Youvarlakia of Giouvarlakia-soep is een heerlijk traditioneel Grieks recept voor een lekkere gehaktballensoep. Sappige gehaktballen in een heerlijke ei-citroensoep (avgolemono). Deze Griekse gehaktballensoep wordt gemaakt met gehakt (youvarlakia), rijst en ei-citroensaus (avgolemono).
"Youvarlakia, een lekkere Griekse soep met gehaktballen en citroen."
Het geheime ingrediënt voor dit recept voor is de Avgolemono, de ei-citroensaus die vaak wordt toegevoegd aan Griekse recepten. Hierdoor krijgt deze soep die unieke textuur en smaak. Maar hoe maak je de perfecte Youvarlakia-soep? Dat lees en bekijk je met de stap-voor-stap foto's je hieronder.
Giouvarlakia - Youvarlakia: kali oreksi! Giouvarlakia: Griekse gehaktballen/ei-citroensoep
Recept: copyright De Giekse Gids BV: Wendy Nikolidakis, met dank aan Griekse mama Evangelia.
Voor de ei-citroensaus (Avgolemono)
Om deze heerlijke Griekse gehaktballensoep te maken, begin je met het maken van de gehaktballen (youvarlakia). Doe alle ingrediënten voor de gehaktballen (het gehakt, 2 eieren, peterselie, ui, zout, peper, olijfolie en de ongekookte rijst) in een grote kom en kneed het mengsel goed door elkaar. Laat het gehaktmengsel 15 minuten in de koelkast rusten, zodat de youvarlakia niet uit elkaar vallen als je ze gaat koken.Vorm flinke gehaktballetjes (youvarlakia) en zet ze even apart.
Giet in een grote pan 1 liter water en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en doe de gehaktballetjes (youvarlakia) voorzichtig in het water. Doe de deksel op de pan en kook de gehaktballen 20 to 25 minuten. Voeg indien nodig wat meer heet water toe; de gehaktballen moeten geheel met water bedekt zijn.)
Breek 2 eieren in een kom en klop ze op. Pers twee citroenen uit en voeg het citroensap beetje bij beetje toe en roer het mengsel goed door. Voeg aan het mengsel een soeplepel hete soep toe en klop snel. Voeg één voor één nog 3 soeplepels toe en klop steeds opnieuw tot het geheel goed gemengd is.
Roer de ei-citroensaus door de youvarlakia-soep en kook het 2 tot 3 minuten op middelhoog vuur, tot het warm is maar niet kookt. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
Serveer de Griekse gehaktballensoep of Youvarlakia met wat vers gebakken brood om in de soep te dopen. Bekijk hier onder de stap-voor-stap foto's hoe je Giouvarlakia-soep maakt:
Ingrediënten voor Giouvarlakia - Youvarlakia (Let op: in totaal zijn er 4 eieren nodig)
Doe de eieren bij het gehakt. (Recept giouvarlakia - Youvarlakia)
Alle ingrediënten voor de gehaktballen toevoegen. (giouvarlakia - Youvarlakia)
Het gehaktmengsel voor Youvarlakia kneden
Gehaktballetjes vormen.
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
Kook de gehaktballen 20 to 25 minuten.
Het ei-citroenmengsel maken
Giet bij het ei-citroenmengsel 4 grote soeplepels warm water uit de pan, goed kloppen
Doe het ei-citroenmengsel (avgolemono) bij de soep.
Giouvarlakia - Youvarlakia: kali oreksi!