Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Top 10 Kreta bezienswaardigheden

Tekst en fotografie: Wendy Nikolidakis - De Griekse Gids

Op Kreta zijn veel bezienswaardigheden. Teveel om op te noemen! We zetten er hier 10 op een rij, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Wil je veel meer bezienswaardigheden op Kreta ontdekken? Kijk dan op onze kaart van Kreta en op onze uitgebreide Kreta pagina's.
 

10. Lassithi Hoogvlakte

De Lassithi hoogvlakte ligt tussen de Dhikti- en Selenaberg ingeklemd en de weg er naar toe is door de fantastische vergezichten zeer spectaculair. Kenmerk van de Lasithi-vlakte zijn de honderden windmolens die er vroeger waren. Deze windmolens werden door de inwoners gebruikt om water uit de grond te pompen, tegenwoordig staan ze er puur als decor.


Lassithi Hoogvlakte
Lassithi Hoogvlakte


9. Knossos

Knossos is de beroemde hoofdstad van het Minoïsche Kreta, is te vinden op vijf kilometer ten zuiden van Heraklion. Tien eeuwen lang was Knossos de eerste en grootste stad in Griekenland en van heel Europa. Nu zijn er nog de prachtige overblijfselen van het grote paleis van koning Minos, de villa's, het theater, grote kruiken en de graven.
 


Knossos

8. Arkadi klooster

Het Arkadi-klooster heeft een grote rol gespeeld in de onafhankelijkheidsstrijd van de Kretenzers tegen de Turken. Het klooster wordt tegenwoordig nog steeds bewoond door Grieks-Orthodoxe monniken. Het trekt veel toeristen, zowel Kretenzers, voor wie het klooster een belangrijk monument is, als ook buitenlanders.
 

Arkadi Klooster Kreta
Het Arkadi klooster

 

7. Matala

Matala werd wereldberoemd door de unieke ligging tussen de krijtrotsen, waarbij talrijke gaten (antieke grafkamers) deze plaats een karakteristiek gezicht geven. In de jaren zestig was Matala het domein van de hippies. Tegenwoordig is er in Matala elk jaar in juni een Beach- festival. (Op 22-23 & 24 juni 2108)
 

Matala
Matala

6.  Vai

Vai heeft een prachtig zandstrand. Het ligt helemaal in het oosten van het eiland. Een voor Griekenland uniek palmenbos en een prachtige blauwe zee geven Vai op oost Kreta het uiterlijk van een paradijs.
 

Vai Palmenstrand Kreta
Vai


5. Preveli

Het strand van Preveli ligt aan zuidkust van het centrale deel van Kreta. Preveli staat bekend om het prachtige palmenstrand, de rivier die in zee uitmondt en het klooster dat hier aan het einde van de zestiende eeuw werd gesticht.
 

Preveli
Preveli


4. Spinalonga

Toen de Turkse dreiging in de 16e eeuw steeds groter werd, hebben de Venetianen hier een machtige vesting gebouwd. Pas in 1715 namen de Turken deze vesting over en in 1903 moesten zij weer vertrekken. Vanaf die tijd werd Spinalonga ingericht als leprozenkolonie. Pas in 1957 werd de leprozen kolonie opgeheven en vervielen de gebouwen snel, zodat deze plek een melancholische indruk maakt.
 

Spinalonga
Spinalonga
 

3. Elafonisi

Elafonissi is één van de mooiste stranden van Kreta.  Elafonisi is een klein eilandje op ongeveer 150 meter van de kust. Zowel op het eilandje als op het vasteland zijn prachtige stranden. et is een gebied met zandheuvels, het water tussen het eilandje en de kust is erg ondiep en er liggen hier allerlei schelpen die soms een bepaalde zilverachtige kleur aan het zeewater geven en het zand roze kleuren.
 

Elafonisi Kreta
Elafonisi

 

2.  Balos Beach (&Gramvoussa)

Het meest tot de verbeelding sprekende strand van Kreta is toch wel Balos op het schiereiland Gramvoussa. Dit strand ligt erg afgelegen, aan de noordwest kant van het eiland, in het departement Chania. Balos wordt door velen beschouwd als het moosite strand van Kreta.


Balos Gramvoussa
Balos Beach


1. De Samariakloof

De Samariakloof is de smalste kloof ter wereld. Eerst moet men 1200 meter afdalen om te beginnen aan de prachtige wandeling van 16 kilometer. Op sommige plaatsen is de kloof maar vier meter breed met rotswanden van 500 meter hoog. In het voorjaar kom je niet zonder natte voeten door de kloof, maar in de zomer is het riviertje dat door de kloof loopt helemaal opgedroogd.
 

Samaria
Samaria kloof
 

Kreta vakantie aanbiedingen (NL)    Kreta vakantie aanbiedingen (BE)

 


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Top 10 stranden op eiland Samos
Top 10 stranden op eiland Samos
10 tips voor je vakantie op Zakynthos
10 tips voor je vakantie op Zakynthos
De Top 10 bezienswaardigheden van Samos
De Top 10 bezienswaardigheden van Samos
Top 10 mooiste stranden Karpathos
Top 10 mooiste stranden Karpathos

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024