Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Interview met Wilma Hollander

Interview Griekse Gids met schrijfster Wilma Hollander

Wie is Wilma Hollander?

Ik ben iemand die graag met twee benen in het leven staat en zoveel mogelijk geniet van al het moois dat het te bieden heeft. Als kind had ik al de drang om mijn vleugels uit te slaan, maar in 'mijn tijd' (de jaren vijftig/zestig) waren de mogelijkheden daartoe - in ieder geval voor meisjes - beperkt. Boeken lezen was mijn manier om mijn honger naar de wijde wereld te stillen. Mythen, sagen, sprookjes, jongensboeken... alles wat maar naar avontuur smaakte, verslond ik. Toen ik oud genoeg was om op eigen benen te staan, koos ik beroepen die te maken hadden met de drie passies in mijn leven: reizen, dansen en muziek. Ik was onder meer stewardess, reisadviseuse, line dance-lerares, concert-organisator... Uiteindelijk vond ik mijn draai in het opzetten van mijn eigen culturele bedrijfje, een adviesbureau voor dans, muziek en taal. Dat heb ik een aantal jaren met veel plezier gedaan, tot we in 2005 besloten om naar Pilion in Griekenland te emigreren. Vanaf dat moment ben ik fulltime bezig met schrijven en alles wat daarmee te maken heeft.

foto

Hoe (waarom en wanneer) bent u erbij gekomen om boeken te gaan schrijven?

Het schrijven van een boek was van jongs af aan een droom van me, maar ik vond dat je om een goede schrijfster te kunnen zijn veel levenservaring moest hebben. Dat was een prachtig excuus om een afwisselend en kleurrijk leven te leiden. Eind jaren negentig ben ik begonnen met het schrijven van korte damesromans, ook wel 'kasteelromannetjes' genoemd, maar pas na onze emigratie naar Pilion vond ik de tijd om mijn eerste paperbackroman Onder de Griekse zon te schrijven. Daarna is het eigenlijk allemaal erg snel gegaan. Momenteel werk ik aan mijn vijfde roman, Bouzouki Boogie, die in november 2011 zal verschijnen.

Kunt u iets vertellen over uw boeken?

Mijn boeken vallen in de categorie (ont)spannende liefdesromans. Ik vind het fijn om voor en over vrouwen te schrijven. Vrouwen die net als ik heel goed weten dat eeuwigdurende rozengeur en maneschijn niet bestaan, maar het prettig vinden om af en toe even de boel de boel te laten en in een hoekje weg te duiken met een lekker romantisch en niet al te zwaar boek. Mijn heldinnen zijn 'gewone'™ nuchtere Hollandse vrouwen, die iets meemaken waardoor ze actie moeten ondernemen om hun leven weer - of eindelijk - goed op de rit te krijgen. Fictie en werkelijkheid lopen daarbij door elkaar heen, ik mag het verhaal graag met een roze sausje overgieten, maar ik ga de problemen van het leven ook niet uit de weg. Zo moeten er altijd wel een aantal flinke hobbels worden genomen en ja, soms ook de nodige tranen worden geplengd voor het boek door de lezer uiteindelijk toch met een glimlach kan worden dichtgedaan. Liefde en mooie mannen spelen uiteraard een grote rol en een beetje luchtige spanning en avontuur mag daarbij ook niet ontbreken, vind ik. Kortom, mijn boeken zijn bij uitstek geschikt om op een zonnig Grieks vakantiebalkon te lezen....  

Gaan al uw boeken over Griekenland?

Nee, ik probeer de achtergrondlocaties een beetje af te wisselen. Onder de Griekse zon, Zomerdroom en Bouzouki Boogie spelen in Griekenland, Dans der Liefde en Vlinders op de vensterbank in respectievelijk Ierland en Frankrijk.  

Waarom zouden Griekenland-liefhebbers uw boeken moeten lezen?

