Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Top 15 van Athene

Door Wendy Nikolidakis- De Griekse Gids

Athene, de hoofdstad van Griekenland is een indrukwekkende stad! Hier ligt de bakermat van onze cultuur en beschaving. Athene is een ideale locatie voor een citytrip of een korte vakantie. Er is zoveel te zien en de vele bezienswaardigheden liggen vaak op loop- of fietsafstand van elkaar. Ook met de metro kun je je in Athene tegenwoordig erg goed verplaatsen. Een top 15 van Athene volstaat eigenlijk niet, maar hier volgen 15 tips van dingen die je absoluut zou moeten zien of doen als je in Athene bent.

Athene
Athene

Video van enkele highlights in Athene

1. De Akropolis

Natuurlijk staat op 1 de bekendste bezienswaardigheid van Athene: de Akropolis. Akropolis betekent in het Grieks "het hoogste punt van de stad". De Akropolis is de berg van 156m die zich midden in Athene bevindt. De Akropolis is kilometers van Athene al te zien. Op de Akropolis staan een aantal heilige tempels, allemaal gewijd aan een verschillende goden, waarvan de belangrijkste godin Pallas Athene was. De belangrijkste gebouwen op de Akropolis van Athene zijn het Parthenon, de Nike-tempel, de Propylaeën en het Erechteion.

Lees meer over de Akropolis>

Akropolis Athene
De Akropolis in Athene

2. Het Akropolis museum

Het nieuwe Akropolis museum opende in juni 2009 haar deuren. In dit museum bevinden zich meer dan 4000 voorwerpen uit de Akropolis omgeving. Op de eerste verdieping staan beelden opgesteld uit de zesde eeuw v. Chr., vóór de bouw van het Parthenon, toen de Akropolis al het centrum was van het culturele en religieuze leven in Athene. Op de bovenverdieping waar onder meer de Griekse Parthenon sculpturen staan, is er rondom glas en is er een indrukwekkend uitzicht van 360°, onder anderen op de Akropolis en het Parthenon.  

Meer over het Akropolis museum>

Akropolis museum
Het Akropolis museum

Een Citytrip naar Athene kun je boeken bij:

3. Fietstocht en wandeltocht door Athene met Nederlandstalige gids

Tijdens deze fietstour en wandeltour door Athene neemt de Nederlandse gids je mee op een prachtige route langs de leukste plekken van de stad. Zo fiets en wandel je onder andere door de sfeervolle wijken Psiri, Plaka en Monastiraki. Je bezoekt de centrale markt rijdt langs de Akropolis, het Olympisch stadion en door de Nationale tuinen. Met deze fietstour en wandeltour kom je ook op de minder bekende plaatsen waar je normaal gesproken als toerist niet zou komen. De Nederlandse gidsen vertellen je over het moderne leven, maar ook over de typisch Griekse gebruiken en tradities. Hierdoor leer je de stad echt goed kennen én word je ondergedompeld in de Griekse cultuur.

Meer over citytrip met fietsen en wandelen in Athene>

4. Theater van Herodes Atticus in Athene

In 161 na Chr. werd het theater van Herodes Atticus gebouwd. De Romeinse consul Herodes Atticus liet het uit de rotsen van de zuidhelling van de Akropolis houwen, als herinnering aan zijn vrouw. In 1955 is het gerestaureerd en nu wordt het gebruikt voor openluchtconcerten en toneeluitvoeringen. Het biedt plaats aan 5000 toeschouwers. Herodes Atticus verwierf faam omdat hij een weldoener was en een grote kunstliefhebber. Het grootste deel van zijn fortuin heeft hij in artistieke werken besteed en aan monumenten.

Meer over Herodes Atticus Theater>

Herodes Atticus Theater Athene
Herodes Atticus Theater Athene

5. De wijk Plaka in Athene

Het gezellige wijkje onder de Akropolis heet Plaka en is de laatste jaren omgetoverd in een toeristische trekpleister van Athene. Overal zijn winkeltjes, restaurants en taverna's die zich richten op de toeristen Het is bijzonder om door de nauwe, meestal steil omhooglopende straatjes van het wijkje Plaka te dwalen, waarbij de Akropolis altijd op de achtergrond te zien is. In Plaka bevinden zich nog veel Byzantijnse kerkjes. Het hoger gelegen deel vlak aan de voet van de Akropolis is ook wel bekend als "Anafiotika". Men zegt dat dit de oudste wijk is van het hedendaagse Athene.

