Aptera (Chania Kreta)

Aptera. Aptera is een historische stadstaat in het noordwesten van Kreta. Het antieke Aptera ligt hoog op een heuvel ten zuiden van de baai van Souda, ongeveer 15 kilometer ten oosten van Chania stad. Vanaf hier is het uitzicht over de Souda baai en naar de Witte bergen erg mooi. Aptera is rond het jaar 1400 voor Chr. gesticht en heeft tot de zevende eeuw na Christus bestaan.

Aptera was op een bevoorrechte plaats gebouwd. De hoge locatie was uitermate geschikt om over de Souda baai te kunnen waken. Het had twee havens aan beiden kanten van de ingang naar de baai; de havens Minoa (bij Marathi) en bij Kalives. Dit zorgde voor de controle van alle maritieme activiteiten. De grootste welvaart kende Aptera in de derde en vierde eeuw voor Christus. In die periode heeft het ook eigen munten geslagen. Uit die periode zijn enkele ruïnes te zien zoals een deel van de bijna vier kilometer lange muren van de Akropolis. De hoofdingang was in het westen en er waren ook secundaire ingangen in het oosten en noorden.

Toen Aptera in Romeinse handen kwam, bleef het bloeien en welvaart kennen. Er werden waterreservoirs gebouwd en vele putten. Er kwamen gebouwen bij en een theater. In het gebied, buiten de muren, zijn ook meerdere begraafplaatsen uit de oudheid te zien. In de zevende eeuw werd het totaal verwoest en leeggeplunderd door Arabieren en werd Aptera verlaten.

Eeuwen later, in de twaalfde eeuw, wordt dan het klooster van Agios Ioannis de Theoloog gesticht dat tot de jaren 60 van vorige eeuw dienst deed. In de periode 1866-1869 is door de Ottomaanse veroveraars een kasteel gebouwd (Koules vesting) met als doel de Kretenzer revolutie te onderdrukken.

Naast de ruïnes bevindt zich tegenwoordig het nieuwe dorp Aptera waar enkele tavernes en cafés langs de weg zijn. Er zijn in het dorp ook kamers te huur.

Foto's Aptera - Aptera in beeld

Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 9 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 12 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 30 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 10 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 15 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 31 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 35 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 33 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 7 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 28 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 6 - Foto van De Griekse Gids Aptera Kreta - Departement Chania - Foto 20 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Aptera»


Griekse Gids Reizen Eliza was here Griekenland Sunweb Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland Zongids Griekenland;

Gemiddelde temperaturen Chania Kreta

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C


Chania Kreta: Waar ligt Aptera?

Waar ligt Chania Kreta
De kaart / landkaart van Aptera


Chania Kreta vakanties

Avra Imperial Beach Resort

Bekijken

Avra Imperial Beach Resort
Chania Kreta
Kolymbari
App. Zorbas

Bekijken

App. Zorbas
Chania Kreta
Georgioupolis
Casa Cook Chania

Bekijken

Casa Cook Chania

Chania Kreta
Chania
Aparthotel Indigo Mare

Bekijken

Aparthotel Indigo Mare
Chania Kreta
Chania
© De Griekse Gids 2000-2019