Mijn romans zijn bij uitstek geschikt voor een luie middag op de bank of op het strand, en dan is het - denk ik - leuk om het strand of het dorpje dat je hebt bezocht of graag zou willen bezoeken, terug te vinden in het boek dat je aan het lezen bent. Onder de Griekse zon en Zomerdroom spelen bijvoorbeeld allebei in Pilion en ik heb al heel wat mensen gesproken die enthousiast met het boek in de hand het pad bij de bakker in Kala Nera naar boven zijn gewandeld op zoek naar Martines hotel. Het pad bestaat, het hotel is ontsproten aan mijn fantasie... Voor degenen die met name op zoek zijn naar toeristische informatie over Pilion heb ik daarom maar een 'echte' reisgids geschreven: Een Hollandse Kijk op Pilion. Niet te koop in de winkels, maar via mijn website wilmahollander.nl rechtstreeks bij mij te bestellen als boekje - om mee te nemen in de tas, of meteen als e-book te downloaden voor op de e-reader of computer.  

Waardoor raakt u geinspireerd?

Leven in een romantische omgeving als Pilion is een bijna onuitputtelijke bron van inspiratie. Blauwe luchten, mooie strandjes, een met druivenranken begroeid terras... welke schrijver zou daar nu niet door geinspireerd raken? Maar toch, wat mij het meest inspireert, is de mens in al zijn of haar facetten. De verhalen liggen op straat, is mijn standaard antwoord als iemand mij vraagt hoe ik aan mijn ideeën kom. Ontmoetingen, verhalen, krantenberichten... Zo is het verhaal voor Zomerdroom ontstaan naar aanleiding van de plotselinge dood van een burgemeestersvrouw in mijn woonomgeving. Doofpotten en corruptie zijn hier nog steeds onderdeel van het dagelijks leven, en ik heb geprobeerd dat in Zomerdroom op een luchtige manier aan de kaak te stellen. Onrealistisch? Als ik de plot aan een Griek vertel, word ik beloond met een begrijpend geknik. Ja, zo gaat het hier, zeggen ze dan. Ik zei het al, de verhalen liggen op straat...

U staat met twee boeken in de E-book top 10 van Bruna, gefeliciteerd! Hoe werkt dat, met zo'n E-book?

Een e-book is een digitale versie van een boek. Het wordt dus niet gedrukt of geprint, maar is uitsluitend te lezen op een scherm. Dit kan een computerscherm zijn, maar ook een speciaal daarvoor ingericht apparaat, e-readers genoemd. Tegenwoordig kunnen ook de nieuwere mobiele telefoons e-books op een goede manier weergeven. Steeds meer mensen ontdekken het gemak van digitaal lezen. Een e-reader met daarin veertig romans is bijvoorbeeld heel wat makkelijker mee te nemen op vakantie dan diezelfde veertig romans in gedrukte versie.

Wanneer ging u voor het eerst naar Griekenland en wat deed dat met u?

De allereerste keer dat ik voet op Griekse bodem zette was in 1976. Ik werkte als stewardess en had onderweg naar Bahrein een tussenstop van 24 uur in Athene waar we de middag doorbrachten met ouzo op het Syntagma-plein en de avond dansend in een taverne in de Plaka om vervolgens de volgende ochtend ietwat slaperig, doch vastberaden de Akropolis te beklimmen alvorens we 's middags doorvlogen naar het Midden-Oosten. Ik denk dat toen al de bodem is gelegd voor mijn liefde voor Griekenland. Toch heeft het na mijn vliegtijd een kleine twintig jaar geduurd voordat ik weer voet op Griekse bodem zette. Dat was in 1998, in Pilion, met als gevolg dat we hier nu wonen. 

U woont in Pilion, Griekenland, hoe is dat zo gekomen en hoe ervaart u het leven daar?

