Met Arke naar Griekenland
Griekenland Last minute

Mousaka

Mousaka (Moussaka) - Grieks ovengerecht met aubergines





Mousaka

Mousaka
Mousaka - Moussaka


Nodig voor Mousaka:
500gr courgettes
500gr aubergines
1 kg aardappelen
500 gr pommodore
1,5 kg gehakt
2 grote uien fijngesneden
1,5 kop olijfolie
4 koppen zonnebloemolie
1 eetlepel boter
1/2 kop peterselie fijngesneden
1 kop geraspte kaas
1 kop wijn
peper en zout

Voor de bechamelsaus:
2 liter volle melk
9 eetlepels meel
3 eieren
4 eetlepels boter
1 kop geraspte kaas
peper, zout
 

Recept voor Mousaka(Moussaka)
De oven voorverwarmen op 200 graden. De courgettes en aubergines wassen, in plakken snijden (in de lengte) en met wat zout bestrooien. De aardappelen schillen en in plakjes snijden en frituren in de frituurpan. De plakjes aubergine en courgette in de zonnebloemolie bakken in een koekenpan. Daarna op keukenpapier leggen, zodat het vet eruit trekt. De ui fruiten in olijfolie en dan het gehakt toevoegen en rul bakken. Daarna de wijn, pommodore, de peterselie, peper en zout toevoegen. Tien minuten laten smoren. De bechamelsaus maken: Laat de boter met een half theelepeltje zout en peper smelten, het meel toevoegen onder goed roeren met een garde, als dit een glad papje is, in één keer de 2 liter melk erbij gieten en heel goed blijven roeren tot het kookt, dan de pan van het vuur nemen en de eieren en de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde. Een flinke ovenschaal invetten met boter en op de bodem naast elkaar de plakjes aardappel leggen. Hierop wat van de geraspte kaas strooien en een laag courgettes erbovenop. Nu de helft van het gehakt erover verdelen en weer wat geraspte kaas. Weer een laagje aardappelen, kaas, de aubergines en de andere helft van het gehakt in de ovenschaal doen. Weer wat geraspte kaas. De bechamel saus op dit geheel schenken en hierover wat geraspte kaas strooien. De schaal in het midden van de oven zetten. Na ongeveer een half uur is de Mousaka klaar, als de bovenkant een beetje bruin is geworden. Eet smakelijk; " kali orexi"

Recept en foto's: copyright VOF de Griekse Gids - Wendy Nikolidakis

Mousaka
Ingrediënten voor Mousaka
Mousaka recept
Courgette en aubergines in schijven
Mousaka klaarmaken
Courgettes en aubergines bakken
Mousaka maken
Aardappels in schijfjes snijden
Aardappelschijfjes bakken
Gebakken aardappelschijfjes
ui bakken
Ui zachtjes bakken
gehakt bakken
Gehakt erbij en bakken
Mousaka foto
Wijn toevoegen
Tomatensaus toevoegen
Tomatensaus toevoegen
Recept voor Mousaka
Een laag aardappels, kaas erover, een laag aubergines en courgettes met kaas erover.
gehakt in de ovenschaal
Het gehakt in de ovenschaal, kaas erover strooien.
Bechamelsaus maken
Bechamelsaus: Boter laten smelten, meel toevoegen, goed roeren, melk toevoegen.
Recept voor mousaka
Haal de pan van het vuur en voeg twee eieren toe.
grieks gerecht Mousaka
Geraspte kaas toevoegen
Mousaka
Bechamelsaus in de ovenschaal
 
Mousaka
Als de mousaka mooi van kleur is, de ovenschaal uit de oven halen
Mousaka
De mousaka is klaar

Mousaka
Lekkere Griekse mousaka!

Recept en foto's: copyright VOF de Griekse Gids - Wendy Nikolidakis



(Tekst ©De Griekse Gids)