Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Akropolis Athene

Akropolis Athene de heilige rots van beschermgodin Athena

Akropolis betekent in het Grieks "het hoogste punt van de stad". Het is een 156m hoger rots die zich midden in Athene bevindt, met een platte top en zeer steile hellingen. Door de ligging is deze vanaf kilometers van Athene al te zien. De Akropolis werd ook wel de 'heilige rots' genoemd. De beschermgodin Athena had hier haar belangrijkste heiligdom.

Op de rots staan een aantal heilige tempels, allemaal gewijd aan een verschillende goden, waarvan de belangrijkste godin Athene was. De belangrijkste gebouwen zijn het Parthenon, de Nike-tempel, de Propylaeën en het Erechteion. De Akropolis kun je alleen aan de westkant beklimmen. Met helder weer kun je vanaf de rots de Saronische eilanden Salamis en Aegina zien liggen. Uiteraard staat de Akropolis in de Top 10 van bezienswaardigheden in Griekenland.

Akropolis Athene
Akropolis Athene

Het Parthenon
Het Parthenon is een aan de godin Pallas Athena gewijde tempel die is gebouwd in Dorische stijl. Deze 70 meter lange, 31 meter brede en 20 meter hoge tempel was de eerste tempel die in de 5e eeuw voor Christus op de Acropolis gebouwd werd. Het is het symbool bij uitstek van het antieke Griekenland. Het Parthenon is het grootste en nog steeds indrukwekkendste gebouw op de Akropolis. Het werd in 15 jaar gebouwd. (447-432 v. Chr.) De aanblik van de tempel is nog steeds prachtig, maar is sinds de Oudheid ingrijpend veranderd. Het dak, de muren van de binnenruimte en de kleurrijke schilderingen op het dak en de gevels zijn helaas verdwenen.

Het gebouw was gebouwd met als doel de superioriteit van de Atheners te laten blijken. Zonder de eerzucht van de Atheners zou het Parthenon nooit het meesterwerk geworden zijn, dat het nu nog steeds is. Het unieke karakter van het Parthenon ligt gedeeltelijk in het feit dat de verhoudingen nauwkeurig waren berekend door de architect Phidias. Overal is gewerkt met de verhouding 4:9. Deze verhouding is van toepassing op o.a. de breedte en hoogte van de Akropolis en ook op de hoogte van de zuilen. (zonder kapitelen).

De architectuur van de Atheners geeft blijk van de grootsheid van hun democratie. Geen enkele andere tempel in Griekenland bezat tot op dat moment zulke uitbundige versieringen als het Parthenon. Enkele delen kun je tegenwoordig nog in het Akropolis-museum bezichtigen, maar veel meesterwerken uit het Parthenon worden vandaag de dag tentoongesteld in het British Museum in Londen. Tijdens het Turkse bewind in de 19de eeuw werden ze namelijk door Lord Elgin (toenmalig Brits ambassadeur te Constantinopel/Istanbul bij het Ottomaanse Rijk) van het Parthenon afgehaald en naar Londen verscheept. Sommige meesterwerken werden zelfs vernietigd net na het afhalen, doordat ze bij het transport van de Akropolis naar beneden tuimelden.

Parthenon op Akropolis
Het Parthenon op de Akropolis in Athene

Bekijk foto's Akropolis AtheneDe Nike-tempel
Nadat de Grieken de Perzen hadden verslagen (De Perzen hadden de tempel die eerst op deze plek stond vernietigd), besloot Pericles de godin Athene Nike te vereren en een tempel voor haar te bouwen. Met de bouw van de Nike tempel is men begonnen in 427 v. Chr. en hij werd voltooid in 424 v.Chr. Deze Tempel van Nike is dus gewijd aan de godin Athena Nike: "de overwinning". In tegenstelling tot de andere gebouwen op de Akropolis, werd de Nike tempel ook echt gebruikt als tempel. Hier werden rond het oude altaar ceremoniële diensten gehouden ter ere van de Godin Athena Nike.

