Met TUI naar Griekenland
Griekse Gids Reizen - Vakantie Griekenland


  Parikia


Parikia - Paros (Griekenland)

Parikia. Parikia (de Grieken noemen het Parikiá), is de hoofdstad en haven van het Griekse eiland Paros. Dit stadje ligt in het noordwesten van het eiland en telt ongeveer 5000 inwoners. Parikia is een gezellig stadje met een rijke geschiedenis. Reeds in de Griekse oudheid was het welvarend, overal in de stad zijn bezienswaardigheden uit de antieke oudheid te bespeuren. Wanneer je met de boot in Parikia aankomt zie je de opvallende, witte huisjes op en rondom de hellingen van een lage heuvel. Aan de haven staat de bekende windmolen en er liggen tientallen vissers- en andere bootjes. Het centrum van het stadje ligt op het hoogste punt, op de plek waar ook de antieke stad lag. Hier bevindt zich het oude kasteel met op de top van de heuvel de kerk van Christus die in de 13e eeuw is gebouwd, de kerk van de Maria Presentatie en de grondvesten van de antieke tempel van Dimitra waar de belangrijke kerk van Agios Konstantinos is gebouwd. 

Rondom het kasteel zijn met bloemen versierde witte huisjes te bewonderen. De smalle, geplaveide steegjes met hier en daar mooie booggewelven, zijn een genot om te bewandelen. Overal zijn er winkeltjes, cafés en taverna’s. De meeste cafés en restaurantjes zijn aan de haven of aan de stranden van het stadje te zien. Mensen die van uitgaan houden zullen het hier ook naar de zin hebben omdat er diverse pubs en clubs voorhanden zijn. Het belangrijkste monument van Parikia is de kerk van de Heilige Moeder Katapoliani (of Ekatontapiliani, wat letterlijk honderd deuren betekent) die in de 6e eeuw gebouwd is door de Byzantijnse Keizer Justinianus bovenop de ruïnes van een Romeins gymnasium. Het dichtstbijzijnde strand bij Parikia is het strand “Livadia”, iets verder liggen de stranden Kaminia, Krios en Agios Fokas.

(Tekst ©De Griekse Gids)

Foto's Parikia - Parikia in beeld

Parikia Paros - Cycladen -  Foto 20 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 39 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 23 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 60 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 78 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 73 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 76 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 11 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 63 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 41 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Parikia»

Een wandeling door Parikia op Paros

© De Griekse Gids

Hoogste gemiddelde maximum temperaturen in de regio bij Parikia
Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C

Paros: Waar ligt Parikia?

Uitstapjes / Trips vanaf Parikia
De kaart / landkaart van Paros (©De Griekse Gids)

Uitstapjes vanaf Parikia Paros

Klik op de plaatsnamen op de kaart van Paros en bekijk de locaties die je op het eiland kunt bezoeken. Plan excursies naar allerlei bezienswaardigheden op het eiland Paros.

Plattegrond - Landkaart ParosFarangas Paros bij Aliki Kolimbithres (Kolymbithres) Paros Naoussa Paros Parikia Paros Kostos Paros Lefkes Paros Pounta (Pounda) Paros Drios (Dryos) Paros Aliki (Alyki) Paros Marathi Paros Eiland Paros Marpissa Paros Molos en Kalogeros Paros Piso Livadi Paros Logaras bij Piso Livadi Paros
Uitstapjes vanaf Parikia - Klik op de kaart van Paros (©De Griekse Gids)