Met kerstmis en het nieuwe jaar worden in Griekenland heerlijke feestelijke gerechten gemaakt. Erg populair tijdens de feesdagen is het varkensvlees met knoflook en mosterd.
Prik in de ronde stukken varkensvlees met een mes gaten en vul deze gaten met de teentjes knoflook en de peperkorrels. Het vlees wordt aan de buitenkant met zout en peper bestrooid en geheel ingesmeerd met mosterd. Bewaar het vlees dan minstens 6 uur in de koelkast. Leg op het vlees de in stukken gesneden roomboter en giet er vier eetlepels Griekse extra vergine olijfolie overheen. Hierna is het tijd om het vlees in een oven zachtjes, op 180 graden, ongeveer in tweeënhalf uur gaar te laten worden. Het vlees regelmatig omkeren, zodat het rondom bruin wordt. Ook lekker met champignonsaus.
Nodig voor 8 personen:
2 kilo varkensfilet (2 grote stukken)
30 gram knoflook
Peperkorrels
200 gr. mosterd
200 gr. roomboter
4 eetlepels Griekse extra vergine olijfolie
Zout en peper
Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis