Een van de favoriete traditionele gerechten in Griekenland is Pastitsio. Wat is Pastitsio? Pastitsio is een traditionele Griekse ovenschotel bestaande uit lagen pasta, gekruide gehaktsaus en een rijke béchamelsaus die in de oven bereid wordt. De speciale pastitsio pasta die hiervoor gebruikt wordt is lang, hol en buisvormig. Deze schotel is erg lekker.
"Pastitsio is een lekker, Grieks ovengerecht, opgebouwd uit laagjes"
Pastitsio wordt vaak vergeleken met de Italiaanse lasagne, maar dat is niet (helemaal) juist, want de smaak is door gebruik van andere kruiden en specerijen anders. Wel is het zo dat het gerecht uit laagjes is opgebouwd, want je begint met een laagje pasta (in dit geval buisvormige pasta), dan komt er een laag gehaktsaus, een laagje pasta en tenslotte komt de bechamelsaus.
pastitsio
Afhankelijk van de streek en de familie zijn er meerdere uitvoeringen van Pastitsio, zoals bij elk recept. Dit is het recept zoals onze Griekse (schoon) moeder het maakt. Er wordt altijd van gesmuld! Bekijk ook het ándere ovengerecht uit Griekenland, de heerlijke mousaka.
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
Verwarm de oven voor op 180 graden. De buisvormige lange pasta (pastitsio pasta kun je hier kopen) gaar koken in ruim water met zout en afgieten. Bij de pasta 250 ml melk doen, de twee eieren erbij en de 4 eetlepels geraspte kaas erbij. Doorroeren tot een samenhangende massa.
In de olijfolie de ui fruiten. Het gehakt erbij, rul bakken, blussen met de wijn en even laten koken. Vervolgens de gepureerde tomaten, kaneel, peper en zout (2 theelepels) toevoegen en alles ongeveer een half uur laten koken tot het meeste vocht is ingekookt. De pan van het vuur halen.
Een ovenschaal invetten met boter en de 2 eetlepels paneermeel over de bodem verdelen. De helft van de pasta over de bodem verdelen. Geraspte kaas erover strooien. Hier het gehakt over uitspreiden en over het gehakt weer wat kaas strooien. De rest van de pasta verdelen. De bovenste laag bedekken met bechamelsaus.
De bechamelsaus: Laat de boter met een half theelepeltje zout en peper smelten, het meel toevoegen onder goed roeren met een garde, als dit een glad papje is, in één keer de melk erbij gieten en heel goed blijven roeren tot het kookt, dan de pan van het vuur nemen en de eieren en de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde.
Bestrooi de bechamelsaus met minstens vier eetlepels geraspte kaas. De schaal in de voorverwarmde oven (op 180 graden) zetten en in ongeveer een half uur bruin laten worden.
Nodig voor 8 personen:
Voor de bechamelsaus:
Pastitsio - Griekse ovenschotel met pasta, gehakt en bechamelsaus
Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis