Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 

Balos beach - Gramvoussa strand op Kreta

Balos beach en Gramvoussa. Het mooiste strand van Kreta is toch wel Balos beach op het schiereiland Gramvoussa. Dit strand ligt erg afgelegen, aan de noordwest kant van het eiland, in het departement Chania. Balos wordt door velen beschouwd als het moosite strand van Kreta. Het is weliswaar bereikbaar met de auto, maar de weg is onverhard en slecht, het is een zandweg met veel stenen, die langs berg en zee naar dit paradijsje leidt. Het witte zand en het turquoise gekleurde water geven de baai van Balos een paradijselijk uiterlijk. Het werd ons afgeraden om deze tocht met onze kleine huurauto te ondernemen, dus kozen we voor de optie om met de boot te gaan. Vanuit de haven ten westen van Kastelli Kissamos vertrekken de boten voor toeristen. Een opmerkelijk fenomeen waar we tijdens de boottocht op gewezen werden, is het land dat in het westen omhoog is gekomen met zes tot negen meter boven de zeespiegel. Je kunt het verschil zien aan de kleur van de rotsen. Over een periode van 2000 jaar is het westen van Kreta namelijk langzaam uit de zee omhoog gekomen, terwijl het oosten langzaam naar beneden is gezakt.

Drone-filmpje over Balos beach

Balos beach Kreta
Balos Beach met in de verte Gramvoussa

Na een uurtje varen komen we aan op het eiland Imeri Gramvoussa wat “tamme Gramvoussa” betekent. Imeri Gramvoussa is het eiland, dat vlak voor de kust van het schiereiland Gramvoussa ligt. Er is vlakbij nog een eilandje, en dat heet Agria Gramvoussa: “wilde Gramvoussa”. Het Venetiaanse kasteel dat op Imeri Gramvoussa bovenop een steile rots van 137 meter hoogte staat, is te bezoeken. Je moet hiervoor wel het flinke eind naar boven klimmen in de felle zon, maar na een minuut of twintig ben je wel boven. Deze klim is zeker wel de moeite waard, want het uitzicht vanaf hier op Kreta en het fantastische strand Balos aan de overkant is fenomenaal! Wat een kleurenpracht en wat een intens mooie ervaring. Natuurlijk is ook het bezichtigen van de ruïnes van het in de 16e eeuw gebouwde kasteel zeer indrukwekkend. Het fort is in het verleden een toevluchtsoord voor piraten geweest, maar ook voor vluchtelingen en revolutionairen tijdens de Turkse bezetting van Kreta. Het verhaal gaat dat er in de grotten bij het eiland piraten schatten verborgen zouden zijn. Tegenwoordig is het hele Gramvoussa gebied een belangrijk toevluchtsoord voor vogels, er leven meer dan honderd vogelsoorten. Daarnaast zijn er 400 soorten planten te vinden. In de zee grotten leeft de mediterrane zeehond en de Caretta-Caretta schildpad is hier ook te vinden.

Hierna vertrekt onze boot naar het Balos strand aan de overkant. Op de boot kan geluncht worden, dat komt mooi uit, want we hebben trek gekregen en we hebben begrepen dat er op het Balos strand niets te koop is, er zijn hier geen horeca gelegenheden, sterker nog, er is niets dan de mooie natuur, strand, bergen en zee. En dat is maar goed ook. Op de boot wordt in de keuken hard gewerkt en wij kiezen voor een Griekse salade, souvlakies en tzatziki.

Foto's Chania Kreta - Chania Kreta in beeldBoottocht Gramvoussa & Balos

Video Boottocht Gramvoussa & Balos - ©De Griekse Gids

Als we vlak voor het strand zijn aangekomen stopt de boot en mag iedereen eraf en je mag kiezen: “neem je een duik en zwem je naar de kust, of ga je met het kleine bootje mee dat de passagiers van en naar het strand en de boot vervoert”. Wij splitsen ons op, want de twee oudste zoons kiezen voor een duik in zee, dat had de jongste ook wel graag gewild, maar we nemen hem toch maar met ons mee het bootje in en varen naar het strand. De lagune is warm en het zand voelt hier zacht aan, het is er erg ondiep. Aan de andere kant in de open zee kan je lekker zwemmen. De felle kleuren van het water zijn hier intens. Wij zijn hier in augustus geweest, het nadeel hiervan is dat veel toeristen hetzelfde idee hadden en daardoor was het op het strand erg druk. Het voordeel van augustus is dat je zeker weet dat er geen wolkje aan de lucht is en dat de zon stralend schijnt, wel zo leuk voor de foto’s. Wij zouden graag nog eens hier heen gaan, maar dan in mei of juni, zodat het aanzienlijk rustiger is. Ons plan is dan, om  een mooie, heldere dag uit te kiezen en vroeg te vertrekken, zodat er haast geen mensen zijn. Zonnige dagen zijn er overigens ook in mei en juni genoeg. Ik krijg er nu al zin in!

Toevallig waren onze vrienden Onno en Daniëlle met hun kinderen ook in dezelfde periode op Kreta en zij hebben de tocht naar Balos met de auto gedaan. Je kunt dan op je eigen tijd, dus lekker vroeg vertrekken en hiermee de drukte voor zijn. Nadeel is dat het nog een behoorlijk eindje wandelen is naar beneden. Daniëlle vertelt: “De tocht over de zandweg naar Balos duurde ongeveer 45 minuten met de auto. De wandeling naar het strand beneden ongeveer 20 minuten. Terug lopen duurt langer natuurlijk, zeker met kinderen. Onderweg staan ezeltjes die je omhoog kunnen helpen, want het is behoorlijk steil. Maar het was zeker de moeite waard want het uitzicht is onwijs mooi! Neem wel water mee voor de tocht omhoog. Boven op de berg is nog een tentje waar je drinken kunt kopen. Probeer wel vroeg te gaan in de ochtend, want er is maar een kleine parkeerplaats bij en als die vol is, moet je langs de kant van de smalle weg parkeren.”

Als je het erop waagt, zoals velen al deden, kan je over de onverharde weg het beste deze tocht ondernemen met een jeep. Als je met de auto gaat, dan mis je wel het bezoek aan het eiland Imeri Gramvoussa, met het kasteel en het prachtige, adembenemende uitzicht… aan jou de keuze! Of doe het allebei.


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Samariakloof vakantie
Samariakloof vakantie
Seitan Limania vakantie
Seitan Limania vakantie
Elafonisi vakantie
Elafonisi vakantie
Frangokastello vakantie
Frangokastello vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C


Chania Kreta: Waar ligt Balos beach - Gramvoussa?

Waar ligt Chania Kreta
De kaart / landkaart van Balos beach - GramvoussaGriekenland Glossy 2021 De Griekse winkel to Magazaki Griekse Gids Reizen Kreta Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2020