Geschiedenis Athene

Athene is al 7000 jaar bewoond. Het is de bakermat van de Europese beschaving. Athene is niet alleen de hoofdstad van Griekenland, maar ook het economische middelpunt van het land. Er wonen meer dan vier miljoen mensen, dat is een derde van alle inwoners van Griekenland. De Akropolis met het Parthenon en het Erechtheion zijn grote publiekstrekkers en geven de stad een eigen gezicht. Athene heeft haar naam te danken aan Athena, de Godin van de wijsheid en beschermster van de stad. Zij was het favoriete kind van Zeus.

Athene was in de oudheid één van de machtigste stadsstaten van de wereld en een plaats van indrukwekkende ontwikkelingen, die alle kunstvormen omarmden. Wat nog belangrijker is, Athene was de eerste stad waar een democratisch regeringssysteem werd ingevoerd. Vanwege deze reden is Athene het symbool van vrijheid en democratie, zelfs tegenwoordig nog. Volgens de Griekse mythologie begon de vorming van Athene met een wedstrijd die door Zeus werd bedacht: Athena, de godin der wijsheid en Poseidon, de god van de zee, hadden allebei hun oog op de stad laten vallen. Degene die het meest nuttige geschenk aan Zeus gaf, zou de winnaar zijn. Poseidon gaf een paard, Athena gaf een olijfboom (symbool van vrede) en won hiermee de wedstrijd. Zo werd zij de beschermster van de stad Athene.

Athene is een stad waar cultuur en geschiedenis centraal staan. Overal om je heen zie je de overweldigende cultuur die al ver voor onze jaartelling is ontwikkeld. Gelukkig is veel van deze cultuur bewaard gebleven.
Ook interessant!

Ares Griekse god van de oorlog
Ares Griekse god van de oorlog
Bellerophon Griekse held
Bellerophon Griekse held
Cyclopen Griekse reuzen
Cyclopen Griekse reuzen
Hades god van de onderwereld
Hades god van de onderwereld