Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Top 10 bezienswaardigheden van Tinos

Door: Wendy Nikolidakis - De Griekse Gids

Tinos is een Grieks eiland dat in de Egeïsche zee ligt. Het hoort bij de eilandengroep Cycladen en ligt ten noorden van Mykonos. Er zijn dagelijks bootverbindingen met o.a. Rafina, Piraeus en  Mykonos. Er zijn op Tinos veel mooie, traditionele dorpen. In bijna alle dorpen zie je witte huisjes met blauwe deuren en ramen. De smalle steegjes in de dorpen lopen vaak onder huizen door, waardoor ze op tunnels lijken. En er zijn op het eiland meer dan duizend kerken! Op Tinos bevindt zich de prachtige kerk van de heilige Moeder Maria, waar ieder jaar duizenden gelovigen naartoe komen, het is één van de populairste pelgrim plekken van Griekenland. Daarnaast staat Tinos bekend om het marmer en de marmertechniek en de vele karakteristieke duiventillen.


Een van de vele duiventillen op Tinos


Top 10 van eiland Tinos
 

1. Tinos stad - Chora

Tinos stad, de hoofdstad van het eiland Tinos ligt in het zuidwesten van het eiland. De inwoners van het eiland noemen hun stad vooral Chora. Tinos stad is de enige stad van het eiland. Hier bevindt zich ook de grote haven. De stad kreeg een enorme welvaart nadat de kerk van de Heilige Moeder in 1823  werd gebouwd. Die heeft ervoor gezorgd dat het één van de belangrijkste bedevaartsoorden van Griekenland werd. Tinos stad is tegenwoordig een moderne stad met veel mooie gebouwen. In Tinos stad bevindt zich het archeologisch museum en het museum van de kunstenaars uit Tinos.
Lees meer over Tinos stad/Chora>>>

Tinos
kerk van de Heilige Moeder in Tinos stad

2. Volakas

Volakas is een klein dorpje dat dat op een bergplateau op 284 meter hoogte ligt, op 10 kilometer ten noordwesten van Chora ligt. Dit dorpje in het binnenland van Tinos, staat vooral bekend om de rondvormige granieten rotsen die hier in de hele omgeving zijn. De huisjes zien er prachtig uit en een wandeling door het dorp is zeker de moeite waard. De inwoners van Volakas staan bekend om de productie van rieten manden. In het dorp zijn een aantal taverna’s en winkeltjes en er is een openluchttheater waar in de zomer voorstellingen gegeven worden.
Lees meer over Volakas>>>

Volakas
Volakas

3. Kardiani

Kardiani is een schilderachtig bergdorpje dar vijftien kilometer ten noordwesten van Tinos-stad ligt. Kardiani ligt op de hellingen van een berg en wordt omgeven door groene bomen. Het is een dorp met bijzondere architectuur en gevels boven deuren en vensters. Een wandeling door de smalle steegjes en trappen van het dorp is ook hier een aanrader.  Je ziet er marmeren waterbronnen, een waterfontein, huizen met marmeren dakramen.  De meeste huizen zijn wit en zijn gebouwd met stenen en marmer uit Tinos. In het dorp bevindt zich een kafeneion en een taverne. Vanaf Kardiani is het uitzicht over de zee en de baai Ormos Giannaki schitterend.
Lees meer over Kardiani>>>

Kardiani Tinos
Kardiani

4. Pyrgos

Pyrgos is het grootste dorp van Tinos. Het ligt in het noordoosten van het eiland, 23 kilometer van Tinos stad. Het dorp, dat omgeven is  door bergen, is de geboorteplaats van vele Griekse kunstenaars en schilders. De architectuur van de huizen wordt gekenmerkt door het gebruik van marmer, logisch gezien het feit dat het hier overal in de grond ligt, Het dorp lijkt wel een openluchtmuseum, zo mooi. In Pyrgos is een museum waar werken zijn te zien van de lokale kunstenaars. Op het grote plein is een oude plataan en hier bevindt zich ook een prachtige marmeren fontein.  Rondom het plein zijn meerdere kafeneions, dit is tevens de drukste en gezelligste plek van het dorp.
Lees meer over Pyrgos>>>

