Met TUI naar Griekenland
Griekse Gids Reizen - Vakantie Griekenland


  Ialyssos


Ialyssos - Rhodos (Griekenland)

Ialyssos is de naam van een gemeente aan de westkust van het Griekse eiland Rhodos, die op een afstand van zes kilometer ten zuidwesten van Rhodos-stad ligt. Ialyssos wordt ook wel Ixia of Trianda genoemd. De toeristendorpen Trianda en Ixia in de gemeente Ialyssos liggen dicht bij elkaar en daarom worden ze vaak tegelijk genoemd. Het hele gebied is ideaal om te surfen door de aanwezige zeewind. Er zijn dan ook verschillende surfscholen. Aan het strand zorgt het lekkere zeewindje voor de nodige verkoeling. Ialyssos is een populair vakantiegebied. Er zijn veel gezellige winkeltjes en restaurantjes. De stranden aan deze kant van het eiland zijn kiezelstranden. Er worden ligbedjes en parasols verhuurd. Een taxi naar Rhodos stad kost ongeveer tien Euro en er rijdt ook regelmatig (elk kwartier) een bus heen en weer. De rit naar de stad duurt ongeveer een kwartier.

9 Tips voor dagtripjes en bezienswaardigheden vanaf Ialyssos:

1. Naar Rhodos stad
2. Naar Lindos
3. Naar Filerimos
4. Naar Kalithea
5. Naar de Vlindervallei
6. Naar het Tsambika strand
7. Naar Kamiros
8. Naar Epta Piges (de Zeven bronnen)
9. Naar Monolithos

(Tekst ©De Griekse Gids)

Foto's Ialyssos - Ialyssos in beeld

Ialyssos Rhodos | Trianda Rhodos | De Griekse Gids foto 2 - Foto van De Griekse Bij Ixia Rhodos en Rhodos stad aan de westkust | foto 9 - Foto van De Griekse Ialyssos Rhodos - Trianda Rhodos - Rhodos Dodecanese - Foto 445 - Foto van De Griekse Gids Filerimos klooster - Foto van John Hofboer Ixia Rhodos | De Griekse Gids | Foto 2 - Foto van De Griekse Filerimos - Foto van Wenders Ialyssos Rhodos - Trianda Rhodos - Rhodos Dodecanese - Foto 427 - Foto van De Griekse Gids Ixia Rhodos | De Griekse Gids | Foto 5 - Foto van De Griekse Bij Ixia Rhodos en Rhodos stad aan de westkust | foto 2 - Foto van De Griekse Akropolis Ialyssos Rhodos Griekenland - De Griekse Gids foto 4 - Foto van De Griekse


meer foto's van Ialyssos»

Geschiedenis van Ialyssos

Ialyssos was vroeger één van de drie oudste stadstaten op Rhodos, samen met Lindos en Kamiros. Het oude Ialyssos lag strategisch op de top van een versterkte heuvel (de Filerimos heuvel) op ongeveer 10 km afstand van de huidige Rhodos-stad. Ialyssos werd al bewoond in de prehistorie. Er zijn bij Ialyssos overblijfselen van een Minoïsche nederzetting gevonden en er zijn Myceense (1700-1400 voor Christus) begraafplaatsen gevonden op de omringende heuvels. Op de plek van de antieke stad zijn resten gevonden uit de Archaïsche en Byzantijnse periode en uit de periode van de ridders. De tempel van Athena Polias, die in de tweede en derde eeuw voor Christus werd gebouwd stond bovenop de plek waar eerst een oudere klassieke tempel stond. In de 15e eeuw werd op deze plaats een middeleeuws klooster (Panagia Filerimos) en kerk gebouwd. Het antieke Ialyssos werd volledig verwoest door plunderende Turken.

In de 20e eeuw kwam Rhodos onder het bewind van de Italianen te staan. De Italianen hebben het klooster verbouwd tot een kerk met vier kapellen. Eén daarvan was bedoeld voor de orthodoxe christenen, één voor de katholieken, één voor de Ridders en een voor relikwieën. De Italianen hebben hier ook een enorm kruis gebouwd.

Hoogste gemiddelde maximum temperaturen in de regio bij Ialyssos
Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C

Rhodos: Waar ligt Ialyssos?

Uitstapjes / Trips vanaf Ialyssos
De kaart / landkaart van Rhodos (©De Griekse Gids)

Uitstapjes vanaf Ialyssos Rhodos

Klik op de plaatsnamen op de kaart van Rhodos en bekijk de locaties die je op het eiland kunt bezoeken. Plan excursies naar allerlei bezienswaardigheden op het eiland Rhodos.

de kaart van Rhodos - map of Rhodes Kiotari Rhodos Monolithos Rhodos Kattavia Rhodos Archangelos Rhodos Griekenland - De Griekse Gids Rhodos
Uitstapjes maken vanaf Ialyssos Rhodos (Klik op de plaatsnamen) - ©De Griekse Gids