Met TUI naar Griekenland
Griekenland Goedkope vakanties


  Kreta


Kreta - Griekenland

Eiland Kreta. Welkom op de Kreta pagina’s van de Griekse Gids. Kreta is ons lievelingseiland. Dat heeft te maken met de Kretenzische afkomst van Jorgos (de eigenaar van de Griekse Gids), maar ook met het feit dat wij (Jorgos en Wendy van de Griekse Gids) jarenlang op dat schitterende eiland gewoond en gewerkt hebben. Hierbij hebben wij het eiland tot in elke uithoek kunnen verkennen. De afgelegen bergdorpjes, de stille onbekende stranden, de grote toeristenoorden, de gezellige haventjes; we hebben ze bijna allemaal bezocht en bewonderd. Daar wij Kreta als geen ander kennen, kunnen we op deze webpagina’s als “gids” fungeren, zodat u Kreta beter leert kennen en meer kunt kunnen genieten van uw vakantie op Kreta. Kreta is zonder twijfel, het populairste Griekse vakantie-eiland. Het is het grootste Griekse eiland en het vijfde grootste in de Middellandse zee (na Sicilië, Sardinië, Corsica en Cyprus). Kreta is een langwerpig eiland met een lengte van 260 kilometer. De breedte varieert van 60 kilometer (centraal op het eiland) tot 12 kilometer (ter hoogte van de Mirambello baai en Ierapetra). Het eiland heeft een totale oppervlakte van ruim 8300 km2, d.w.z. groter dan Noord en Zuid-Holland bij elkaar.

Kreta
Samaria Kreta

Waar ligt Kreta? Kreta ligt in het zuiden van de Egeïsche zee, honderd kilometer van de Peloponnesos en tweehonderd kilometer van Athene. De kustlijn is ruim 1000 km, met andere woorden: hier is overal zee. Op heel Kreta wonen 600.000 vaste inwoners, dat geeft aan dat Kreta niet drukbevolkt is. In de zomermaanden komen er op het eiland honderdduizenden toeristen bij, die vooral aan de noordkust vertoeven in de belangrijkste badplaatsen zoals Chersonissos, Rethymnon, Chania en Agios Nikolaos. Veel mensen denken dat Kreta dan te druk is en dat er alleen massatoerisme te vinden is, maar niets is minder waar. Kreta is groot, er zijn rustige plekken in overvloed. Zo is er op Kreta voor elk wat wils, jongeren vinden hun vertier aan de noordkust, mensen die rust zoeken, vinden dat aan de zuidkust of in een van de vele authentieke bergdorpen die het eiland rijk is. Watersporters, zonaanbidders, duikers, snorkelaars, wandelaars, surfers, kampeerders, zeilers, luxezoekers; iedereen komt op Kreta aan zijn trekken.

Kreta bestaat uit vier departementen (prefecturen). Van west naar oost zijn het de departementen:
Chania, Rethymnon, Heraklion en Lassithi.
 

(Tekst ©De Griekse Gids)

Foto's Kreta - Kreta in beeld

Itanos en Erimoupoli | Lassithi Kreta | Foto 25 - Foto van De Griekse Gids Samaria Kloof | Kreta | Griekenland foto 39 - Foto van De Griekse Gids Kreta groen ? in plaats van blauw! - Foto van Coanri Chania stad Kreta - Departement Chania - Foto 26 - Foto van De Griekse Gids Lendas (Lentas) | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 45 - Foto van De Griekse Gids Terrasjes aan het haventje van Agia Roumeli | Chania Kreta | Griekenland - Foto van De Griekse Gids Starbeach Hotel Chersonissos - Hersonissos photo 4 - Foto van De Griekse Gids Watersports Starbeach Chersonissos (Hersonissos) - Foto van De Griekse Gids Mires | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 2 - Foto van De Griekse Gids Rethymnon stad | Rethymnon Kreta | Foto 26 - Foto van De Griekse Gids

méér foto's van Kreta»

Kaart Kreta

De landkaart van Kreta - Kaart Kreta - Reliefkaart Kreta Knossos Kreta Mirtos Kreta

