Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Lefkes

Lefkes Paros - vakantie, informatie en tips


Lefkes Paros. Lefkes is een pittoresk bergdorpje op het eiland Paros. Het ligt in een vallei omgeven door lage heuvels, tien kilometer ten zuidoosten van Parikia. In Lefkes wonen ongeveer 500 inwoners. Het is een gezelllig dorpje met traditionele herenhuizen, smalle steegjes die met stenen zijn geplaveid en een mooi dorpsplein. Alle terrasjes zijn met bloemen versierd, het dorp is omgeven door dennenbomen, eucalyptusbomen en olijfbomen. Prachtig! Lefkes is een van de mooiste dorpen van Paros en Griekenland.

Lefkes, een prachtig  dorp op Paros"

Lefkes is in de 15e eeuw opgericht, de eerste bewoners waren immigranten die uit Kreta kwamen en de bevolking koos ervoor om hun dorp op de berg te bouwen om beschermd te worden tegen de piraten. Het dorp was zelfs de eerste hoofdstad van Paros.

Lefkes op Paros
Lefkes op Paros

In Lefkes kun je het best wandelend op verkenning gaan. Bij de ingang van het dorp zijn twee parkeerterreinen waar je de auto kunt parkeren. Wandelen door de geplaveide steegjes van het dorp is een fantastische ervaring. Kalkstenen banken, gebouwen met folkloristische architectuur, bougainvilles en  andere planten en bloemen zie je bij bijna alle huizen. Tip: je kunt hier ook de Byzantijnse route volgen, welke met bordjes wordt aangegeven.

Video Lefkes - Paros

Video van het schilderachtige dorp Lefkes op Paros.

Vakantie naar Paros

Wil je een heerlijke vakantie op Paros meemaken? Zoek je een goed hotel of appartement? Bekijk dan hier het vakantie overzicht naar Paros. Boek je reis bij Griekse Gids Reizen: gespecialiseerd in eilandhoppen. Wat dacht je bijv. van de combinatie Paros, Naxos en Santorini? Of Paros, Naxos en Mykonos.

Bekijk foto's LefkesBezienswaardigheden informatie & tips

  • In het dorp bevinden zich meerdere mooie kerken, sommigen uit de 17e eeuw. De bekendste kerk is de kerk van Agia Triada waar zeldzame Byzantijnse iconen te zien zijn. De kerk is uit lokaal marmer gebouwd.

Lefkes kerk
Lefkes Paros kerk

  • Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn het oorlogsmonument op het dorpsplein, de windmolens, het traditionele café, de weverij-ambachten in het dorp en de beeldhouwkunst ambacht.
  • Buiten het dorp zijn er diverse kloosters die bezocht mogen worden, zoals het klooster van Agios Ioannis Kaparos (17e eeuw) en het klooster van Agia Kyriaki.
  • In het dorp zijn kamers te huur en er bevindt zich ook een hotel, Lefkes Village. In dit hotel is een volksmuseum waar allerlei voorwerpen te zien zijn uit het dagelijks leven van de inwoners van Lefkes.
  • Het feest van Karavolas wordt gehouden in Lefkes. Het feest van Karavolas is een gelegenheid voor de bewoners om het einde van de zomer te vieren. De datum waarop het wordt gehouden staat niet vast, het vindt plaats eind augustus en wordt elk jaar georganiseerd door de Culturele Vereniging van Lefkes MEAS Yria. Op het festival is er eten zoals karavoles (grote slakken), knoflooksaus, snijbonen, traditionele kazen, kikkererwten in de oven en natuurlijk veel wijn. Het is het belangrijkste feest van het dorp en het gaat door tot in de kleine uurtjes, want er is ook traditionele muziek! Als je op dat moment toevallig in Paros bent, is het de moeite waard om Lefkes te bezoeken en naar het festival van Karavolas te gaan.
  • In Lefkes is het ook de moeite waard om het folkloremuseum van de Cycladische Beschaving te bezoeken.

Lefkes Paros huis
Huis in Lefkes


Griekse spullen bestellen

Paros: Waar ligt Lefkes?

Waar ligt Paros
De kaart / landkaart van Lefkes


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Lefkes

Daan
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 8 - Uitgaan: - Kindvriendelijk: 8 - Cultuur: 9 - Stranden: - Omgeving: 9

Toelichting Lefkes:
Dit is een van de mooiste en leukste dorpen op Paros. Het is meer dan de moeite waard om hier door de smalle steegjes heen te wandelen.


Conny
Alg. indruk: 10 - Uit eten: 9 - Uitgaan: 7 - Kindvriendelijk: 7 - Cultuur: 10 - Stranden: - Omgeving: 10

Toelichting Lefkes:
ZO MOOI, echt super. Het meest authentieke dorp dat we gezien hebben, omringd door terrasvormige heuvels. Indrukwekkend labyrint van steegjes, pleintjes en fleurige balkons. De mensen maken er een sport van om hun huisje, trapje als mooiste te maken.


Ben je zelf ooit naar Lefkes geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Piso Livadi vakantie
Piso Livadi vakantie
Agia Irini Beach vakantie
Agia Irini Beach vakantie
Kolimbithres vakantie
Kolimbithres vakantie
Aliki vakantie
Aliki vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C

Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer Lefkes Paros

maandag
Weer en klimaat Lefkes
31°C

dinsdag
Weer en klimaat Lefkes
31°C

woensdag
Weer en klimaat Lefkes
30°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024