Geschiedenis Skiathos

Geschiedenis Skitahos. In de prehistorie werd Skiathos bewoond door pre-Helleense volkeren zoals de Pelasgiërs en de Kares. Een ander volk dat later is gekomen waren de Kretenzers die zich ook het naburige Skopelos hadden gevestigd en dat toen nog Peparithos heette. Na de Kretenzers kwamen inwoners uit Chalkida (Evia) op Skiathos wonen. Ze bouwden hun stad ten zuidoosten van de haven op de heuvel, om goed uitzicht te hebben over de baai en de haven. De stad was omgeven door een muur en stond in verbinding met het binnenland en de haven via twee poorten.

In 480 voor Christus werd de vloot van koning Xerxes getroffen door een storm en raakte de kust van Skiathos. Skiathos was destijds lid van de Atheense alliantie en had, net als andere Griekse steden, autonomie en een democratisch bestuur. Met het einde van de Peloponnesische Oorlog in 404 v.Chr., de nederlaag van de Atheners en de heerschappij van de Spartanen, kwam Skiathos in handen van Sparta. In 386 v.Chr. werd Skiathos officieel onafhankelijk verklaard en 50 jaar later kwam Skiathos onder de heerschappij van de Macedoniërs. Veel informatie is niet bekend over de periode die daarna volgde en ook niet over de Byzantijnse periode. Wat wel bekend is, is dat het eiland enorm heeft geleden onder aanvallen van piraten.In 1207 bezetten de gebroeders Gizi, die Venetiaanse zakenlieden waren, het eiland en bouwden Bourtzi, een klein Venetiaans fort - vergelijkbaar met Bourtzi in Nafplio - op een eilandje tegenover de stad Skiathos, om de stad te beschermen tegen piraten. De gebroeders Gizzi heersten over het eiland en zo ook hun opvolgers tot 1276 toen de Byzantijnse vloot hen verdreef.

Bourtzi Skiathos
Bourtzi in Skiathos stad

Toen Constantinopel (Istanbul) in het jaar 1453 in handen van de Turken viel, vroegen de inwoners de hulp van Venetië en zo werd Skiathos door de Venetianen bezet. De vele piratenaanvallen gingen echter door en het kasteel Kastro werd uiteindelijk in 1538 belegerd door de piraat Barbarossa.

Vanaf dan begint de Turkse overheersing van Skiathos en de inwoners moeten vanaf nu elk jaar belastingen betalen aan de Turken. Ook worden de mannen verplicht om het Turkse leger te dienen. Later werd deze verplichte dienst omgezet in een financiële bijdrage.

Kastro Skiathos
Kastro - Kasteel van Skiathos

In het jaar 1660 bezette de Venetiaanse admiraal Franciscus Morosini het Kastro en herstelt hij de Venetiaanse heerschappij voor de derde keer, maar het duurt kort, want de Turken heroveren Skiathos snel opnieuw. Naarmate de jaren verstreken, begonnen het aantal Turken dat in Skiathos woonden af ​​te nemen. Bewoners leden echter nog steeds onder piraterij die bleef duren.

Inmiddels waren de inwoners van Skiathos begonnen om kleine schepen te bouwen en transport en handel te voeren in de nabijgelegen gebieden, later met grotere schepen tot aan Egypte en de Zwarte Zee. Hun maritieme kennis werd later ingezet in de oorlog. Zo namen ze in 1770 deel aan de zegevierende zeeslag van Cesme (Turkije) aan de zijde van de Russische admiraal Orloff en boden kort daarna mannen en schepen aan de legendarische Griekse zeeman Lambros Katsonis. Skiathos leverde een belangrijke bijdrage aan de marine in de Griekse revolutie van 1821 en maakte deel uit van de eerste Griekse staat.

Evangelistria Skiathos
Evangelistria Skiathos

In 1807 werd de eerste Griekse vlag gemaakt in het Evangelistria-klooster. De vlag werd gezegend in 1807, waar ook de Griekse held Theodoros Kolokotronis aanwezig was. In 1829 verlieten de inwoners Kastro en keerden terug naar de huidige stad Skiathos.

 In 1922 vonden Griekse vluchtelingen uit het dorp Agia Paraskevi nabij Cesme in Turkije hun toevlucht op Skiathos.


Ook interessant!

Perseus Griekse held van Argos
Perseus Griekse held van Argos
Koning Minos van Kreta
Koning Minos van Kreta
Bellerophon Griekse held
Bellerophon Griekse held
Ajax de Griekse held
Ajax de Griekse held