Hoogste gemiddelde maximum temperaturen in de regio Kreta
Januari
15.8°C
Februari
16.5°C
Maart
17.9°C
April
21.0°C
Mei
24.7°C
Juni
28.7°C
Juli
30.3°C
Augustus
30.0°C
September
27.7°C
Oktober
23.7°C
November
20.9°C
December
17.8°C

De 4 departementen van Kreta
Kreta is onderverdeeld in 4 departementen (ook wel prefecturen genaamd), van west naar oost zijn het de departementen Chania (hoofdstad Chania stad), Rethymnon (hoofdstad Rethymnon stad), Heraklion (hoofdstad Heraklion stad) en Lassithi (hoofdstad Agios Nikolaos). Ze hebben allemaal hun eigen identiteit en charme, ieder hun eigen prachtige natuur, een fantastisch klimaat, schilderachtige traditionele dorpen, prachtige kusten en stranden en een ongeëvenaarde culturele rijkdom.

De stranden van Kreta
Griekenland is gezegend met vele prachtige zandstranden. Op internet kan je veel foto’s vinden van geweldige stranden in heel Griekenland. De meeste stranden zijn echter op Kreta te vinden, logisch gezien de omvang van het eiland. Enkele van de mooiste stranden van Griekenland vind je hier, op Kreta, zoals Elafonisi, Balos en Vai. Bekijk de diavoorstelling 20 mooie stranden op Kreta».

De bergen van Kreta
Kreta is een bergachtig eiland, er bevinden zich hier vier bergketens: Lefka Ori (Grieken noemen deze bergen ook Madares, op west Kreta), Ida (Idi of Psiloritis, op centraal Kreta), Dikti (Bergen van centraal Lassithi, op Oost Kreta) en het Asterousia gebergte in het zuiden van het centrale en oostelijke deel van het eiland. De hoogste top van Kreta bevindt zich bij Ida op 2456 meter, gevolgd door de 2452 meter hoge top ‘Pachnes’ op Lefka Ori. De bergen van Lefka Ori (dit betekent letterlijk Witte Bergen) zijn qua omvang het grootst (40 X 16 kilometer). Opvallend bij al deze bergen zijn de vele imposante grotten (Dikteon Andron, Melidoni, Omalos, Sentoni) en kloven (Samaria, Imbros etc). Op Kreta zijn ook diverse bergplateaus zoals die van Lassithi, Nida (Ida) en Omalos (Lefka Ori).

De vlaktes van Kreta
Omdat Kreta voor bijna 80% een bergachtig eiland is, zijn er weinig vlaktes. Dat grootste vlaktes zijn die van Kastelli Kissamos en de vlakte van Chania in het noordwesten van Kreta, de vlakte van Rethymnon (in het noorden van het gelijknamige departement), de Messara vlakte in het zuiden van het departement Heraklion), de vlaktes bij Chersonissos-Malia en de vlakte bij Sitia.

Rivieren en meren van Kreta
Op Kreta zijn geen grote rivieren, wel zijn er een aantal kleinere rivieren, sommigen daarvan zijn in de zomer zelfs helemaal droog. Omdat het eiland smal en zeer bergachtig is, is er geen ruimte voor de natuur geweest om grote rivieren te vormen. Wanneer het echter in de wintermaanden hevig regent of in de bergen sneeuwt, ontstaan er grote waterstromen die met hevige kracht de zee invloeien. De belangrijkste riviertjes op Kreta zijn Geropotamos en Anapodaris op de Messara vlakte (in het zuiden van departement Heraklion), Tiflos en Kolenis op de vlakte bij Chania, Kourtaliotis in het zuiden van het departement Rethymnon en Patelis bij Sitia (Oost Kreta).
Grote meren zijn er niet op Kreta. Het bekendste meer van Kreta is het meer van Kournas, nabij de badplaats Georgioupolis en het meer bij Zaros (ten zuiden van het Ida gebergte). Er zijn ook enkele artificiële meren die gevormd zijn door de bouw van dammen.