Meer over Plaka Athene>

Plaka Anafiotika Athene
Plaka / Anafiotika Athene

6. Het Griekse Parlement

Aan het Syntagma plein (Grondwetplein) is het Griekse parlementsgebouw gevestigd. Het is het vroegere Griekse Koninklijke paleis, dat nu dienst doet als parlement (Vouli) en als residentie van de president van Griekenland. Voor het parlementsgebouw houden Evzonen de wacht bij het graf van de Onbekende soldaat. Een Evzone (letterlijk “goed aangeklede”) is een elite soldaat  in een traditioneel uniform. Het wisselen van de wacht, dat elk uur plaatsvindt, is een spectaculaire gebeurtenis.

Meer over het Griekse Parlement in Athene>

Wisseling van de wacht bij het Griekse parlement
Wisseling van de wacht bij het graf van de Onbekende soldaat bij het Grieks Parlement

7. De Tempel van Zeus in Athene

Ten noordwesten van de Akropolis staat de tempel van Zeus Olympius. De Zeus Olympius tempel was de grootste tempel van het oude Griekenland tijdens de Hellenistische en Romeinse periode. 

Meer over de Tempel van Zeus>

Tempel van Zeus in Athene
Tempel van Zeus in Athene

8. Adrianus Poort in Athene

Ten noordwesten van de Akropolis, vlakbij Plaka staat Adrianus Poort of Adrianusboog op hetzelfde terrein als de tempel van Zeus Olympius. Op de grens tussen de oude en de nieuwe stad liet Adrianus de 18 meter hoge poort bouwen. De poort van Adrianus is aan beide kanten hetzelfde, maar de opschriften verschillen. In de richting van de Akropolis, staat: ‘Dit is Athene, de oude stad van Theseus’. Aan de andere kant, in de richting van de Tempel van Zeus Olympius, staat: ‘Dit is de stad van Adrianus, niet van Theseus’.

Meer over Adrianus Poort>

Adrianus Poort Athene
Adrianus Poort

Bekijk citytrips naar Athene

9. De wijk Monastiraki in Athene

De Atheense wijk Monastiraki ligt ten noorden van de Akropolis en ten noordoosten van de oude volkswijk Plaka. De bruisende, drukke wijk in Athene is een plek waar constant wordt gehandeld en verhandeld. Elke dag en vooral op zondag (als er rommelmarkt is) draait het leven hier om de straathandel. De kerk van de Heilige Maria Pantanassa staat op het Monastirakiplein. Deze kerk was vroeger een klooster en het Griekse woord voor klooster is "Monastirion". Vandaar dat deze wijk de naam Monastiraki heeft gekregen wat letterlijk "Klein klooster" betekent.

Meer over Monastiraki Athene>

Monastiraki Athene
Monastiraki Athene

10. De overdekte markt van Athene

Elke dag, behalve op zondag, zijn er markten in diverse wijken van Athene. De grootste markt is de Varvakios markt op de Athinas straat (tussen Omonia en Monastiraki). Dit is een overdekte markt die dagelijks geopend is behalve op zondagen. Het is meer dan de moeite waard hier een kijkje te nemen, omdat bijna alle Griekse producten hier te koop zijn en tegen zeer gunstige prijzen.

Meer over de overdekte markt in Athene>

Markt in Athene
Overdekte markt in Athene

11. Het  Dionysos Theater

Het Dionysos Theater werd vanaf de 6e eeuw voor Christus gebouwd en ligt aan de voet van de Akropolis. Dit theater kun je het best via de Dionysou Aeropagitou straat bereiken. Dit is het oudst bekende theater ter wereld en werd ter ere van de God Dionysos gebouwd die beschermer van de dramatische kunst was. Hier in dit theater hebben de vier grote Griekse poëten Aristophanes, Aeschylos, Sophocles en Euripides voor het eerst hun meesterwerken gespeeld zien worden.

