Pastitsio

Pastitsio - Pastitio - Griekse ovenschotel met gehakt en bechamelsaus, een Grieks recept

Een van de meest favoriete traditionele gerechten in Griekenland is Pastitsio.

Hoe maak je Pastitsio? Recept voor Pastitsio met foto's

De buisvormige lange pasta (pastitsio, te koop bij Griekse winkel) gaar koken in ruim water met zout en afgieten. Bij de pasta 250 ml melk doen, de twee eieren erbij en de 4 eetlepels geraspte kaas erbij. Doorroeren tot een samenhangende massa.

In de olijfolie de ui fruiten. Het gehakt erbij, rul bakken, blussen met de wijn en even laten koken. Vervolgens de gepureerde tomaten, kaneel, peper en zout toevoegen en alles ongeveer een half uur laten koken tot het meeste vocht is ingekookt. De pan van het vuur halen.

Een ovenschaal invetten met boter en de 2 eetlepels paneermeel over de bodem verdelen. De helft van de pasta over de bodem verdelen. Geraspte kaas erover strooien. Hier het gehakt over uitspreiden en over het gehakt weer wat kaas strooien. De rest van de pasta verdelen. De bovenste laag bedekken met bechamelsaus.

De bechamelsaus: Laat de boter met een half theelepeltje zout en peper smelten, het meel toevoegen onder goed roeren met een garde, als dit een glad papje is, in één keer de melk erbij gieten en heel goed blijven roeren tot het kookt, dan de pan van het vuur nemen en de eieren en de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde.

Bestrooi de bechamelsaus met vier eetlepels geraspte kaas. De schaal in de oven zetten en in ongeveer een half uur bruin laten worden.

Pastitsio - Grieks ovengerecht


Wat heb ik nodig om Pastitsio te maken?

Nodig voor 8 personen:
500 gr buisvormige, lange pasta
1 kilo gehakt
250 ml melk
2 eieren
4 eetlepels geraspte kaas
4 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 glas witte wijn
1 stokje kaneel
0.5 kg tomaten, gepureerd
2 eetlepels paneermeel
300 gr geraspte kaas
peper en zout
boter voor invetten van de ovenschaal

Voor de bechamelsaus:
5 eetlepels boter
5 eetlepels meel
1 liter volle melk
2 eieren
1 kop geraspte kaas
peper en zout


Pastitsio stap voor stap maken?
 

  1. Ingredienten voor Pastitsio - Dit is wat je nodig hebt om Pastitsio voor te bereiden

    Pastitsio - Grieks ovengerecht

     
  2. Het gehakt met de ui en de tomaten bakken

    Pastitsio - Grieks ovengerecht

     
  3. De pastitsio gaar koken, afgieten en 2 eieren toevoegen

    Pastitsio - Grieks ovengerecht

     
  4. De melk erbij gieten

    Pastitsio - Grieks ovengerecht

     
  5. De geraspte kaas er doorheen

    Pastitsio - Grieks ovengerecht

     
  6. De gekookte pasta in een ovenschaal leggen en kaas erover.

    Pastitsio - Grieks ovengerecht

     
  7. Het gehakt op de pasta

    Pastitsio - Grieks ovengerecht

     
  8. Geraspte kaas erover strooien

    Pastitsio - Grieks ovengerecht

     
  9. Meel en boter verwarmen voor de bechamelsaus

    Pastitsio - Grieks ovengerecht

     
  10. Een liter volle melk toevoegen, goed roeren

    Pastitsio - Grieks ovengerecht

     
  11. Twee eieren en geraspte kaas door de saus roeren

    Pastitsio - Grieks ovengerecht

     
  12. Bechamelsaus over de bovenste laag pasta gieten

    Pastitsio - Grieks ovengerecht

     
  13. Kaas over de bechamelsaus en de ovenschaal kan de oven in

    Pastitsio - Grieks ovengerecht

     
  14. In een half uur goudbruin laten worden in de oven

    Pastitsio - Grieks ovengerecht

     
  15. Mousaka in stukken snijden

    Pastitsio - Grieks ovengerecht

     
  16. Kali Orexi - eet smakelijk!

    Pastitsio - Grieks ovengerecht


Pastitsio - Griekse ovenschotel met pasta, gehakt en bechamelsaus

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids B.V. - Wendy Nikolidakis


(Tekst ©De Griekse Gids)



Griekenland vakanties

Leonardo Plaza Cypria Maris Beach Hotel & Spa

Bekijken

Leonardo Plaza Cypria Maris Beach Hotel & Spa
Cyprus
Paphos
Ikies

Bekijken

Ikies
Lesbos
Mytilini
Hotel Grand Serai - inclusief huurauto

Bekijken

Hotel Grand Serai - inclusief huurauto
Ioannina
Ioannina stad
Dolce Vita

Bekijken

Dolce Vita
Zakynthos
Kalamaki
© De Griekse Gids 2000-2019