Historische bezienswaardigheden
Het culturele erfgoed van Kreta is onevenaarbaar. De geschiedenis van Kreta is ontzettend rijk en gaat terug naar duizenden jaren voor Christus. De Minoïsche beschaving bijvoorbeeld was de eerste Europese beschaving en ‘Europa’ (=Evropi) was volgens de Griekse Mythologie de geliefde van Zeus. Knossos en Festos (Phaistos of Phaestos) horen tot de oudste, meest historische plaatsen, niet alleen van Griekenland en Europa, maar van de hele wereld!
Lees de geschiedenis van Kreta»

De wegen op Kreta
De wegen op Kreta zijn goed. De Nationale Weg (Ethniki Odos) ligt aan de noordkust van het eiland en verbindt Kissamos (ten westen van Chania stad) met Sitia (in het oosten). Deze weg is 300 kilometer lang. Op diverse plaatsen, over de hele lengte van deze weg, zijn er knooppunten vanwaar provinciale wegen het noorden met het zuiden verbinden. Ook deze provinciale wegen zijn betrekkelijk goed, sommigen zijn breder dan anderen, meestal zijn deze wegen wel erg bochtig waardoor men heel veel tijd kwijt is om een bestemming te bereiken.

Eten en drinken op Kreta
Kreta is eigenlijk een heel rijk eiland omdat het zelfvoorzienend kan zijn, m.a.w. Kreta hoeft niks te importeren. Olijven en druiven, tomaten en komkommers, bananen en meloenen, honing of vijgen, Kreta heeft het allemaal! De smakelijke producten die je hier vindt, kom je nergens anders tegen! Het Kretenzische dieet is alom bekend, zo ook de gezonde voedingsgewoontes van de Kretenzer. Op Kreta zijn er allerlei eeuwenoude traditionele producten, die je hier bij de bakker of bij de grossier kunt kopen, er zijn speciale kazen die je alleen op Kreta treft, wijnen van hoogstaande kwaliteit, olijfolie van uitstekende kwaliteit en natuurlijk de traditionele ‘Raki’, de sterke drank die op Kreta geproduceerd wordt. Bijzonder zijn ook de Kretenzische specialiteiten die in allerlei seizoenen verschijnen of tijdens religieuze of traditionele feesten.

Muziek en dans op Kreta
Tradities worden op Kreta goed bewaard zo ook de muzikale-en danstradities. Iedereen die wel eens op vakantie naar Kreta is geweest zal wel eens Kretenzische muziek gehoord hebben op de radio of tijdens een muziekavond. In de Kretenzische muziek overheersen twee instrumenten, dat zijn de ‘LYRA’ en de ‘LAOUTO’. De ‘Lyra’ is een strijkinstrument met 3 snaren dat reeds in de Byzantijnse periode, in de tiende eeuw, gebruikt werd. De ‘Laouto’ (=luit) is een snaarinstrument dat op een gitaar lijkt en meestal de ‘lyra’ begeleidt. De Kretenzische muziek is zeer populair, ook buiten Kreta, en is erg geliefd, zelfs onder de jongere generaties. Deze muziek gaat gepaard met dans, de bekendste dansen zijn de ‘Pentozalis’, de ‘Chaniotikos’ of ‘Syrtos’, de ‘Maleviziotis’ en ‘Sousta’.

Hoe kom ik op Kreta?
Op Kreta kom je in eerste instantie met het vliegtuig. De twee luchthavens van Kreta, Heraklion en Chania, zijn erg populair, er zijn rechtstreekse (charter) vluchten naar beide luchthavens vanaf luchthavens in heel Europa. Maar Kreta is ook bereikbaar met de boot via allerlei eilanden of via het Griekse vasteland. Daarnaast zijn er grote cruisemaatschappijen die cruises organiseren in de Middellandse zee en ook bij Kreta stoppen.

 

 

 

 

 

Foto's Kreta - Kreta in beeld

Betegeld terras van Arkadi - Foto van De Griekse Gids
Kali Limenes | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 20 - Foto van De Griekse Gids
Matala Kreta | Griekenland | De Griekse Gids foto024 - Foto van De Griekse Gids
Kandanos Kreta - Departement Chania - Foto 3 - Foto van De Griekse Gids

méér foto's van Kreta»

Bezienswaardigheden, tips en overige belangrijke badplaatsen en stranden op Kreta

 

De Kreta Highlights op een rij!