Meer over het Dionysos Theater >

Dionysos theater Athene
Het Dionyos theater Athene

12. Likavitos heuvel

Likavitos (Lycabettus) is een van de heuvels van Athene ten noordoosten van de Akropolis. Likavitos is 277 meter hoog en vormt het zuidelijkste deel van de bergketen Tourkovounia. Likavitos is een beboste heuvel met veel pijnbomen en dennenbomen. Op de top van deze heuvel staat de kerk van Agios Georgios en iets verder het theater van Likavitos waar in de zomer voorstellingen gegeven worden. Verder is er een café-restaurant en een kabelbaan om naar boven te komen. Naar de top van Likavitos wandelen kan ook prima via diverse wandelpaadjes die zich hier bevinden.

Meer over Lykavitos>

Likavitos Athene
Likavitos Athene

13. Nationale Tuin en Zappeion

De Nationale Tuin is een groene oase van ongeveer 40 hectare in het midden van een betonnen stad. Deze "Tuin" werd in 1838 aangelegd en het zou eigenlijk de tuin van het Koninklijk Paleis worden. Op het terrein bevinden zich o.a. het Zappeion, een kleine dierentuin, een cafetaria, speeltuinen, het botanische museum, een meer en een kinderbibliotheek. Het Zappeion paleis ligt in de Nationale Tuin (Ethnikos Kipos). Het gaat om een Neoklassiek gebouw. De inwijding heeft plaatsgevonden op 20 oktober 1888 tegelijkertijd met de start van de Olympische tentoonstellingen die indertijd in het Zappeion werden gehouden. Tegenwoordig is het Zappeion een gebouw waar tentoonstellingen en beurzen gehouden worden, maar waar ook belangrijke gebeurtenissen worden verkondigd. Tijdens verkiezingen worden de verkiezingsuitslagen hier bijvoorbeeld bekend gemaakt.

Meer over het Zappeion>

Zappeion in de Nationale tuin Athene
Het Zappeion in de Nationale Tuin

14. Romeins Forum in Athene

Het Romeinse Forum (Agora= Romeinse markt) werd in het jaar 11 voor Christus voltooid mede door de financiële steun van Julius Caesar en Augustus. In de periode van Adrianus werd de markt helemaal geplaveid. De Romeinse Agora was het centrum van Athene vanaf de Romeinse overheersing totdat de Turken, na de Turkse bezetting, in 1833 Athene weer verlieten. De Romeinse Agora heeft een rechthoekige binnenplaats, die wordt omgeven door Ionische kolommen. Een van de bekendste monumenten van het Romeinse Forum is de Toren der Winden. Deze toren is achthoekig en 12 meter hoog. Aan de bovenkant is er een reliëfvoorstelling van Goden met ieder zijn eigen windstreek te zien.

Meer over Romeins Forum/Agora>

Romeins Forum Agora Athene
Romeins Forum met de Toren der Winden - Agora Athene

15.  Academie Athene

Op de Panepistimiou straat in Athene staan drie opvallende gebouwen die ongeveer in dezelfde periode zijn gebouwd. Dat zijn de Academie, de Universiteit en de Nationale bibliotheek. Deze werden allen in de periode na de Griekse onafhankelijkheid gebouwd, halverwege de 19e eeuw. Doel van de Academie is het bevorderen van de wetenschappen en kunst. Bij de centrale trap aan de ingang staat aan de linkerflank het beeld van Platon (2m 40) en aan de rechterflank het beeld van Socrates (2 m 40).

Meer over de Academie in Athene>

Academie Athene
Academie Athene: Links Platon en rechts Socrates

Een Citytrip naar Athene kun je boeken bij:


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

10 tips voor eiland Karpathos
10 tips voor eiland Karpathos
Top 10 bezienswaardigheden van Tinos
Top 10 bezienswaardigheden van Tinos
10 tips voor je vakantie op Corfu!
10 tips voor je vakantie op Corfu!
De top 10 mooiste stranden Lefkas
De top 10 mooiste stranden Lefkas

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024