Pyrgos Tinos
Pyrgos

5. Agios Ioaninis Porto

Agios Ioannis Porto is een dorpje gelegen aan zee, in het zuidoosten van het eiland, zes kilometer te oosten van Tinos stad. Hier zijn erg mooie zandstranden. Het strand van Agios Ioannis is een georganiseerd strand met ligstoelen en parasols, in de zomer kan het hier best druk worden. Hier zijn een aantal goede hotels waaronder Porto Raphael waar het ontzettend gezellig is en met fantastisch uitzicht over de twee baaien.
Lees meer over Agios Ioannis Porto>>>


Agios Ioannis Porto

6. Panormos

Panormos is een populaire badplaats in het noordoosten van eiland. Deze badplaats ligt in een gesloten baai, drie kilometer ten noorden van het dorp Pyrgos. Aan het strand zijn vele tavernes en cafeetjes. Aan de linkerkant, aan de ingang van de baai ligt het eilandje Planitis (Planeet). Het gebied is hier erg drassig en dat komt door al het water dat uit bergen hier naartoe stroomt. In het dorp is een kleine haven waar vooral vissersboten aanmeren. De witte huizen met blauwe deuren en ramen  die tegen de helling van een lage heuvel tot aan de zee zijn gebouwd, zijn mooi om naar te kijken en om te fotograferen. In het dorp bij de haven zijn veel restaurants en cafeetjes.
Lees meer over Panormos>>>


Panormos

7. Ysternia

Ysternia is een traditioneel dorp in het westen van het eiland, op 18 kilometer ten noordwesten van Tinos stad. Het ligt op de hellingen van de berg Meroviglia op 300 meter hoogte en met uitzicht op het eiland Syros. Het is een dorp met witte huizen en smalle geplaveide steegjes. Tijdens de bouw van de huizen, de kerken en de stegen is marmer uit Tinos gebruikt. Ysternia heeft zijn economische welvaart in het verleden ook hieraan te danken, want het werd na Panormos, het belangrijkste ambachtelijke centrum voor marmerbewerking op het eiland. Onder aan de hellingen van de berg bevindt zich de baai van Ysternia waar de badplaats Ormos Ysternia zich bevindt. Hier is een zandstrand en een haventje waar boten kunnen aanleggen.
Lees meer over Ysternia>>>


Ysternia

8. Aghios Sostis

Aghios Sostis is een badplaats op Tinos. Het ligt op ongeveer vijf kilometer afstand van Chora. Het dorp ligt gedeeltelijk in een rotsachtig gebied. Ten westen van het dorp ligt het lange zand-kiezelstrand. Daar waar het strand begint, staat de mooie witte kerk van Aghios Sostis dat in het Grieks: “Heilige Redder” betekent. Het strand is goed georganiseerd, er staan in de zomer parasols en ligstoelen. Het ligt in de baai van Laouti. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de eilanden Mykonos (10 km), Delos en Rinia. Het zeewater is hier vrij ondiep en aan het strand zijn diverse restaurants waar vis- en andere gerechten geserveerd worden.
Lees meer over Aghios Sostis>>>


Aghios Sostis

9. Exomvourgo

Exomvourgo was de naam van een van de twee provincies van Tinos in de periode 1999 tot 2010. Deze bijzondere naam had de provincie te danken aan de grote rots op de gelijknamige heuvel in het hart van de toenmalige provincie. Op deze heuvel bevond zich de oude stad van Tinos waar de Akropolis van Tinos in de vijfde eeuw voor Christus gebouwd was. In het jaar 1390 kwamen de Venetianen hier en ze bouwden niet ver van de rots de Venetiaanse stad Bourgo. Toen de Turken het eiland in het jaar 1715 veroverden, gaven ze het de naam ‘Exomvourgo’.
Lees meer over Exomvorgo>>>

Exomvourgo

10. Kionia

Kionia is één van de populairste badplaatsen van het eiland. Het ligt drie kilometer ten westen van Tinos stad.  Het lange zand-kiezelstrand is goed georganiseerd. In Kionia zijn veel hotels en appartementen waar toeristen kunnen verblijven. Aan het strand, naast de weg, zijn meerdere tavernes en cafeetjes met terrasjes. Bij het dorp liggen de oude tempels van de Griekse God Poseidon en zijn vrouw Amfitriti die in de vierde eeuw voor Christus zijn gebouwd.
Lees meer over Kionia>>>


Kionia


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Top 10 stranden op Mykonos
Top 10 stranden op Mykonos
Tien vakantie tips op Lefkas
Tien vakantie tips op Lefkas
10 tips voor eiland Karpathos
10 tips voor eiland Karpathos
Top 10 mooiste stranden van Zakynthos
Top 10 mooiste stranden van Zakynthos

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024