Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Rhodos stad

Rhodos stad - vakantie, bezienswaardigheden en tips

Rhodos stad. Rhodos-stad is de hoofdstad en de grootste bezienswaardigheid van het mooie eiland Rhodos. De stad met haar vesting en kasteel ligt aan de noordkust van het eiland. Het is erg leuk om te wandelen door de kleine straatjes van de prachtige, historische oude stad met de vele middeleeuwse invloeden. 

"Rhodos-stad is een indrukwekkende, middeleeuwse stad."

De oude stad van Rhodos staat sinds 1988 op de lijst van het Werelderfgoed van Unesco. Er staan in Rhodos stad verschillende Byzantijnse kerken en Turkse moskeeën. In Rhodos stad is een archeologisch museum, vlakbij de haven, je kunt het Paleis van de Grootmeester bezoeken en er is een museum voor volkskunst.

De oude middeleeuwse  stad is ongetwijfeld het meest indrukwekkende deel van Rhodos-stad. Door de vier kilometer lange stadsmuren is de Oude stad vanaf de buitenkant net een groot kasteel. Je kunt de stadsmuren bewandelen op dinsdag en zaterdag om 14.45 uur, beginpunt is de ingang bij het Grootmeesterpaleis. Wandelend door de oude stad waan je jezelf terug in de middeleeuwen. Elf poorten geven toegang tot de stad.

Paleis van de Grootmeesters Rhodos-stad
Het Paleis van de Grootmeesters in de Oude Rhodos stad

Rhodos-stad werd verdeeld in twee delen, namelijk het zuidelijke gedeelte en Chora, waar tijdens de ridderperiode Grieken, Franken en Joden woonden. In de oude stad van Rhodos bevindt zich de tempel van Aphrodite. Opvallend zijn in dit gedeelte van de stad de smalle straatjes met de hoge gebouwen. Het indrukwekkende middeleeuwse Paleis van de grootmeesters en de kleine straatjes van de prachtige, historische oude stad met de middeleeuwse invloeden zijn indrukwekkend. De ommuurde stad is uitgeroepen tot internationaal cultureel erfgoed en hoort onbetwist in de Top 10 van bezienswaardigheden in Griekenland.

Luchtvideo Rhodos stad

Vakantie naar Rhodos stad

Wil je een heerlijke vakantie doorbrengen in Rhodos stad? Bekijk hier het vakantieoverzicht naar Rhodos stad. Je kunt ook je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. We kennen de stad en het eiland Rhodos erg goed. We zijn tevens gespecialiseerd in eilandhoppen. Rhodos is bijvoorbeeld prachtig te combineren met de eilanden Kos en Symi.

Bekijk foto's Rhodos stadDe antieke stad 

Hier bevindt zich de Akropolis van Rhodos-stad, het theater en het stadion. Deze site ligt buiten het hedendaagse Rhodos stad. Deze laatste zijn grotendeels gerestaureerd door de Italianen en nog steeds prachtig om te zien, vooral 's avonds als alles verlicht is. Dit gedeelte is 24 uur per dag toegankelijk en er wordt geen entreegeld gevraagd. Vanaf de tempel kun je de zon prachtig zien ondergaan achter de Turkse bergen.

Antieke Akropolis Rhodos stad
Antieke Akropolis bij Rhodos stad

De nieuwe stad van Rhodos

De nieuwe stad begint aan de haven en strekt zich uit tot Rodini en de oude Akropolis. Aan de ingang van de oude haven staan 3 oude molens. In de nieuwe stad kan je prima winkelen of een terrasje pakken. Dominerend zijn de gebouwen uit de Italiaanse overheersing bij de Mandraki haven. Ook vind je hier het wapen van Rhodos: "Het hert en de hinde".

Herten Mandraki Haven Rhodos Stad
Mandraki haven Rhodos stad Hert en Hinde

Bezienswaardigheden en tips

Er is zeer veel te zien in Rhodos stad.

Een wandeling door Rhodos stad
Korte videoimpressie van Rhodos stad - Een wandeling door Rhodos stad ©De Griekse Gids

1. De Marinepoort bij de Haven van Rhodos -  Porte de la Marina

De imposante Marinepoort bij de haven wordt geflankeerd door twee prachtige torens. Hier betreed je vanaf de handelshaven de oude stad. Het is de meest gebruikte poort en achter de poort ligt een druk en levendig deel van de stad.

2. Straat van de Ridders van Rhodos

De middeleeuwse Ridderstraat van Rhodos is een belangrijke bezienswaardigheid van de oude stad. Deze straat bevindt zich tussen de haven en het Paleis van de Grootmeesters. Bij vijandelijke aanvallen verzamelden de ridders zich op deze plek. Aan beide zijde van de straat staan de herbergen van de Johannieterorde. Deze herbergen uit de 14e eeuw waren ontmoetingsplaatsen voor de ridders.

Straat der Ridders van Rhodos
Straat de Ridders van Rhodos

3. Het Paleis van de Grootmeesters

Aan het einde van een van de mooiste middeleeuwse straten ter wereld: de Straat van de Ridders, ligt het prachtige Grootmeesterpaleis van de Ridders van Sint John. Dit mooie paleis werd gebouwd in de 14e eeuw onder het bewind van grootmeester H. de Villeneuve (1319 - 1346) op de plaats van een Byzantijns fort uit de 7e eeuw. Dit imposante gebouw werd gebruikt als residentie van de Grootmeesters. Het Paleis van de Grootmeesters was de laatste verdedigingslinie van de ridders en het laatste toevluchtsoord voor de bevolking in tijden van nood. In het paleis zijn nu tentoonstellingen te zien van het klassieke en het middeleeuwse Rhodos.

