Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Akropolis museum

Akropolis museum | Informatie en foto's

Akropolis Museum.  In Athene bevinden zich diverse musea die zeer interessant zijn. Een museum dat zeker een bezoek waard is, is het nieuwe Akropolis museum op de Dionysiou Aeropagitou straat.

Het nieuwe Akropolis museum opende in juni 2009 haar deuren. In dit museum bevinden zich meer dan 4000 voorwerpen uit de Akropolis omgeving. Hier zijn ook sculpturen te bewonderen, maar lang niet alle sculpturen staan hier waar ze thuis horen. Veel sculpturen staan o.a. in het Britisch Museum in Londen omdat ze tijdens de Turkse bezetting door de Engelsen werden meegenomen, onder toeziend oog van de Turkse bezetter die toen met de Engelsen samenspande. Een politiek spel van die tijd dus. De Griekse regering, maar ook vooraanstaande Grieken (o.a. wijlen Melina Merkouri) hebben de laatste decenia diverse acties gevoerd om de schatten terug te halen, maar helaas nog steeds zonder succes. De Grieken blijven hopen dat de Elgin marbles ooit terugkomen naar Athene; er is in het nieuwe Akropolismuseum in ieder geval ruimte voor gereserveerd.

Akropolis museum
Akropolis museum

Het nieuwe akropolis museum heeft een oppervlakte van 14.500 m². Het gebouw is ontworpen door architect Bernard Tschumi uit New York in samenwerking met de Griekse architect Michalis Photiadis. Archeoloog professor Dimitrios Pandermanlis begeleidde de bouw en de inrichting van het nieuwe museum. Het gebouw is 23 m. hoog en bestaat voor een groot deel uit glas, waardoor er veel licht binnenvalt.

Op de eerste verdieping staan beelden opgesteld uit de zesde eeuw v. Chr., vóór de bouw van het Parthenon, toen de Akropolis al het centrum was van het culturele en religieuze leven in Athene.

Op de bovenverdieping waar onder meer de Griekse Parthenonsculpturen staan, is er rondom glas en is er een indrukwekkend uitzicht van 360°, onder anderen op de Akropolis en het Parthenon.  

Onder het gebouw bevinden zich archeologische resten van bouwwerken daterend van de 4e eeuw v.Chr. tot in de 7e eeuw n.Chr., die geconserveerd zijn en zichtbaar door de vloer van de begane grond. De hele constructie rust op 100 smalle betonnen pijlers.

Akropolis Museum
Akropolis Museum

Meer info over het Akropolis museum>

Bekijk foto's Akropolis museumLink Athene:


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Plaka Athene
Plaka Athene
Romeins forum Athene
Romeins forum Athene
Sounion
Sounion
Oude Markt Athene
Oude Markt Athene

Gemiddelde temperaturen

Januari
8.3°C
Februari
9.2°C
Maart
11.5°C
April
15.1°C
Mei
20.3°C
Juni
24.7°C
Juli
27.1°C
Augustus
26.9°C
September
23.0°C
Oktober
17.9°C
November
13.1°C
December
9.6°C


Attica: Waar ligt Akropolis museum?

Waar ligt Attica
De kaart / landkaart van Akropolis museumGriekse Gids Reizen Het Griekse winkeltje to Magazaki Eliza was here Griekenland Sunweb Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2020