Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Filerimos

Filerimos berg met kruis op Rhodos


Filerimos is een berg op het Griekse eiland Rhodos, die ten zuiden van het dorp Ialyssos (Trianda) ligt. Hier bevond zich in de oudheid de stad Ialyssos en de Acropolis van Ialyssos (tempel van Athena Polias en Zeus Polias). In de vroegchristelijke periode is hier de kerk van Moeder-Gods gebouwd en een doopkapel. Toen de ridders van de Johannieter orde het eiland bezetten, maakten ze van de Byzantijnse kerk een Katholieke kerk en bouwden ze er een klooster.

"In Filerimos op Rhodos bevindt zich een 18 meter hoog kruis."

Tegenover het klooster bevindt zich een weg waar aan beide kanten hoge bomen staan. Wanneer je deze weg uitloopt, kom je bij het 18-meter hoge kruis dat hier staat. De weg noemt men ‘de weg naar Golgotha’. Aan de rechterkant van de weg staan monumenten waarop de Passie van Jezus afgebeeld wordt. Heel indrukwekkend. Vanaf het kruis heb je prachtig uitzicht over de Egeïsche zee tot aan Turkije.

De weg naar Golgotha Filerimos Rhodos
De weg naar Golgotha Filerimos Rhodos

In de kerk bevond zich de icoon van de Heilige Moeder Maria, dat een werk zou zijn geweest van Apostel Lucas. De icoon die nu in de kerk te zien is, is een replica. De originele icoon, werd na de Turkse bezetting via Malta en Rusland bij het museum Cetinje in Montenegro gebracht waar deze vandaag de dag nog te zien is. Tijdens de Turkse bezetting is het klooster door de Turken verwoest en het is pas in het begin van de twintigste eeuw vernieuwd, tijdens de Italiaanse bezetting van Rhodos.

Vakantie

Wil je op vakantie naar Rhodos en Filerimos bezoeken? Bekijk hier het overzicht met vakanties naar Rhodos. Wil je jouw reis naar Rhodos combineren met andere eilanden, zoals Kos of Symi? Je kunt dan je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. We zijn gespecialiseerd in eilandhoppen.

Bekijk foto's FilerimosArcheologische vondsten Filerimos

Op Filerimos zijn veel archeologische vondsten gedaan (uit de 5e- 3e eeuw voor Christus). Vooral juwelen zijn er gevomdem, de meeste voorwerpen bevinden zich tegenwoordig in het Britse museum en in het Louvre in Parijs. In de oude Griekse wereld was Ialyssos bekend om zijn held Diagoras die meerdere malen Olympisch winnaar is geweest. Vandaar ook de naam van het vliegveld van Rhodos: Diagoras airport.

Filerimos kruis
Filerimos het grote kruis


Griekse spullen bestellen

Rhodos: Waar ligt Filerimos?

Waar ligt Rhodos
De kaart / landkaart van Filerimos


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Filerimos

Paul Vedder
Alg. indruk: 8 - Uit eten: N.v.t. - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: 3 - Cultuur: 8 - Stranden: N.v.t. - Omgeving: 9

Toelichting Filerimos:

Filerimos is de plaats waar een klooster staat dat oorspronkelijk dateert uit de tijd van de Johaniter ridders die het bouwden. Na deels door de Turken te zijn vernietigd, hebben de Italianen het begin vorige eeuw weer opgebouwd. Het is de moeite waard. Proef de lichtsfeer in de 6 hoekige kerk. En loop eens door de galerijen. Een speciale tip is de graftombe van St Joris ( Agios Georgos) Van buiten een onooglijk bouwwerkje als een bultje in het terrein. Maar eenmaal binnen, zie de de rijen beschilderingen van 1000 jaar oud. Bij het hoge kruis heb je een enorm uitzicht waarbij je rechts het vliegveld ziet waar de vliegtuigen af en aan komen. Links zie je een militair vliegved waar voornamelijk helikopters staan. Aan de andere kant van het terrein, bij de in restauratie zijnde Byzantijnse kluis op het terrein, heb je een fenomenaal uitzicht over de stad Yalyssos op Rhodos stad en dan met name de punt die in zee steekt. Op het terrein lopen flink wat pauwen rond. Het is een uitstapje voor ongeveer een halve dag, maar beslist de moeite waard. In combinatie met een bezoek aan de opgravingen van de 3000 jaar oude stad Kamiros is het een uitstekende dagbesteding. Bezoekt u dan op de terugweg in het plaatsje Psinthou de Taverna op het plein. Je kunt er heerlijk écht Grieks eten voor een habbekrats en de vroijke waard is je daar graag van dienst terwijl moeder de regie over het fornuis voert.


Ben je zelf ooit naar Filerimos geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Kamiros vakantie
Kamiros vakantie
Anthony Quinn vakantie
Anthony Quinn vakantie
Faliraki vakantie
Faliraki vakantie
Lindos vakantie
Lindos vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C

Eilandhoppen Rhodos Symi Kos Griekse webshop to Magazaki

Weer Filerimos Rhodos

dinsdag
Weer en klimaat Filerimos
24°C

woensdag
Weer en klimaat Filerimos
24°C

donderdag
Weer en klimaat Filerimos
22°C

vrijdag
Weer en klimaat Filerimos
23°C

zaterdag
Weer en klimaat Filerimos
25°C

zondag
Weer en klimaat Filerimos
25°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024