

 

Loutra Agia Paraskevi Chalkidiki
Agia Paraskevi - Loutra - Chalkidiki


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Top 10 Griekse eilanden
Top 10 Griekse eilanden
Top 10 bezienswaardigheden van Tinos
Top 10 bezienswaardigheden van Tinos
Top 10 mooiste stranden Karpathos
Top 10 mooiste stranden Karpathos
De 10 mooiste stranden van Zakynthos
De 10 mooiste stranden van Zakynthos

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024