Giouvetsi traditioneel en lekker Grieks recept

Recept Giouvetsi met Griekse pasta (Kritharaki)

Giouvetsi is een traditioneel en lekker Grieks gerecht dat in heel Griekenland bekend is. Het wordt natuurlijk in alle streken en in alle huizen weer op een ander manier klaargemaakt. Een belangrijk ingrediënt dat je hiervoor nodig hebt is kritharaki, dat is een soort rijstvormige pasta, die typisch Grieks is en hier ook wel orzo wordt genoemd. Je kunt kritharaki hier kopen. Dit recept uit Griekenland voor giouvetsi hebben we zelf vaak klaargemaakt en het is altijd een groot succes bij iedereen die het proeft.

"De kritharaki gaart in de geurige saus en wordt daarom zo lekker van smaak."

Je kunt ook giouvetsi zonder vlees maken, scroll voor dat recept helemaal naar beneden op deze pagina. Bekijk hier het recept voor Giouvetsi of Youvetsi met stap- voor -stap foto's. Je kunt dit gerecht ook heel goed in de Slowcooker laten sudderen. Je kunt de kleine ovenschaaltjes hier vinden>

Nodig voor Kritharaki met rundvlees - 4 personen

Giouvetsi
Giouvetsi

Orzo Kritharaki
Bestel hier Kritharaki - OrzoRecept Giouvetsi -  met foto's

Met vlees als hoofdgerecht
Doe de olijfolie in een grote pan en bak het rundvlees rondom bruin. Strooi zout en peper op het vlees. Voeg de gesnipperde uit toe en de knoflook, laat even zachtjes meebakken. Doe de wijn erbij en de tomatenblokjes. Voeg de kruiden, kaneelstokje, laurierbladen en suiker toe. Laat het vlees in ongeveer drie uur zachtjes gaar sudderen.

Leg nu in een ovenschaal of in verschillende kleine ovenschaaltjes de pasta kritharaki. Hier komt het vlees en de saus overheen. Meng het door elkaar. Voeg nu minstens 1 liter kokend heet water toe en zet het in de oven op 180 graden Celcius. Na en kwartier even kijken en roeren en als het nodig is weer wat heet water toevoegen. Nu de geraspte kaas ruim over de schotel (s) verdelen. Het geheel zachtjes nog tien minuten tot een kwartier in de oven zetten tot de kritharakia gaar zijn. Lekker met een Griekse salade erbij.

1. De ingrediënten voor Gouvetsi

Giouvetsi
Giouvetsi

2. Snijd het vlees en de ui en knoflook

Giouvetsi
Giouvetsi ingrediënten

3. Het vlees in de olijfolie aanbakken

Giouvetsi
Giouvetsi

4. De uien en knoflook erbij

Giouvetsi
Giouvetsi

5. De wijn erbij

Giouvetsi
Giouvetsi

6. Kruiden toevoegen, suiker, kaneelstokje en laurierblaadjes

Kruiden toevoegen
Kruiden toevoegen

7. Doe de pasta kritharaki in een grote schaal of in verschillende kleine schaaltjes. Voeg het vlees met de tomatensaus toe en zeker een liter kokend water.

Giouvetsi
kritharaki

8. Zet de schaal (schaaltjes) in de oven en na een kwartier even goed doorroeren en water toevoegen indien nodig. Geraspte kaas over de giouvetsi strooien en nog tien minuten tot een kwartier in de oven. Eet smakelijk! Kali oreksi!

Giouvetsi met kaas
Giouvetsi met kaas

Zonder vlees, als bijgerecht
Giet wat olijfolie in een pan en bak de ui zachtjes en het teentje knoflook. Voeg de tomatenblokjes en peper en zout toe en minstens een liter water water. Zo gauw het mengsel kookt kunt u de kritharakia toevoegen en zachtjes laten meekoken. Even roeren. Afhankelijk van de dikte van de pasta, de kritharakia 8 tot 14 minuten laten meekoken. Serveren met geraspte kaas.

Als bijgerecht: Nodig:


Ook lekker!

Gemista - Gevulde tomaten en paprika's
Gemista - Gevulde tomaten en paprika's
Pastitsio - Griekse ovenschotel met pasta
Pastitsio - Griekse ovenschotel met pasta
Kalitsounia
Kalitsounia
Feta - Tiri saganaki - Gebakken kaas
Feta - Tiri saganaki - Gebakken kaas