4. Suleiman Moskee en lange bazaar 

De roze Moskee van Suleyman de Grote werd in 1522 gebouwd ter ere van de overwinning van de sultan op de Johannieters. De moskee werd herbouwd in het jaar 1808. Het grootste deel van de moskee is gereconstrueerd met materialen van de gebouwen die in dezelfde periode op dezelfde plek stonden. Aan de lange bazaar in Rhodos stad zijn veel terrasjes, winkeltjes en restaurantjes gevestigd. Het is een zeer gezellig, maar in de zomer erg druk straatje.

Suleiman Moskee en lange bazaar Rhodos stad
Suleiman Moskee en de lange bazaar Rhodos stad

5. Het Archeologisch museum 

Het archeologisch museum van rhodos stad is gevestigd in het Ridderhospitaal dat werd gebouwd tussen 1440 en 1481. In dit museum kun je o.a de marmeren Aphrodite van Rhodos uit de eerste eeuw voor Christus bekijken en een kop van de zonnegod Helios uit de tweede eeuw voor Christus.

6. De Panagia tou Bourgoukerk

De ruïne van de Panagia tou Bourgoukerk (de Vrouwe van de Burcht-kerk) is een van de belangrijkste historische monumenten van het middeleeuwse Rhodos Stad. De kerk stamt uit de veertiende eeuw. Er worden nog steeds restauratiewerken aan deze kerk gedaan, maar op het terrein worden af en toe muzikale evenementen gehouden.

Panagia tou Bourgou kerk Rhodos stad
Panagia tou Bourgou kerk Rhodos stad

7. De Nieuwe Markt

Achter Mandraki ligt de Nieuwe markt of Nea Agora met de Moorse koepels. De Nea Agora is door de Italianen gebouwd. In deze wijk kom je terrasjes, souvlaki-tentjes, souvenirwinkeltjes en cafeetjes tegen.De Nea Agora is een populaire ontmoetingsplek voor de lokale bewoners van het eiland.

 Nieuwe markt Agora in Rhodos stad
Nieuwe markt Agora in Rhodos stad

Links

  • Top 10 bezienswaardigheden in Rhodos stad. De stad Rhodos is indrukwekkend! Deze middeleeuwse stad wordt gedomineerd door het Paleis van de Grootmeesters en 4 kilometer lange stadsmuren omringen de stad. De oude stad is uitgeroepen tot internationaal cultureel erfgoed. Er is dan ook ontzettend veel te zien in deze mooie stad.
  • Eilandhoppen op en via Rhodos Wil je Rhodos tijdens het eilandhoppen in Griekenland bezoeken? We hebben een grote variatie van eilandhop-combinaties voor je samengesteld.
  • 10 redenen om op vakantie naar Rhodos te gaan Griekenland heeft zoveel mooie eilanden, waarom zou je dan naar Rhodos gaan? Ik noem hier 10 redenen waarom je Rhodos zeker een keer "moet" bezoeken
  • 10 tips voor als je op Rhodos bent Wat is er allemaal te zien en te doen op Rhodos? We hebben de top 10 tips voor Rhodos op een rijtje gezet.
  • Top 10 stranden van Rhodos Wat zijn de mooiste stranden van het eiland Rhodos? We hebben een lijst met de top-10 gemaakt, maar eerlijk gezegd was het erg moeilijk. Op Rhodos zijn namelijk niet tien, maar tientallen mooie stranden! Veel daarvan zijn bekend, maar er zijn tal van onbekende stranden
  • Op vakantie naar eiland Rhodos Ga je of wil je op vakantie naar Rhodos? Een goed idee! Rhodos is een ontzettend leuk Grieks eiland om naartoe te gaan op vakantie!  De hoofdstad van het eiland is bijvoorbeeld erg bijzonder vanwege de middeleeuwse kastelen, muren en torens.
  • Reisverslag Rhodos We waren de afgelopen vijf jaar al twee keer naar Rhodos geweest en we hadden het erg naar ons zin gehad. Het waren vooral twee rustige vakanties. We gingen eens een keer in mei en een ander jaar in juli. We genoten toen vooral van het zwembad, de zee, het strand en de restaurantjes.
  • Top 10 Griekse eilanden  De top 10 van Griekse eilanden! Welke eilanden moet je zeker eens bezoeken? Natuurlijk staat Rhodos ook in deze top 10.
  • Landenkompas Rhodos Algemene informatie over Rhodos.
  • We gaan naar Rhodos, maar welk hotel is goed? Rhodos is een geweldig vakantie eiland. Het heeft álles! Een heerlijk klimaat, prachtige natuur, een helder blauwe zee, leuke dorpen, een rijke cultuur en een indrukwekkend mooie hoofdstad. Er zijn veel redenen om naar Rhodos op vakantie te gaan, maar wat ook belangrijk is, is een comfortabel en goed verblijf. 

Rhodos: Waar ligt Rhodos stad?

Waar ligt Rhodos
De kaart / landkaart van Rhodos stad


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb Eliza was here

Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Kamiros vakantie
Kamiros vakantie
Ixia vakantie
Ixia vakantie
Trianda vakantie
Trianda vakantie
Anthony Quinn vakantie
Anthony Quinn vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C
Eilandhoppen Rhodos Symi Kos Griekenland Glossy 2021 De Griekse winkel to Magazaki Tui Sunweb Eliza was here Huis kopen Kreta Griekenland Vaccinaties op Reis Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021