Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Exomvourgo

Exomvourgo | Een bijzonder gebied op Tinos

Exomvourgo. Exomvourgo was de naam van een van de twee provincies van Tinos in de periode 1999 tot 2010. Deze bijzondere naam had de provincie te danken aan de grote rots op de gelijknamige heuvel in het hart van de toenmalige provincie. Op deze heuvel bevond zich de oude stad van Tinos waar de Akropolis van Tinos in de vijfde eeuw voor Christus gebouwd was. De andere provincie was in die periode de provincie Tinos.

De geschiedenis van deze rots gaat echter veel verder terug naar de bronstijd toen de Cyclopische muren gebouwd werden. In het jaar 1207 veroverden de gebroeders Gizi de rots en noemden deze ‘het kasteel van de heilige Helena’,  genoemd naar het kapelletje van de Heilige Helena op de rots. In het jaar 1390 kwamen de Venetianen, ze bouwden niet ver van de rots de Venetiaanse stad Bourgo. Toen de Turken het eiland in het jaar 1715 veroverden, gaven ze de naam ‘Exomvourgo’.

Een andere benaming van Exomvourgo is Xombourgo, deze naam is afgeleid uit het Venetiaanse woord Sobborgo dat ‘in de buurt van de burcht’ betekent. De meeste inwoners van deze gemeente zijn Katholiek. Het is de Griekse gemeente waar de op één na meeste Katholieken wonen, na de gemeente Ano Syros op het Cycladen eiland Syros. Dat is bijzonder, omdat in Griekenland de meeste mensen Grieks- Orthodox zijn.

De rots van Exomvourgo is een paradijs voor rots beklimmers, zowel voor beginnende klimmers als voor gevorderden. De hoogste top van Exomvourgo is 641 meter en dat is wellicht de meest imposante bezienswaardigheid van het eiland. Deze top kun je te voet beklimmen (wandelen) vanaf het Iera Kardia Klooster (Sacre Coeur - Heilig hart klooster) ten oosten van de rots.

Bekijk foto's ExomvourgoLinks Tinos


Gemiddelde temperaturen

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Tinos: Waar ligt Exomvourgo?

Waar ligt Tinos
De kaart / landkaart van ExomvourgoGriekenland Glossy 2021 De Griekse winkel to Magazaki Eilandhoppen Tinos Andros Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2020