 

 

Agia Galini

Agia Galini KretaAgia Galini is een van de leukste vissers-dorpjes van Kreta. Dit gezellige plaatsje met leuke terrasjes en smalle..
Méér over Agia Galini...
 

 

Agia Pelagia

Agia Pelagia Kreta Agia Pelagia is amfitheatrisch aan een schilderachtige baai gebouwd, 20 kilometer ten westen van Heraklion stad...
Méér over Agia Pelagia...
 

 

Agios Nikolaos

Agios NikolaosAgios Nikolaos is de hoofdstad van de provincie Lassithi. Deze plaats is vooral bekend door het diepe meertje dat wordt omringd
Méér over Agios Nikolaos...
 

 

Anogia

Anogia KretaAnogia is een traditioneel dorp ten zuiden van het Ida gebergte in de provincie Rethymnon. Eeuwenoude tradities ...
Méér over Anogia...
 

 

Chania

Chania Kreta Chania is een schilderachtig stadje aan de noordwest kust van Kreta. Het heeft een gezellig haventje waar....
Méér over Chania...
 

 

Chersonissos

Chersonissos KretaChersonissos is de populairste maar tevens de meest drukke badplaats van Kreta. Mooie stranden, een bruisend ...
Méér over Chersonissos...
 

 

Elounda

Elounda KretaElounda is een dorp dat bekend is geworden doordat de tv-serie "Who pays the ferryman" hier is opgenomen...
Méér over Elounda...
 

 

Frangokastello

Frangokastello KretaFrangokastello is bekend om het kasteel dat zich hier bevindt. Het heeft een prachtig zandstrand...
Méér over Frangokastello...
 

 

Georgioupolis

GeorgioupolisGeorgioupolis is een klein vissersdorpje dat zich de afgelopen decennia ontwikkeld heeft tot een volwaardig toeristisch...
Méér over Georgioupolis...
 

 

Heraklion

Heraklion - Iraklion Heraklion of Iraklion is de hoofdstad van Kreta. Het ligt centraal aan de Noordkust van het eiland en het is een van...
Méér over Heraklion...
 

 

Malia

Malia KretaMalia is een drukke badplaats aan de noordkust van Kreta, niet ver van Chersonissos. Het staat bekend...
Méér over Malia...
 

 

Matala

MatalaMatala ligt tussen de witte krijtrotsen die vroeger het domein van de hippies waren. Nu is het een prachtige badplaats...
Méér over Matala...
 

 

Preveli

Preveli KretaPreveli is één van de mooiste streken van Kreta, een geliefd gebied voor fotografen. Het staat bekend om het ...
Méér over Preveli...
 

 

Landkaart Kreta

De interactieve kaart van Kreta - The map of Crete Interactieve landkaart van het eiland Kreta. Klik op de plaatsnamen op deze kaart van Kreta en ontdek de...
De interactieve landkaart ...
 

 

Knossos

Knossos PaleisKnossos, de beroemde hoofdstad van het Minoïsche Kreta, ligt op vijf kilometer ten zuiden van de stad Heraklion....
Méér over Knossos...
 

 

Lassithi plateau

Lassithi Plateau - Lasithi vlakteLassithi vlakte. Deze vlakte ligt op 800 meter hoogte, tussen de Dikti- en Selenaberg ingeklemd. De bekende molens...
Méér over Lassithi...
 

 

Plakias

Plakias KretaPlakias is een leuke badplaats, die ideaal is voor een strand-vakantie. Plakias ligt 35 kilometer ten zuiden van Rethymnon...
Méér over Plakias...
 

 

Rethymnon

RethymnonRethymnon is een stadje met een mooi zandstrand, waar gezellige restaurantjes en leuke winkeltjes te vinden zijn...
Méér over Rethymnon...
 