Mijn man en ik zijn in 2005 met twee koffers en een pallet in Kala Nera aangekomen, omdat ik besloten had dat ik mijn kasteelromannetjes voortaan liever onder de Griekse zon wilde schrijven dan achter het beregende vensterglas in onze woonkamer in Hellendoorn. Ik kon een aanstelling als hostess krijgen in Pilion, we kenden het schiereiland globaal van die veertiendaagse vakantie in 1998, en omdat we het in Nederland wel een beetje gezien hadden, hebben we de sprong gewaagd. We hebben alles wat we hadden verkocht of weggegeven en zijn met eigenlijk alleen onze gitaren, de computer - voor mijn boekjes - en de timmerkist van mijn man hier neergestreken. Nooit een moment spijt van gehad. Het leven hier is simpel, hard vaak, chaotisch en niet te voorspellen, maar we hebben vrijheid, ruimte, de zon en natuurlijk de heerlijke Griekse 'This is Greece, man'-mentaliteit.

Wat is voor u het belangrijkste in het leven: werk, vriendschap, liefde, geld, familie of creativiteit?

Eindelijk een makkelijke vraag! Liefde en vriendschap zijn de pijlers waar het leven op steunt. En onder liefde valt familie bij mij ook. Werk en creativiteit zijn belangrijk om geld te verdienen, maar zonder liefde en vriendschap leef je niet.

Wat vindt u het mooiste van Griekenland en.. het minst mooi?

Je hebt hier nog vrijheid van leven. Natuurlijk zijn er regels en natuurlijk is die vrijheid betrekkelijk, maar je kunt hier nog ademhalen en gewoon zijn wie je bent. Zonder vooroordelen en afkeurend opgeheven vingertjes. Het is een gek land, een hard land, een land dat zich wentelt in de crisis, maar ondanks dat hou ik van al die gekke mensen hier, die gewoon doorgaan met dansen en zingen en mopperen en tsipouro drinken, en op de een of andere manier alle moeilijkheden weten te overwinnen. Natuurlijk sluit ik mijn ogen niet voor de minder mooie kanten. Die zijn er meer dan genoeg. 'Milieu... wat is dat? Zwerfdieren... die schiet je toch gewoon dood?' Maar in een land waarin de 'gewone mens' nog bezig is te overleven in plaats van te leven, leer je met andere ogen te kijken. Als ik zie hoe een groot deel van de mensen hier woont, dan is geld inzamelen voor een hondenhok in mijn ogen niet een eerste prioriteit. Tenzij dat luxe hondenhok groot genoeg is voor de mensen die het nu moeten doen met een klein uit golfplaten opgetrokken onderkomen zonder faciliteiten. Mijn hart huilt als ik zie hoe groot de tegenstellingen hier zijn. Er is nog een lange weg te gaan voor Griekenland echt een Europees land is..

Wat doet u het liefst?

Schrijven natuurlijk. Het is heerlijk om bezig te zijn met een verhaal, Een te worden met de hoofdpersoon, maar wel de touwtjes stevig in handen te hebben als het verkeerd dreigt af te lopen.

Wie is uw grote voorbeeld en waarom?

Ik heb grote bewondering voor de Ierse schrijfster Maeve Binchy. De manier waarop zij mensen en hun onderlinge relaties weet te beschrijven, vind ik fantastisch.

Wat zijn uw plannen of wensen voor de nabije toekomst?

Ik hoop nog heel veel boeken te mogen schrijven en daarmee steeds meer mensen een paar gezellige ontspannende uurtjes te bezorgen. Verder zou ik het fijn vinden als ik dat hier in Pilion mag blijven doen, in mijn kleine dorpje aan zee, waar het leven nog simpel en eenvoudig is en pareia - het samenzijn met vrienden - een levenswijze is. En natuurlijk hoop ik dat alles in goede gezondheid en samen met mijn echtgenoot te mogen doen. Als dat dan ook nog genoeg geld oplevert om van te kunnen leven, ben ik helemaal gelukkig!


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Patmos verrassend leuk vakantie eiland!
Patmos verrassend leuk vakantie eiland!
19-daagse aanbieding: In juni naar Paros, Naxos en Amorgos
19-daagse aanbieding: In juni naar Paros, Naxos en Amorgos
Top 10 uitstapjes vanaf Chersonissos & Koutouloufari op Kreta
Top 10 uitstapjes vanaf Chersonissos & Koutouloufari op Kreta
Tip: 5 Griekse gerechten voor het kerstdiner
Tip: 5 Griekse gerechten voor het kerstdiner

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024