Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Gavdos

Gavdos bij Kreta - het zuidelijkst gelegen eiland van Europa


Gavdos. Gavdos is het meest zuidelijk gelegen eiland van Griekenland. Gavdos bevindt zich 35 km van Kreta (Sfakia) en 241 km van Afrika. De oppervlakte van Gavdos is ongeveer 37 vierkante kilometer. Het hoogste punt is 345 meter, dat is de berg Vardia. Bestuurlijk valt Gavdos onder het departement Chania.

"Gavdos is een heel mooi eiland onder Kreta, het heeft prachtige stranden."

Gavdos is een heel mooi eiland met prachtige stranden, super helder zeewater en veel ceder- en dennenbomen. Er wonen ongeveer 50 mensen, er is een aantal kamers te huur en er zijn kleine hotelletjes, taverna's en cafés.

Gavdos bij Kreta
Gavdos bij Kreta - Foto van Lykourgos en Giorgos Papadakis van hotel & taverna Gavdos Princess

Gavdos is in de zomer bijna dagelijks per boot bereikbaar vanaf Kreta, vanaf de havens van: Paleochora, Agia Roumeli of Chora Sfakion. De tocht duurt 3 tot 4 uur. In de hoofdplaats Kastri werden vroeger politieke gevangenen vastgehouden, daar kan je het gebouw bezichtigen dat als gevangenis diende.

Door de centrale mediterrane ligging van Gavdos is het eiland een ideale stopplaats voor vogels die tussen Afrika en Europa trekken. Gedurende het jaar is er weinig regenval op Gavdos, maar het landschap is in het voorjaar en aan het begin van de zomer toch nog vrij groen. De paar rivieren die er in de winter zijn, hebben in de zomer geen water omdat de normale gemiddelde temperaturen oplopen tot 35 à 40° C.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Gavdos is de natuurlijke boog die bekend staat als Tripiti, deze is enkel per boot bereikbaar. Bovenop de Tripiti-rotsen staat een sculptuur van een stoel, met daarop de tekst "zuidelijkste punt van Europa".

Gavdos Tripiti
Gavdos Tripiti - Foto van Lykourgos en Giorgos Papadakis van hotel & taverna Gavdos Princess

Volgens de Griekse mythologie zou Gavdos het eiland Ogygia geweest zijn, het eiland van Calypso. Daar zou Odysseus tijdens zijn zwerftocht door Calypso ontvangen zijn.

Vakantie

Wil je tijdens je vakantie op Kreta het eiland Gavdos bezoeken en zoek je een goed hotel of appartement in de omgeving van waar de boten van Kreta naar Gavdos vertrekken? (Paleochora, Agia Roumeli, Sfakia) Bekijk dan ons vakantieoverzicht naar de regio Chania op Kreta. Wil je op Gavdos overnachten, dan moet je zeer ruim van tevoren boeken, want er is slechts zeer beperkte ruimte. Wil je meer informatie, neem dan contact op met Griekse Gids Reizen.

Bekijk foto's GavdosStranden

Karabe

Karabe of Karave is de haven van Gavdos en een strand met een ondiepe baai met kiezelstenen. Karabe bevindt zich op het oostelijke deel van het eiland. Er zijn geen voorzieningen op het strand. In de omgeving zijn een paar winkels en er zijn wat kamers te huur. Er rijden bussen vanaf hier naar verder weg gelegen stranden en dorpen.

Sarakiniko Beach Gavdos

Het populairste strand op Gavdos is Sarakiniko, dat zijn naam kreeg ter herinnering aan de Saraceense piraten die ooit hun toevlucht zochten op het eiland. Sarakiniko is een zandstrand met ondiep water, zandduinen, bomen en struiken. Het strand kan in het hoogseizoen nogal druk worden, maar het is dan nog steeds een van de mooiste stranden van het eiland. Er is een lokale bus die van Karabe naar Sarakiniko rijdt, maar je kunt er ook in ongeveer een half uur naartoe wandelen.

Strand op Gavdos
Strand op Gavdos - Foto van Lykourgos en Giorgos Papadakis van hotel & taverna Gavdos Princess

Agios Ioannis Beach

Bij dit mooie strand met kristalhelder water is de zee ook ondiep. De omgeving is ruig en wild en je vindt er een kleine kerk en er zijn restanten van gebouwen uit de Romeinse tijd. Dit strand, dat ook wel Agiannis genoemd wordt, ligt op ongeveer 4 kilometer van Sarakiniko beach. Vanuit de haven van Karabe kun je met de bus naar Agios Ioannis.

Tripiti

Het bijzondere landschap van Tripiti heeft deze plek tot een van de bekende herkenningspunten van Gavdos gemaakt. Rotsformaties aan de kust vormen unieke bogen boven de zee. De naam Tripiti komt van het Griekse woord "tripa', wat gat betekent. De drie grote bogen aan het einde van de rotsformatie hebben het gebied deze naam gegeven. Op de top van de Tripiti-rotsen staat een sculptuur van een stoel. De stoel heeft een inscriptie met de tekst "zuidelijkste punt van Europa".

Gavdos bij Tripiti
Strand op Gavdos - Foto van Lykourgos en Giorgos Papadakis van hotel & taverna Gavdos Princess

Gavdos  bezienswaardigheden:

- De lichttoren.
- Het Volkenkundig Museum in Vatsiana.
- Het populairste strand Sarakiniko waar ook een aantal taverna’s zijn. Aan het strand mag men vrij kamperen.
- Het meest zuidelijk punt van Gavdos en tevens van Europa is Tripiti, dat is een rots waarin drie grote gaten te zien zijn. Dit punt is alleen per boot bereikbaar.


Griekse spullen bestellen

Chania Kreta: Waar ligt Gavdos?

Waar ligt Chania Kreta
De kaart / landkaart van Gavdos


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Gavdos

Marcel
Alg. indruk: 10 - Uit eten: 6 - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 6 - Stranden: 6 - Omgeving: 10

Toelichting Gavdos:
Wondermooi eiland. Ik ga er jaarlijks voor een viertal weken heen en hou dan de volgende uitspraak van Schopenhauer in gedachte: "Life is a sorry affair, I have resolved to spend it reflecting on it". Voor de liefhebbers, dit www.gavdos.be is een waardevolle website.


Ben je zelf ooit naar Gavdos geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Elafonisi vakantie
Elafonisi vakantie
Agia Marina vakantie
Agia Marina vakantie
Chania stad vakantie
Chania stad vakantie
Falasarna vakantie
Falasarna vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C

Griekse Gids Reizen Kreta Griekse webshop to Magazaki

Weer Gavdos Chania Kreta

donderdag
Weer en klimaat Gavdos
36°C

vrijdag
Weer en klimaat Gavdos
35°C

zaterdag
Weer en klimaat Gavdos
29°C

zondag
Weer en klimaat Gavdos
30°C

maandag
Weer en klimaat Gavdos
30°C

dinsdag
Weer en klimaat Gavdos
30°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024