 

Samaria

Samaria KloofSamaria is de smalste kloof ter wereld. Op sommige plaatsen is de kloof maar vier meter breed met rotswanden van 500 m...
Méér over Samaria...
 

 

Sitia

Sitia Kreta (Siteia)Sitia is Een heerlijke plaats om op vakantie te gaan, mooie stranden, leuke hotels, gezellige winkeltjes en vriendelijke...
Méér over Sitia...
 

 

Stalis

Stalis - Stalida KretaStalis (of Stalida) ligt aan de noordkust van Kreta, het is een kleiner badplaatsje tussen Malia en Chersonissos....
Méér over Stalis...
 

 

Vori

Vori, dorpje zuid KretaVori is een traditioneel Kretenzisch dorpje tussen Matala en Agia Galini aan de zuidkust van Centraal Kreta...
Méér over Vori...

 

Vai

Vai, het palmenstrand van KretaVai. Een uniek palmenbos en een prachtige blauwe zee geven Vai het uiterlijk van een paradijs. Het is een beschermd gebied...
Méér over Vai...
 

 

Weer en klimaat Kreta

Weer en klimaat KretaNet zoals alle andere eilanden van Griekenland, heeft zeker Kreta een lekker klimaat met zachte winters en
Meer over weer en klimaat Kreta...


Links


Links naar Kreta
 

 

Kreta: Waar ligt Kreta?

De kaart / landkaart van Kreta

Klik op de Kaart van Kreta

Kaart Kreta

Kreta bestemmingen

Achlada Achlia Adele Agia Fotia Agia Galini Agia Marina Agia Pelagia Agia Roumeli Agia Trias Agioi Apostoloi Agios Georgios Agios Nikolaos Agios Pavlos Agios Thomas Akrotiri Amari Amoudara Analipsis Anissaras Anogia Anopolis Archanes Arkadi Armeni Askifou Atsipopoulo Axos Bali Balos - Gramvoussa Chania stad Chersonissos Chorafakia Chrissi eiland Damnoni Deliana Drimiskos Elafonisi Eleftherna Elos Elounda Episkopi Episkopi Falasarna Festos Film Balos&Gramvousa Film Dorpen bij Chersonissos Film Elafonisi Kreta Film Heraklion Kreta Film Kato Zakros Film Lassithi Kreta Film Oost Kreta Film Rethymnon Kreta Film Zuid-Kreta Film Zuid-Kreta Fodele Frangokastello Gavdos Georgioupolis Gerani Gianoudi Gortys Gouves Gramvoussa Heraklion stad Ida Ierapetra Imbros kloof Istro Itanos Kalamaki Kalathas Kali Limenes Kalives Kaliviani Kaliviani Chania Kalo Chorio Kalyviani Kamares Kamilari Kandanos Katalagari Kato Zakros Kissamos Knossos Kokkini Chani Kokkinos Pirgos Kolymbari Komos Koudoumas Kournas Kourtaliotiko Kloof Koutouloufari Koutsounari Koutsouras Kritsa Krousonas Lassithi hoogvlakte Lefka Ori Lendas Loutra Loutro Makrigialos Malaxa Maleme Malia Margarites Mariou Matala Melambes Melidoni Milatos Mili Mires Mirtos Mithi Mochlos Mochos Mournies Mythi Odigitria Klooster Oud-Chersonissos Pachia Ammos Palekastro Paleochora Panormos Pelekita Perama Petrokefali Pigi Piskopiano Pitsidia Plakias Platanias Pombia Preveli Prines Prinos Psari Forada Rethymnon stad Rodakino Roustika Samaria Sfakia Sissi Sitia Sivas Skaleta Smari Souda Souda bij Plakias Sougia Spili Spinalonga Stalis Stalos Stavromenos Tertsa Therissos Tholos Timbaki Toplou Topolia Triopetra Tsitsifes Tsoutsouras Tzitzifes Vai Vakantiefilm Agia Galini Vakantiefilm Chania Vakantiefilm Chersonissos Vakantiefilm Vori Vamos Varipetro Viannos Vori Vrises Xerokambos Zaros Zoniana

Het Griekenland Glossy

Bestel de Griekse Gids Glossy