Youvarlakia - Griekse gehaktballen citroensoep

Recept voor Youvarlakia - Giouvarlakia soupa avgolemono

Youvarlakia of Giouvarlakia-soep is een heerlijk traditioneel Grieks recept voor een lekkere gehaktballensoep. Sappige gehaktballen in een heerlijke ei-citroensoep (avgolemono). Deze Griekse gehaktballensoep wordt gemaakt met gehakt (youvarlakia), rijst en ei-citroensaus (avgolemono).

"Youvarlakia, een lekkere Griekse soep met gehaktballen en citroen."

Het geheime ingrediënt voor dit recept voor is de Avgolemono, de ei-citroensaus die vaak wordt toegevoegd aan Griekse recepten. Hierdoor krijgt deze soep die unieke textuur en smaak. Maar hoe maak je de perfecte Youvarlakia-soep? Dat lees en bekijk je met de stap-voor-stap foto's je hieronder.

Giouvarlakia - Youvarlakia: kali oreksi!
Giouvarlakia - Youvarlakia: kali oreksi! Giouvarlakia: Griekse gehaktballen/ei-citroensoep

Recept: copyright De Giekse Gids BV: Wendy Nikolidakis, met dank aan Griekse mama Evangelia.

Wat heb je nodig voor de gehaktballen (youvarlakia) (8 pers)

  •     1 kg mager rundergehakt
  •     1 kop karolina rijst (niet gekookt) (200 gr)
  •     1 kop peterselie, fijngehakt
  •     2 middelgrote uien, fijngesnipperd
  •     2 eieren
  •     4 el Griekse olijfolie
  •     2 theelepels zout
  •     Versgemalen peper

Voor de ei-citroensaus (Avgolemono)

  •     2 eieren
  •     sap van 2 citroenen

Hoe maak je youvarlakia avgolemono-soep?

Om deze heerlijke Griekse gehaktballensoep te maken, begin je met het maken van de gehaktballen (youvarlakia). Doe alle ingrediënten voor de gehaktballen (het gehakt, 2 eieren, peterselie, ui, zout, peper, olijfolie en de ongekookte rijst)  in een grote kom en  kneed het mengsel goed door elkaar. Laat het gehaktmengsel 15 minuten in de koelkast rusten, zodat de youvarlakia niet uit elkaar vallen als je ze gaat koken.Vorm flinke gehaktballetjes (youvarlakia) en zet ze even apart.
    
Giet in een grote pan 1 liter water en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en doe de gehaktballetjes (youvarlakia) voorzichtig in het water. Doe de deksel op de pan en kook de gehaktballen 20 to 25 minuten. Voeg indien nodig wat meer heet water toe; de gehaktballen moeten geheel met water bedekt zijn.)

De ei-citroensaus voor de Griekse gehaktballensoep maak je zo:

Breek 2 eieren in een kom en klop ze op. Pers twee citroenen uit en voeg het citroensap beetje bij beetje toe en roer het mengsel goed door. Voeg aan het mengsel een soeplepel hete soep toe en klop snel. Voeg één voor één nog 3 soeplepels toe en klop steeds opnieuw tot het geheel goed gemengd is.

Roer de ei-citroensaus door de youvarlakia-soep en kook het 2 tot 3 minuten op middelhoog vuur, tot het warm is maar niet kookt. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.

Serveer de Griekse gehaktballensoep of Youvarlakia met wat vers gebakken brood om in de soep te dopen. Bekijk hier onder de stap-voor-stap foto's hoe je Giouvarlakia-soep maakt:

Giouvarlakia - Youvarlakia
Ingrediënten voor Giouvarlakia - Youvarlakia (Let op: in totaal zijn er 4 eieren nodig)

Recept giouvarlakia - Youvarlakia
Doe de eieren bij het gehakt. (Recept giouvarlakia - Youvarlakia)

Giouvarlakia - Youvarlakia
Alle ingrediënten voor de gehaktballen toevoegen. (giouvarlakia - Youvarlakia)

Giouvarlakia - Youvarlakia
Het gehaktmengsel voor Youvarlakia kneden

Giouvarlakia - Youvarlakia
Gehaktballetjes vormen.



Giouvarlakia - Youvarlakia
Kook de gehaktballen 20 to 25 minuten.

Giouvarlakia - Youvarlakia
Het ei-citroenmengsel maken

Giouvarlakia - Youvarlakia
Giet bij het ei-citroenmengsel 4 grote soeplepels warm water uit de pan, goed kloppen

Giouvarlakia - Youvarlakia
Doe het ei-citroenmengsel (avgolemono) bij de soep.

Giouvarlakia - Youvarlakia: kali oreksi!
Giouvarlakia - Youvarlakia: kali oreksi!


Ook lekker!

Pastitsada - stoofschotel met rundvlees
Pastitsada - stoofschotel met rundvlees
Briam - Griekse Groenten in de oven
Briam - Griekse Groenten in de oven
Gemista - Gevulde tomaten en paprika's
Gemista - Gevulde tomaten en paprika's
Kotopoulo ston fourno - Kip in de oven met citroensap
Kotopoulo ston fourno - Kip in de oven met citroensap