Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Samariakloof

Samariakloof Kreta - vakantie, informatie en leuke tips


Samaria (Samariakloof) De wandeling door de Samariakloof op Kreta is een geweldige, intense ervaring! Het is de smalste kloof ter wereld. Het begin van de kloof bevindt zich op 1250 meter hoogte, in de buurt van het dorp Omalos.

"De Samariakloof is de smalste kloof ter wereld en hij is indrukwekkend!"

Eerst moet men 1200 meter afdalen om te beginnen aan de prachtige wandeling van 16 kilometer. Op sommige plaatsen is de kloof maar vier meter breed met rotswanden van 500 meter hoog.

Samaria kloof Kreta
Samariakloof Kreta

In het voorjaar kom je niet zonder natte voeten door de kloof, maar in de zomer is het riviertje dat door de kloof loopt helemaal opgedroogd. Tegenwoordig zijn er in het voorjaar wel kleine houten bruggetjes en loopplanken gelegd, zodat men toch enigszins droog door de kloof komt. Het is wel een afwisselende en spannende tocht, ook te doen voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar.

Samaria kloof Kreta
Bruggetjes in de Samariakloof

Als je door de Samariakloof gaat wandelen denk dan vooral aan goede, stevige schoenen en een pet of hoed tegen de zon. En als je het echt niet meer volhoudt dan zijn daar de ezeltjes die de mensen de kloof door helpen.

Het smalste punt noemt men de IJzeren Poort. Het einde van de kloof komt uit bij de Libische zee, maar het is nog wel 3 kilometer van de zuidkust verwijderd, dus die drie kilometer moet je ook nog wandelen als je de kloof uit bent, naar Agia Roumeli, waar de boot wacht die je verder brengt naar Paleochora of Chora Sfakion. Bekijk en download de kaart van Samaria

Vakantie 

Wil je tijdens je vakantie op Kreta de Samariakloof bewandelen, en zoek je een goed hotel of appartement? Bekijk dan hier het overzicht van vakanties naar West Kreta. We kennen de leuke hotels! Je kunt je vakantie naar Kreta bij Griekse Gids Reizen boeken. Wij zijn vaak op Kreta geweest en kennen de omgeving goed. Wij adviseren iedereen die meer van Kreta wil zien om een fly & drive te boeken om zo op eigen tempo het eiland beter te leren kennen.

Bekijk foto's SamariakloofDe Samariakloof is zo'n 14 miljoen jaar geleden ontstaan. Door erosie werd de kloof steeds dieper. In 1962 is de Samariakloof tot nationaal park bestempeld, vanwege de bijzondere planten en zeldzame dieren. (zoals de bedreigde Kri-Kri-geit)

In de kloof ligt het dorpje Samaria, dat sinds 1965 niet meer bewoond wordt en er zijn een aantal kleine Byzantijnse kapelletjes die vaak in de buurt van een waterbron staan. Bij de waterbronnen zijn rustplaatsen gebouwd. Het is aan te raden om een veldfles drinkwater mee te nemen, maar je hoeft niet met liters water te sjouwen, want je kunt je fles bijvullen bij de bronnen.

Geiten in de Smariakloof
Geiten in de Samariakloof

Afhankelijk van de hoeveelheid regen die er gevallen is, is de Samariakloof geopend vanaf half april tot half oktober. Als je door de smalle kloof wandelt, loop je op de plaats waar in de wintermaanden de rivier stroomt. In de winter is de kloof onbegaanbaar en dus gesloten. Het is ook mogelijke de “lazy route” te nemen. Je neemt dan vanaf Chora Sfakion (Sfakia) de boot naar het eindpunt van de kloof, het dorpje Agia Roumeli. Hier wandel je dan ongeveer vijf kilometer naar de kloof en weer terug.

Lees ook: 3 ándere mooie kloven op Kreta en Samariakloof op Kreta intens en indrukwekkend


Griekse spullen bestellen

Chania Kreta: Waar ligt Samariakloof?

Waar ligt Chania Kreta
De kaart / landkaart van Samariakloof


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Samariakloof

Astrid Gilissen
Alg. indruk: 9 - Uit eten: N.v.t. - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 0 - Stranden: N.v.t. - Omgeving: 10

Toelichting Samariakloof:

Vanaf 07:00 uur kan je de kloof in. Ben je met eigen vervoer, dan kan je de auto er prima parkeren. Kaartjes kopen voor boot (1X per dag om 17:00 uur dus op tijd zijn) en bus (er staan genoeg) in het restaurant en dan bij het begin van de kloof het entree voor de kloof betalen. Dan de afdaling van 1200 meter. Doe het rustig aan, je knieën krijgen flinke klappen. Er is geen aangelegd pad, volg de meute zou ik zeggen. Neem een fles mee om onderweg water te kunnen tappen bij de vele water punten. Echt, je wil wel drinken. Halverwege in het verlaten dorp Samaria kan je gaan picknicken bij tafels. Nee gee restaurantje, wel rankers met muilezels die je bij nood naar het eind van de kloof brengen. Je gaat, ook in hoogzomer, regelmatig een stroompje over. Bijna aan het eind van de kloof: ‘Hell’s Gate’. De 4 meter brede en 500 meter hoge doorgang uit ‘de hel’. Na het hek met ‘uitgang’ zijn er 2 kiosken waar je wat kan drinken en een snack kan krijgen. De eerste zit altijd vol, want men heeft geen idee dat er nog een tweede is. En als je het dan gehad hebt met dat lopen, dan kan je voor €2,-/pp met een busje naar t begin van het dorp gebracht worden. Om ca 19:00 uur ben je weer bij de parkeerplaats in Omalos, begin van de kloof na boot- en bustocht. Dit jaar voor de 2de keer gelopen. 25 Jaar geleden de eerste keer. Toen zei ik: Fantastische ervaring, maar nooit weer’. Toch fijn om dit met m’n gezin gedaan te hebben en de kinderen (17 en 19) zouden dit dus ook gaan doen tzt met hun gezin. Het was dus een succes.


I.K.V. Korthals Altes cs
Alg. indruk: 10 - Uit eten: N.v.t. - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 0 - Stranden: N.v.t. - Omgeving: 10

Toelichting Samariakloof:

Loop de kloof van beneden naar boven. Van boven naar beneden belasten je benen enorm en kunnen je voeten in je schoenen schuiven; vooral het bovenste stuk: blaren. Wij hebben beide gedaan met zware rugzak (20 kg) en weten dus hoe het is.


Ben je zelf ooit naar Samariakloof geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Seitan Limania vakantie
Seitan Limania vakantie
Agia Marina vakantie
Agia Marina vakantie
Kalives vakantie
Kalives vakantie
Balos beach vakantie
Balos beach vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C

Griekse Gids Reizen Kreta Griekse webshop to Magazaki

Weer Samariakloof Chania Kreta

vrijdag
Weer en klimaat Samariakloof
27°C

zaterdag
Weer en klimaat Samariakloof
26°C

zondag
Weer en klimaat Samariakloof
24°C

maandag
Weer en klimaat Samariakloof
22°C

dinsdag
Weer en klimaat Samariakloof
24°C

woensdag
Weer en klimaat Samariakloof
24°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024