Een van de meest favoriete traditionele gerechten rond kerstmis in Griekenland is de gevulde kalkoen. In Griekenland is het traditie om bij de jaarwisseling gevulde kalkoen te eten. Hoe maak je zo'n gevulde kalkoen in de oven op de Griekse manier?
Dit gerecht kan behalve met kalkoen ook met kip gemaakt worden. Giet het gehele mengsel van wijn, sinaasappelsap en Metaxa over en in de kalkoen, die in de ovenschaal ligt. De uien in kleine stukjes snijden. In de extra vergine olijfolie het gehakt en de uien bakken. Voeg daarna het halve glas wijn toe, de tomatenblokjes, peterselie zout en peper. Dit geheel aan de kook brengen en vervolgens de rijst erbij doen en laten koken tot het vocht opgenomen wordt.
Strooi wat zout aan de binnenkant van de kalkoen. De kalkoen wordt gevuld met het gehaktmengsel en wordt dichtgenaaid met een draad (hittebestendig touw). Leg stukjes boter op de kalkoen. Een flinke eetlepel honing bovenop de kalkoen gieten.
Naar gelang de grootte van de kalkoen moet deze 2 a 3 uur in de oven gebakken worden. Om hem goed gaar en sappig te krijgen kun je eerst aluminiumfolie over de kalkoen doen, en dit er op het laatst afhalen om de kalkoen bruin te laten worden. Elk half uur de kalkoen begieten met het mengsel van wijn, cognac en Metaxa.
In het midden van de oven, 1 uur lang op 200 graden Celsius en daarna op 175 graden.
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
Bekijk hier onder de stap-voor- stap foto's van de gevulde kalkoen.
Gevulde kalkoen
Nodig:
1 kalkoen (2 tot 3 kilo)
300 gram gehakt
300 gram Karolina rijst
Griekse extra vergine olijflie
50 gr boter
1/2 glas witte wijn voor de vulling
1 glas sinaasappelsap
1 glas metaxa
1 glas witte wijn
2 uien
peterselie
1 blik tomatenblokjes
zout en peper
1 eetlepel Griekse honing
Gevulde Kalkoen
Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis