Met TUI naar Griekenland
Griekse Gids Reizen - Vakantie Griekenland

Marpissa - Paros (Griekenland)

Marpissa. Marpissa is een mooi cycladisch dorp, het ligt op een lage heuvel in het oosten van Paros. Het ligt 16 kilometer van Parikia en 12 kilometer van Naoussa, vlakbij de badplaatsen Molos, Piso Livadi en Logaras. Het dorp bestaat uit witte huisjes, smalle steegjes, molens en een dorpsplein. In alle steegjes en bij alle huizen zie je bloempotten met kleurrijke bloemen. Het dorp wordt ontzettend goed verzorgd door de eigen inwoners. In het dorp, waar enkele taverna’s en cafés zijn, bevindt zich het sculptuur museum van Perantinos en aan het dorpsplein ligt het volkenkundig museum.

Vanaf Marpissa loopt er een wandel- bergpad naar de top van de berg Kefala, waar het klooster van Agios Antonios zich bevindt. Het uitzicht vanaf hierboven is adembenemend.

Marpissa is een van de oudste dorpen op Paros. In het dorp zijn huizen die uit de 10e eeuw dateren en de kerk is zelfs in de 6e eeuw gebouwd.  Volgens de Griekse mythologie was Marpissa de dochter van de rivieren God Evinos. Maar Marpissa werd door een zekere Ida ontvoerd, een held uit Etolia (het westen van het Griekse vasteland), die haar naar Messini bracht, op de Peloponnesos. Daar werd de God Apollo verliefd op haar en zo kwam het tot een confrontatie tussen Apollo en Ida. Oppergod Zeus kwam ertussen en vroeg aan Marpissa om een keuze te maken. Zij koos voor Ida omdat ze bang was door Apollo in de steek gelaten te worden, wanneer ze oud zou worden.

Ieder jaar worden in Marpissa in de maand augustus culturele activiteiten gehouden die meestal drie dagen duren. Tijdens deze dagen wordt het dorp in het zonnetje gezet met thema’s als architectuur, folklore en muziek.

(Tekst ©De Griekse Gids)

Foto's Paros - Paros in beeld

Lefkes Paros | Cycladen | Griekenland foto 9 - Foto van De Griekse Gids Lefkes Paros - Cycladen -  Foto 57 - Foto van De Griekse Gids Naoussa Paros | Cycladen | Griekenland foto 94 - Foto van De Griekse Gids Naoussa Paros | Cycladen | Griekenland foto 7 - Foto van De Griekse Gids Strand Farangas Paros | Cycladen | Griekenland foto 9 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 13 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 19 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 72 - Foto van De Griekse Gids Naoussa Paros | Cycladen | Griekenland foto 11 - Foto van De Griekse Gids Strand Kalogeras bij Molos Paros | Cycladen | Griekenland foto 2 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Paros»

Hoogste gemiddelde maximum temperaturen in de regio bij Marpissa
Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C

Paros: Waar ligt Marpissa?

Uitstapjes / Trips vanaf Marpissa
De kaart / landkaart van Paros (©De Griekse Gids)

Uitstapjes vanaf Marpissa Paros

Klik op de plaatsnamen op de kaart van Paros en bekijk de locaties die je op het eiland kunt bezoeken. Plan excursies naar allerlei bezienswaardigheden op het eiland Paros.

Plattegrond - Landkaart ParosFarangas Paros bij Aliki Kolimbithres (Kolymbithres) Paros Naoussa Paros Parikia Paros Kostos Paros Lefkes Paros Pounta (Pounda) Paros Drios (Dryos) Paros Aliki (Alyki) Paros Marathi Paros Eiland Paros Marpissa Paros Molos en Kalogeros Paros Piso Livadi Paros Logaras bij Piso Livadi Paros
Uitstapjes vanaf Marpissa - Klik op de kaart van Paros (©De Griekse Gids)