Galopoula gemisti - Gevulde kalkoen

Gevulde kalkoen in de oven - Galopoula gemisti

Een van de meest favoriete traditionele gerechten rond kerstmis in Griekenland is de gevulde kalkoen. In Griekenland is het traditie om bij de jaarwisseling gevulde kalkoen te eten. Hoe maak je zo'n gevulde kalkoen in de oven op de Griekse manier?

Hoe maak je Gevulde Kalkoen?

Dit gerecht kan behalve met kalkoen ook met kip gemaakt worden. Giet het gehele mengsel van wijn, sinaasappelsap en Metaxa over en in de kalkoen, die in de ovenschaal ligt. De uien in kleine stukjes snijden. In de extra vergine olijfolie het gehakt en de uien bakken. Voeg daarna het halve glas wijn toe, de tomatenblokjes, peterselie zout en peper. Dit geheel aan de kook brengen en vervolgens de rijst erbij doen en laten koken tot het vocht opgenomen wordt.

Strooi wat zout aan de binnenkant van de kalkoen. De kalkoen wordt gevuld met het gehaktmengsel en wordt dichtgenaaid met een draad (hittebestendig touw). Leg stukjes boter op de kalkoen. Een flinke eetlepel honing bovenop de kalkoen gieten.

Naar gelang de grootte van de kalkoen moet deze 2 a 3 uur in de oven gebakken worden. Om hem goed gaar en sappig te krijgen kun je eerst aluminiumfolie over de kalkoen doen, en dit er op het laatst afhalen om de kalkoen bruin te laten worden. Elk half uur de kalkoen begieten met het mengsel van wijn, cognac en Metaxa.

In het midden van de oven, 1 uur lang op 200 graden Celsius en daarna op 175 graden.



Grieks Recept voor Griekse Gevulde Kalkoen met foto's

Bekijk hier onder de stap-voor- stap foto's van de gevulde kalkoen.

Recept voor Gevulde Kalkoen
Gevulde kalkoen

Wat heb ik nodig om Gevulde Kalkoen te maken?

Nodig:
1 kalkoen (2 tot 3 kilo)
300 gram gehakt
300 gram Karolina rijst
Griekse extra vergine olijflie
50 gr boter
1/2 glas witte wijn voor de vulling
1 glas sinaasappelsap
1 glas metaxa
1 glas witte wijn
2 uien
peterselie
1 blik tomatenblokjes
zout en peper
 1 eetlepel Griekse honing

Gevulde Kalkoen stap voor stap maken?
 

  1. Ingredienten voor gevulde kalkoen

    Recept voor Gevulde Kalkoen
     
  2. Wijn, Metaxa en sinaasappelsap

    Recept voor Gevulde Kalkoen
     
  3. Het mengsel van wijn, sap en Metaxa over de kalkoen gieten

    Recept voor Gevulde Kalkoen
     
  4. De uien in de extra vergine olijfolie zachtjes bakken

    Recept voor Gevulde Kalkoen
     
  5. Gehakt, uien, tomaten, rijst, peterselie

    Recept voor Gevulde Kalkoen
     
  6. De kalkoen vullen...

    Recept voor Gevulde Kalkoen
     
  7. ...en dichtnaaien.

    Recept voor Gevulde Kalkoen

     
  8. Kalkoen is klaar om in de oven te doen

    Recept voor Gevulde Kalkoen
     
  9. Elk half uur de kalkoen begieten met het wijn, cognac en Metaxa

    Recept voor Gevulde Kalkoen
     
  10. De kalkoen is klaar!

    Recept voor Gevulde Kalkoen
     
  11. Kali oreksi - eet smakelijk!

    Recept voor Gevulde Kalkoen
     


Gevulde Kalkoen

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis


Ook lekker!

Pastitsada - stoofschotel met rundvlees
Pastitsada - stoofschotel met rundvlees
Mousaka, Grieks ovengerecht met aubergine en gehakt
Mousaka, Grieks ovengerecht met aubergine en gehakt
Kleftiko - vlees met groenten in een pakketje
Kleftiko - vlees met groenten in een pakketje
Pastitsio - Griekse ovenschotel met pasta
Pastitsio - Griekse ovenschotel met pasta