Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Gramvoussa

Gramvoussa Kreta - twee eilandjes tegenover Balos

Gramvoussa zijn de twee eilandjes tegenover het strand van Balos, ten noorwesten van Kreta. dit zijn de eilandjes “Iremi Gramvoussa”(=Tamme Gramvoussa) en Agria Gramvoussa (=Wilde Gramvoussa). Het zijn twee onbewoonbare eilanden die met de boot bereikbaar zijn via o.a. Kissamos. In de zomer worden dagcruises hiernaartoe georganiseerd. Op Iremi Gramvoussa hebben de Venetianen in de 16e-17e eeuw een kasteel gebouwd dat naderhand vaak van handen wisselde. Ook de Griekse verzetstrijders (tegen de Turken) hebben later het eiland gebruikt tijdens vergaderingen aangaande de strijd in de bevrijding van de Turken.

Video Boottocht Gramvoussa & Balos - ©De Griekse Gids

De boot naar Gramvoussa kun je vanaf Kissamos nemen. Dat hebben we ook gedaan. Na een uurtje varen komen we aan op het eiland Imeri Gramvoussa wat “tamme Gramvoussa” betekent. Imeri Gramvoussa is het eiland, dat vlak voor de kust van het schiereiland Gramvoussa ligt. Er is vlakbij nog een eilandje, en dat heet Agria Gramvoussa: “wilde Gramvoussa”. Het Venetiaanse kasteel dat op Imeri Gramvoussa bovenop een steile rots van 137 meter hoogte staat, is te bezoeken. Je moet hiervoor wel het flinke eind naar boven klimmen in de felle zon, maar na een minuut of twintig ben je wel boven. Deze klim is zeker wel de moeite waard, want het uitzicht vanaf hier op Kreta en het fantastische strand Balos aan de overkant is fenomenaal! Wat een kleurenpracht en wat een intens mooie ervaring.

Imeri Gramvoussa Kreta
Wandelen naar het kasteel van Imeri Gramvoussa

Natuurlijk is ook het bezichtigen van de ruïnes van het in de 16e eeuw gebouwde kasteel zeer indrukwekkend. Het fort is in het verleden een toevluchtsoord voor piraten geweest, maar ook voor vluchtelingen en revolutionairen tijdens de Turkse bezetting van Kreta. Het verhaal gaat dat er in de grotten bij het eiland piraten schatten verborgen zouden zijn. Tegenwoordig is het hele Gramvoussa gebied een belangrijk toevluchtsoord voor vogels, er leven meer dan honderd vogelsoorten. Daarnaast zijn er 400 soorten planten te vinden. In de zee grotten leeft de mediterrane zeehond en de Caretta-Caretta schildpad is hier ook te vinden.

Boten die naar Gramvousa varen, varen daarna naar Balos beach aan de overkant. Op de boot kan geluncht worden, dat komt mooi uit, want we hebben trek gekregen en we hebben begrepen dat er op het Balos strand niets te koop is, er zijn hier geen horeca gelegenheden, sterker nog, er is niets dan de mooie natuur, strand, bergen en zee. En dat is maar goed ook. Op de boot wordt in de keuken hard gewerkt en wij kiezen voor een Griekse salade, souvlakies en tzatziki.

Bekijk foto's Gramvoussa
Chania Kreta: Waar ligt Gramvoussa?

Waar ligt Chania Kreta
De kaart / landkaart van Gramvoussa


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb Eliza was here

Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Elafonisi vakantie
Elafonisi vakantie
Chania stad vakantie
Chania stad vakantie
Samariakloof vakantie
Samariakloof vakantie
Frangokastello vakantie
Frangokastello vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C
Griekse Gids Reizen Kreta Griekenland Glossy 2021 De Griekse winkel to Magazaki Tui Sunweb Eliza was here Huis kopen Kreta Griekenland Vaccinaties op Reis Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021