Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Stageira

Stageira Chalkidiki | Informatie, tips en vakanties

Stageira. Stageira is een bergdorp in Chalkidiki in Griekenland, op de zuidelijke berghellingen van de berg Stratonikos. Het ligt op 500 meter hoogte, 55 kilometer van Polygyros en heeft de naam gekregen van het  oude Stageira dat de geboorteplaats was van de beroemde Griekse filosoof Aristoteles. Oud Stageira bestond reeds in de 7e eeuw voor Christus . Bij aankomst in het dorp zie je het wetenschappelijke park, waar een standbeeld van Aristoteles staat. In het park, dat sinds 2003 bestaat, zijn allerlei wetenschappelijke instrumenten te zien. Zo is er bijvoorbeeld een zonnewijzer, optische schijven, een pentafoon, een draaikolk, telescopen te zien. Het park  wordt door toeristen en vooral door scholieren bezocht en er worden veel schoolreizen hier naartoe georganiseerd. Vanaf het park, dat in het midden van een prachtige natuur ligt, is een mooi uitzicht naar de zee en het stadje Ierissos.

Het gebied rond Stageira was sinds de oudheid al bekend om de metaalmijnen. Deze mijnen waren vroeger een bron van veel verschillende soorten bijzonder metaal (Goud, zilver, brons, mangaan en zink) en er werden hier munten geslagen. Metaalmijnen zorgden vroeger voor de basisgrondstoffen voor opkomende koninkrijken en verzorgden de bouw van gebouwen en schepen. Alexander de Grote en het Macedonische Koninkrijk, maar ook het Byzantijnse Rijk later, profiteerden van deze rijkdom. Vanaf de 11e tot en met de 15e eeuw profiteerden ook de kloosters van de Heilige Berg (Agion Oros) van deze rijkdom. In de periode daarna, kwam de Ottomaanse bezetter. Zij gaven de macht over de mijnen aan de rondom liggende dorpen (Mantemochoria=letterlijk vertaald “Gietijzerdorpen”) waaronder aan Stagira, dat in die periode “Machalas” heette. Deze dorpen kenden in die periode een enorme welvaart. In ruil voor de voorrechten die ze van de Ottomanen kregen, betaalden deze dorpen aan de Sultan veel belasting in de vorm van zilver.

Belangrijke bezienswaardigheden van Stageira, dat ongeveer 500 inwoners telt, zijn de kerk van de Heilige Moeder (1814), de vestingmuur van Stageira en het kerkje van de Heilige Moeder Spiliotissa dat in een rots is gebouwd. Ieder jaar is er op 8 september een groot volksfeest in het dorp dat gepaard gaat met veel dans en muziek.

Bekijk foto's Stageira
Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Afytos
Afytos

Gemiddelde temperaturen

Januari
0.5°C
Februari
2.7°C
Maart
6.7°C
April
11.6°C
Mei
16.8°C
Juni
21.0°C
Juli
23.1°C
Augustus
22.5°C
September
18.4°C
Oktober
12.6°C
November
7.0°C
December
2.2°C


Chalkidiki: Waar ligt Stageira?

Waar ligt Chalkidiki
De kaart / landkaart van StageiraFly Drive Chalkidiki Meteora Griekse Gids Reizen Het Griekse winkeltje to Magazaki Eliza was here Griekenland Sunweb Chalkidiki Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2020