De tempel van Nike is in Ionische stijl gebouwd, met vier zuilen aan de voorkant en vier zuilen aan de achterkant. De relatief kleine tempel is gemaakt van Pentelisch marmer. Op de friezen is aan drie kanten de strijd tussen de Grieken en Perzen te zien. De andere kant laat de goden Athene en Zeus zien. De originele friezen zijn er nog aan de oostelijke en zuidelijke kanten, maar aan de westelijke en noordelijke kanten zijn ze vervangen door kopieën. De originele Friezen zijn te bezichtigen in het British Museum. De Grieken willen deze "Elgin Marbles" weer terug naar Griekenland laten komen, maar Groot Brittannië weigert dit helaas.

Nike temmpel Akropolis
Nike Tempel Akropolis

De Propylaeën
Onder leiding van de architect Mnesikles bouwden de Atheners tussen 437 en 432 v. Chr. een monumentale toegangspoort. De Propylaeën; een overdekte entree tot het heilige gebied van de Akropolis bestond uit een rij van zes Dorische zuilen, met haaks daarop een dubbele rij van drie Ionische zuilen. Daar doorheen liep een weg verder naar een hal, die weer werd afgesloten door zes Dorische zuilen, die parallel aan de eerste zuilenrij stonden en de de bezoekers het heiligdom binnenvoerden. De gevel van de Propylaeën was gericht op de Pnyx heuvel; de vergaderplaats van de volksvertegenwoordiging. De zijvleugel aan de linkerkant werd gebruikt als rustplaats voor pelgrims en als expositieruimte voor schilderijen. De rechtervleugel is veel kleiner, waarschijnlijk omdat anders de veel oudere heiligdommen van Artemis en Nike bedreigd werden.

De propyleeen van de Akropolis van Athene
De propyleeen van de Akropolis van Athene

Het Erechtheion
Met de bouw van het Erchtheion is men begonnen in 421 v. Het is genoemd naar koning Erechtheus. Het Erechteion is een van de belangrijkste heiligdommen van de Akropolis. Naast de tempel groeit de olijfboom die ooit door de godin Athene aan de stad geschonken zou zijn. Het Erechtheion bestaat uit drie delen. - Het hoofdgebouw dat de eigenlijke tempel is bevatte in de oudheid twee ruimtes; één ruimte voor het oude cultusbeeld van Athena Polias en een ruimte gewijd aan Erechtheus en Poseidon.

- De noordelijke hal die toegang gaf aan de tweede ruimte, ook gaf de noordelijke hal toegang tot het Pandroseion, waar zich o.a. een altaar voor Zeus, de heilige olijfboom van Athena en het graf van koning Cecrops bevonden.
- De zuidelijke hal of Kariatidentribune. De zes zuilen hebben de vorm van vrouwenfiguren waarvan het hoofd als kapiteel dient. De Kariatiden zijn vervangen door kopieën, de vijf originelen bevinden zich in het Akropolis Museum. De zesde bevindt zich in het British Museum in Londen.

De Karyatidenhal van het Erechteion
De Karyatidenhal van het Erechteion

Link Athene:


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Adrianus Poort Athene vakantie
Adrianus Poort Athene vakantie
Oude Markt Athene vakantie
Oude Markt Athene vakantie
Zappeion Megaron  vakantie
Zappeion Megaron vakantie
Zeus Olympius vakantie
Zeus Olympius vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
8.3°C
Februari
9.2°C
Maart
11.5°C
April
15.1°C
Mei
20.3°C
Juni
24.7°C
Juli
27.1°C
Augustus
26.9°C
September
23.0°C
Oktober
17.9°C
November
13.1°C
December
9.6°C


Attica: Waar ligt Akropolis Athene?

Waar ligt Attica
De kaart / landkaart van Akropolis AtheneGriekenland Glossy 2021 De Griekse winkel to Magazaki Griekse Gids Reizen Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2020