Met TUI naar Griekenland
Griekenland Goedkope vakanties


  Chania stad


Chania stad - Chania Kreta (Griekenland)

Chania stad. Chania is een prachtige stad op Kreta die, als je er eenmaal geweest bent, in je geheugen gegrift zal staan. Het is één van de meest pittoreske en gezellige plekken van Kreta. Chania is de tweede stad qua inwonersaantal op Kreta en ligt in het noordwesten van het eiland. Er wonen iets meer dan 100.000 mensen. Wanneer je in de oude stad komt dan proef je de bijzondere sfeer. De invloeden van allerlei culturen zijn zeer duidelijk zichtbaar. Chania is als het ware een smeltkroes van beschavingen. Duizenden toeristen bezoeken de stad dagelijks. Het zijn vaak dagjesmensen die uit de toeristische kustplaatsen rond de stad komen zoals uit Agia Marina, Platanias en Georgioupolis.

Ook komen er toeristen van grote cruiseschepen, die in de haven van Souda aanmeren. De mooiste delen van de stad zijn de gebieden aan de Venetiaanse en oude haven en de oude binnenstad die gedeeltelijk binnen de oude Byzantijnse stadsmuur en gedeeltelijk binnen de Venetiaanse stadsmuur ligt. Een wandeling door de smalle, ouderwetse steegjes waar traditionele huizen, monumenten, winkeltjes, cafés en restaurants zijn is leuk. Je ziet lieflijke steegjes met boogjes, trappen en bloemen. Hier staan kleurrijke gebouwen, kleine kerkjes, grote Byzantijnse kerken en minaretten. De Ottomanen hebben hier voet aan wal gezet en dat zie je terug in vele gebouwen, oude badplaatsen en moskeeën, die tegenwoordig tot musea of winkels zijn omgetoverd.

(Tekst ©De Griekse Gids)

Foto's Chania stad - Chania stad in beeld

Terug in de tijd | Chania stad | Kreta - Foto van De Griekse Gids Chania stad | Chania Kreta | Foto 18 - Foto van De Griekse Gids Kerktorens in Chania | Chania stad | Kreta - Foto van De Griekse Gids Chania stad Kreta - Departement Chania - Foto 13 - Foto van De Griekse Gids Chania stad Kreta - Departement Chania - Foto 2 - Foto van De Griekse Gids Chania stad | Chania Kreta | Foto 10 - Foto van De Griekse Gids Terrasjes nabij de haven | Chania stad | Kreta - Foto van De Griekse Gids Blauwe kerktoren in de stad | Chania stad | Kreta - Foto van De Griekse Gids Chania stad Kreta - Departement Chania - Foto 38 - Foto van De Griekse Gids Chania vanaf de Schiavo vesting | Chania stad | Kreta - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Chania stad»


Luxe hotels op Kreta


Sensimar Royal Blue
5* Sensimar Royal Blue Resort & Spa
(Adults only)
Blue Bay Resort
4* Blue Bay Resort Kreta
( All inclusive)


Luchtvideo Chania stad (4K - HD kwaliteit)

Dronevideo over Chania stad - ©De Griekse Gids

Gezellig Chania stad

De terrasjes aan de kade zijn erg gezellig. Hier genieten de mensen van de kleurrijke haven. Het Venizelos plein aan de oude haven is één van de populairste plaatsen in Chania-stad. Aan deze haven bevinden zich meerdere terrasjes waar allerlei taverna’s en restaurants hun specialiteiten verkopen. Een lekker broodje gyros, een koude frappé, het is hier allemaal te krijgen. De fleurige gebouwen aan de haven zijn fascinerende plaatjes en verwijzen naar andere tijden. Oude traditionele gebouwen en herenhuizen laten zien dat Chania een welvarende stad was in het verleden. Aan de Venetiaanse haven staan de “Neoria”, dat zijn de Venetiaanse scheepswerven uit de veertiende tot de zestiende eeuw. De Venetiaanse haven is tegenwoordig de plek waar zeilboten en vissersboten aanmeren. Aan de ingang van de havens staat aan één kant het fort Firka en aan de andere kant de beroemde vuurtoren van Chania. In de stad zijn vele historische monumenten met een hoge historische en culturele waarde. In Chania stad zie je duidelijk de invloeden van verschillende geloven die hun stempel hebben achtergelaten. Zo is er de Heilige Salvador Kerk van de Franciskus Monniken uit 15e eeuw, de Synagoge in de oude Joodse buurt en de Moskee van Kiuchouk Hasan Pasha uit 1645 aan de Venetiaanse haven. Op de overdekte markt, de “Agora’ die in 1913 is gebouwd bevinden zich meer dan zeventig winkeltjes waar vooral lokale producten verkocht worden.

Filmpje over Chania stad

Videofilm (vakantiefilm) over Chania stad - ©De Griekse Gids

Overzicht tips / bezienswaardigheden in Chania stad

 • De prachtige Venetiaanse haven met de vuurtoren in het fort Firkas uit 1629.
 • De prachtige gebouwen, parken en pleinen. In het oude centrum zijn Venetiaanse, Turkse en Joodse wijken, die allen een eigen sfeer dragen. Eén van de belangrijkste gebouwen is het pand waarin het archeologisch museum van Chania gevestigd is.
 • De pittoreske staatjes met sfeervolle restaurantjes.
 • De populaire badplaatsen bij de stad, zoals de stranden van Kato Stalos, Platanias en Agia Marina

Bezienswaardigheden in de regio rond Chania stad

 • De traditionele dorpjes, torens, kerken, kloosters en kastelen in het bergachtige binnenland.
 • De tientallen kloven in het departement, zoals de Samaria kloof en de Imbros kloof.
 • De leuke kustplaatsen in het zuiden, zoals Paleochora, Sougia, Agia Roumeli, Loutro, Chora Sfakion en Frangokastello.
 • Geheel aan de westkust van provincie Chania bevinden zich het prachtige zandstranden van Balos Beach, Falassarna en Elafonisos.
 • Het hele gebied is vol archeologische begraafplaatsen en ruines.
Hoogste gemiddelde maximum temperaturen in de regio bij Chania stad
Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C

Chania Kreta: Waar ligt Chania stad?

De kaart / landkaart van Chania Kreta

De kaart / landkaart van het departement Chania Kreta

De kaart van Chania Kreta Loutro Kreta Chania Kreta Vamos Kreta bij Chania Georgioupolis Kreta Kournas Kreta Kolymbari (Kolimbari) Kreta Agia Roumeli Kreta Plakias Kreta Agia Marina Kreta Sfakia Kreta - Chora Sfakion Frangokastello Kreta Paleochora Kreta Maleme Kreta Askifou Kreta Samaria Kloof Kreta Imbros kloof Kreta Falasarna Kreta Sougia Kreta Kissamos Kreta Gramvoussa Kreta Platanias Kreta Stalos Kreta Souda Kreta Stalos Kreta Elafonisi Kreta Akrotiri Kreta Lefka Ori - Witte Bergen - Madares Chania
Kaart omgeving Chania Kreta. Waar ligt Chania stad?