Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

10 alternatieve Griekse vakantie eilanden

Tekst en fotografie: De Griekse Gids

Wil je eens op vakantie naar een ánder Grieks eiland? Een eiland dat niet bekend is en waar geen massatoerisme is? Een eiland waar je niet aan had gedacht en waar je vrienden en kennissen nog nooit van gehoord hebben? Bekijk dan even dit lijstje van 10 alternatieve, Griekse vakantie eilanden.

1. Andros

Andros is een prachtig en heel rustig Grieks eiland dat vanaf de haven bij Athene makkelijk bereikbaar is. De boottocht er naartoe voelt al als vakantie!  De vaartocht duurt slechts twee uur. Andros is een authentiek eiland met een mooie, afwisselende natuur. Vergeleken met de andere Cycladen eilanden is Andros erg groen, het eiland heeft een ruige natuur en schone, verlaten stranden. Op Andros zijn leuke dorpen/stadjes met smalle straatjes met mooie doorkijkjes. Andros is erg geschikt voor een wandelvakantie, want er zijn vele mooie wandelpaden.

Meer over Andros>>>

Bekijk vakanties naar Andros

Andros
Andros stad - Chora

2. Leros

Leros is een prachtig Grieks eiland en een verrassend mooie vakantiebestemming met de groene heuvels, rustige zandstranden en authentieke, Griekse dorpen. Het is één van de kleinere eilanden van de Dodecanese eilandengroep. In het hoofdstadje Agia Marina vind je leuke terrasjes, kleurrijke gebouwen, vissers- en zeilbootjes. Boven op de berg staat het indrukwekkende kasteel van Leros. De molens bij Panteli zijn prachtig. Leros is een echte aanrader!

Meer over Leros>>>

Bekijk vakanties naar Leros

Molens op Leros
Leros de molens bij Panteli

3. Ikaria

Ikaria is een bijzonder eiland omdat een onderzoek van wetenschappers heeft aangetoond dat mensen hier langer dan gemiddeld leven. Ikaria is onderdeel van de ‘Blue Zones’, gebieden waar mensen langer leven dan elders. Dit is niet de enige reden waarom Ikaria bijzonder is. De natuur is ook buitengewoon mooi. In het berggebied Raches bijvoorbeeld in het westen van Ikaria, is de natuur weelderig met dennenbossen, olijfbomen en wijnplantages. Het is een genot om door de bergen te rijden, te wandelen of zelfs fietsen. De bergen van Ikaria zijn waterrijk; je komt bergmeertjes tegen en grotere en kleinere watervallen. Een andere mooie plek op Ikaria is Nas. Hier bevindt zich een mooi strandje. Op dit punt mondt de rivier Chalaris uit en hier eindigt de gelijknamige kloof. De natuur is hier erg mooi en achter het strand wordt een mooi groen meertje gevormd.

Lees meer over Ikaria>>>

Bekijk vakanties naar Ikaria

Nas Ikaria
Nas Ikaria

4. Patmos

Patmos ligt ten noordwesten van Kos en ten zuidwesten van Samos. Het is een rotsachtig, vulkanisch eiland met een grillige, steile kustlijn, met meerdere diepe baaien en veel kapen. Patmos bestaat uit drie delen die met elkaar verbonden zijn via smalle landstroken. Het middelste deel is het drukst bewoond.  Patmos wordt ook wel "het eiland der Openbaring" genoemd omdat in het jaar 95 n.Chr. de apostel Johannes de Theoloog hier "De Openbaring" schreef, het laatste boek van het Nieuwe Testament. Johannes verbleef in een grot nabij Chora, deze grot is een indrukwekkendste bezienswaardigheid.

Lees meer over Patmos>>>

Bekijk vakanties naar Patmos

Kasteel in Chora Patmos
Het kasteel boven Chora, Patmos

5. Folegandros

Folegandros is een eilandje met steile bergen, enkele mooie zandstranden en leuke baaien. Folegandros heeft een typisch Cycladische stijl; witte huisjes en kerken. Hoofdstad is Chora , hier staat het kasteel van Folegandros met er rondom de typischGriekse, witte huisjes. Deze huisjes beschutten het kasteel. Mooie stranden zijn er behalve bij Karavostasis ook bij Angali, Livadi in het zuiden en bij Agios Georgios in het noorden. Chora heeft haar middeleeuwse karakter door de jaren heen behouden.  Op Folegandros kun je erg mooi wandelen.

Lees meer over Folegandros>>>

Bekijk vakanties naar Folegandros

Folegandros
Chora Folegandros

6. Tinos

Tinos is een bergachtig eiland dat ten zuiden van Andros en ten noorden van Mykonos ligt. Tinos is een eiland dat nog niet erg bekend is onder de niet-Griekse toerist. Voor de Grieken is het wel een populaire bestemming om religieuze redenen; hier bevindt zich namelijk de kerk van de heilige Moeder Maria waar ieder jaar vele gelovigen naartoe komen. Maar Tinos biedt meer: er zijn meer dan zestig traditionele prachtige dorpen. en er zijn meer dan duizend kerkjes! In bijna alle dorpen zie je witte huisjes met blauwe deuren en ramen, smalle steegjes. Tinos staat ook bekend om het marmer en de marmertechniek. Een ander opmerkelijk kenmerk op het eiland zijn de meer dan 600 duiventillen, die niet zomaar duiventillen zijn, maar huizen die vaak uit twee of drie etages bestaan.

