Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Dionysos theater Athene

Dionysos theater Athene aan de voet van de Akropolis in Athene

Dionysos Theater in Athene.  Het Dionysos (Dionysus) Theater dat vanaf de 6e eeuw voor Christus werd gebouwd ligt aan de voet van de Akropolis in Athene (Athina) aan de zuidelijke kant, op kleine afstand van het Herodes Atticus Theater. Dit theater kunt u het best via de Dionysou Aeropagitou straat bereiken. Dit is het oudst bekende theater ter wereld en werd ter ere van de God Dionysos gebouwd die beschermer van de dramatische kunst was. Hier, in dit theater, hebben de vier grote Griekse poeten Aristophanes, Aeschylos, Sophocles en Euripides voor het eerst hun meesterwerken gespeeld zien worden. Het theater bood plaats aan ongeveer 15.000 toeschouwers.

“Het Dionysos theater, het oudst bekende theater ter wereld„

In de tijd van de grote tragedieschrijvers waren de zitplaatsen op de tribunes van hout, pas later werden stenen zitplaatsen geplaatst. De afstand van het podium tot de eerste rij was ongeveer 12 meter en hoogste rij van de tribune was ongeveer 35 meter hoog, de afstand van de 1e tot de laatste rij was 80 meter. In de 5e eeuw voor Christus werd het Odeion van Pericles ten oosten van het theater gebouwd. Het Dionysotheater was in de oudheid vooral bekend vanwege de dramatische wedstrijden die er gehouden werden en waar duizenden toeschouwers naartoe kwamen.

Dionysos Theater in Athene
Dionysos Theater in Athene

Het Theater van Dionysos is een van de belangrijkste oude theatergebouwen in Griekenland. Het ligt op de zuidhelling van de Akropolis, hier is waar het oude drama in de 5e eeuw voor Christus is ontstaan, hier werden voor het eerst de toneelstukken van Aeschylus, Sophocles, Euripides en Aristophanes uitgevoerd.

Bekijk foto's Dionysos theater AtheneEvolutie van het Dionysos theater

Uitvoeringen van toneelstukken aan het publiek, hadden vroeger competitief karakter. Deze vonden plaats in het kader van theatercompetities tijdens het vijfdaagse festival van de Grote Dionysia, de officiële en meest populaire viering ter ere van de god Dionysos. Dit feest vond ieder jaar plaats vanaf de 9e tot de 13e dag van de oude maand Elaphebolion (late Maart tot begin april).

De vorm van het theater van vandaag heeft eigenlijk niets te maken met het oorspronkelijk theater in de oudheid want in het begin was het veel kleiner. Het theater is door de eeuwen heen steeds veranderd. Hoe meer het oude drama zich - vanaf de 5e eeuw - in verschillende richtingen ontwikkelde, destemeer er meer veranderingen er in het theatergebouw aangebracht werden. Toen het drama populairder werd, was het logisch dat het aantal toeschouwers ook toenam, dat was een reden dat de capaciteit van het theater steeds uitgebreid moest worden. Bovendien, hoe meer het theatrale gebouw werd verbeterd, hoe meer de vraag naar beter zicht en akoestiek toenam.

Om alle bovengenoemde redenen bouwden de Atheners drie opeenvolgende theaters ter ere van god Dionysus. Het theater dat we vandaag kunnen bezoeken, is het derde theater, waarvan de bouw rond het jaar 350 voor Christus begon. Helaas zijn er vandaag nog weinig sporen van de oudere twee theaters bewaard gebleven.


Attica: Waar ligt Dionysos theater Athene?

Waar ligt Attica
De kaart / landkaart van Dionysos theater Athene


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb Eliza was here

Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Piraeus vakantie
Piraeus vakantie
Plaka Athene vakantie
Plaka Athene vakantie
Rafina vakantie
Rafina vakantie
Akropolis museum vakantie
Akropolis museum vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
8.3°C
Februari
9.2°C
Maart
11.5°C
April
15.1°C
Mei
20.3°C
Juni
24.7°C
Juli
27.1°C
Augustus
26.9°C
September
23.0°C
Oktober
17.9°C
November
13.1°C
December
9.6°C
Griekse Gids Reizen Griekenland Glossy 2021 De Griekse winkel to Magazaki Tui Sunweb Eliza was here Huis kopen Kreta Griekenland Vaccinaties op Reis Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021