Meer over Tinos>>>

Bekijk vakanties naar Tinos

Kardiani Tinos
Het dorp Kardiani op Tinos

7. Skyros

Skyros ligt vijfendertig kilometer van Evia. De stad Skyros, ook wel Chorio ("dorp") genoemd, bevindt zich in het westen van het eiland. Linaria is de haven van het eiland. Skyros is het grootste eiland van de Sporadengroep, maar nog vrij onbekend.  Skyros staat bekend om haar prachtige stranden zoals die van Kalamitsa en Molos. Skyros is het minst toeristische eiland van de Sporaden en dat heeft als gevolg dat de tradities goed bewaard zijn gebleven. Op dit eiland is een uniek ras dwergpaarden. Skyros-stad is fantastisch, de witte huisjes en smalle straatjes doen aan een Cycladen eiland denken. 

Meer over Skyros>>>

Bekijk vakanties naar Skyros

Skyros
Skyros

8. Syros

Syros is een van de prachtige Griekse eilanden in het noorden van de Cycladen eilandengroep. Het ligt op ongeveer drie uur varen van Piraeus en is ook met binnenlandse vluchten bereikbaar vanaf Athene. Syros ligt ten noordwesten van Paros en ten zuidwesten van Tinos. Ermoupolis is de hoofdstad van Syros, hier vind je indrukwekkende herenhuizen, kerken, theaters en andere gebouwen. Ermoupolis is een chique stad die erg imposant is. Deze stad is op twee heuvels gebouwd en loopt tot aan de zee af. Het hart van Ermoupolis is het Miaoulis-plein. Hier bevindt zich het indrukwekkende gemeentehuis en op deze plek komen de meeste inwoners van het eiland bij elkaar om een frappé te drinken of om bij te praten, en dat gebeurt zowel overdag als ‘s avonds. Maar Syros is meer dan Ermoupolis. Op het eiland zijn erg leuke badplaatsen, zoals Kini en Galissas.

Meer over Syros>>>

Bekijk vakanties naar Syros

Ermoupolis Syros
Ermoupolis Syros

9. Symi

Symi is een klein Grieks eiland dat zich 12 kilometer van Rhodos bevindt. Symi is één van de meest schilderachtige stadjes van Griekenland. Het is er erg gezellig, er zijn hier heel veel leuke restaurantjes, taverna's, cafe's en winkeltjes. In het binnenland van Symi bevinden zich diverse valleien en de rotsachtige hellingen aan de kustlijn zijn vaak erg steil. Panormitis ligt in het zuiden van Symi, in een mooie gesloten baai, 19 kilometer ten zuiden van Symi-stad. Hier bevindt zich een zandstrand en het mooie klooster van Archontas Michail Panormitis.

Meer over Symi>>>

Bekijk vakanties naar Symi

Symi Griekenland
Symi

10. Kalymnos

Kalymnos ligt tussen de eilanden Kos en Leros. De hoofdstad is Pothia dat in een baai in het zuiden van het eiland ligt. Omdat Kalymnos alleen per boot bereikbaar is, heeft het zijn eigen identiteit sterk kunnen bewaren, wat het eiland alleen maar aantrekkelijker maakt. Wanneer je in de haven van Kalymnos aankomt, zie je de kleurrijke huisjes tegen de hellingen van de bergen. Het is leuk om te wandelen door de smalle  steegjes in de stad, er zijn hier zijn allerlei leuke winkeltjes. Op Kalymnos kun je o.a. duiken, sportklimmen, windsurfen, een jacht huren, vissen en wandelen.  Mooie stranden bevinden zich aan de westkust van Kalymnos, de bekendste zijn Masouri en Myrties. Al eeuwenlang is op het eiland Kalymnos het sponsduiken een beroep, het is voor de inwoners van dit eiland altijd een grote bron van inkomsten geweest. Hierdoor werd Kalymnos een rijk eiland. Er zijn nog steeds kleine sponsfabriekjes, die te bezoeken zijn.

Meer over Kalymnos>>>

Bekijk vakanties naar Kalymnos

Kalymnos stad
Kalymnos stad

 

Lees ook: 10 Griekse geheimen


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Top 10 mooiste stranden van Zakynthos
Top 10 mooiste stranden van Zakynthos
De 10 leukste plekjes op Kos!
De 10 leukste plekjes op Kos!
15 tips voor Santorini
15 tips voor Santorini
Griekse Tuinposters - Posters Griekenland voor tuin en balkon
Griekse Tuinposters - Posters Griekenland voor tuin en balkon

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024